• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Otrava jedlom: 5 potravín, ktoré by ste nemali prihrievať

  • 20:17 27.10.2016
  • Bratislava
Otrava jedlom: 5 potravín, ktoré by ste nemali prihrievať

Prezradíme vám, ktoré potraviny vám po ohriatí môžu spôsobiť tráviace problémy

Ryža

Prihrievanie ryže môže spôsobiť otravu jedlom. Ohrievanie samo o sebe nie je vinníkom. V skutočnosti je za tým spôsob, akým bola ryža skladovaná pred prihrievaním. Ryža môže niekedy obsahovať spóry baktérií známych ako Bacillus cereus. Tie dokážu prežiť varenie a môžu spôsobiť otravu jedlom. V prípade, že sa ryža nechá stáť pri izbovej teplote, spóry môžu narásť do baktérií, ktoré sa začnú množiť a produkovať toxíny, ktoré môžu spôsobiť zvracanie a hnačku.

Čím dlhšie nechávate ryžu pri izbovej teplote, tým sa pravdepodobnosť zvyšuje. Mali by ste preto ryžu podávať čo najskôr po dovarení, alebo ju okamžite schladiť. Nemali by ste ju nechať tak viac ako hodinu. Odporúča sa tiež uchovávať ryžu v chladničke iba po dobu jedného dňa. Dlhšie ju neskladujte a uvarte si radšej novú.

Zemiaky

Zemiaky, ktoré necháte pri izbovej teplote po dobu niekoľkých hodín, môžu nielenže stratiť svoju výživnú hodnotu, ale tiež vytvoriť ideálne podmienky pre vznik botulizmu. Nespotrebované zemiaky by mali ísť po varení priamo do chladničky.

Kuracie mäso

Keď ohrejete studené kurča, štruktúra proteínov v mäse sa zmení, čo môže spôsobiť zažívacie problémy. Ak máte zvyšky kuraťa, ktoré nechcete vyhodiť, ohrejte ho pomaly pri nižšej teplote na sporáku alebo v rúre, čo pomôže udržať bielkoviny neporušené.

Špenát

Špenát je ideálne jesť surový, no je v poriadku ho uvariť, ak ho plánujete aj ihneď zjesť. Ak ho však znovu ohrejete, dusičnany sa v ňom začnú meniť na dusitany. Jedna z najzdravších potravín sa tak môže stať potenciálne toxickou a môže mať negatívny vplyv na príjem kyslíka v krvi.

Vajíčka

Prihrievanie vajec po tom, čo boli uvarené pri vysokých teplotách, môže spôsobiť, že sa stanú toxické a narušia váš tráviaci trakt. Pri opakovanom vystavení teplu sa naviac zničia ich proteíny. Varené vaječné pokrmy by nikdy nemali byť ponechané vonku mimo chladničky dlhšie ako dve hodiny. Izbová teplota poskytuje ideálne prostredie pre rast baktérií.

Tipy: Zvyšky jedál by ste mali ohriať na aspoň 70 stupňov Celzia. Zakrytie potravín pomáha udržať vlhkosť a zvyšuje šancu, že sa ohrejú celé. Nemali by ste mať časti potravín, ktoré ostanú chladné, pretože v nich môžu ostať baktérie. Mikrovlnné rúry sú obzvlášť riskantné, pretože často neohrievajú potraviny rovnomerne.

Zdroj: Info.sk, TM, nhs.uk, FDA.gov, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné

Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné

VČERA - 21:55Zdravie

Podľa výskumu môžu byť doplnky s CBD len vyhodenými peniazmi.

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

VČERA - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

9:04 24.04.2024Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.