• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
17°Bratislava

Euroúradníci predložili petíciu so 150.000 podpismi proti Barrosovi

  • 15:38 13.10.2016
  • Brusel
Euroúradníci predložili petíciu so 150.000 podpismi proti Barrosovi

Petícia je namierená proti bývalému šéfovi EK, ktorý po odchode z exekutívy EÚ pôsobí ako nevýkonný predseda a poradca pre tzv. brexit v americkej bankovej skupine Goldman Sachs.

Petíciu obsahujúcu vyše 150.000 podpisov odovzdala v stredu najvyšším predstaviteľom inštitúcií EÚ delegácia funkcionárov Európskej komisie (EK). Petícia je namierená proti bývalému šéfovi EK Josému Manuelovi Barrosovi, ktorý po odchode z exekutívy EÚ pôsobí ako nevýkonný predseda a poradca pre tzv. brexit v americkej bankovej skupine Goldman Sachs.

Európsky týždenník Politico uviedol, že delegácia nespokojných zamestnancov EK odovzdala petíciu do rúk generálneho tajomníka EK Alexandra Italianera.

Belgická televízna stanica RTBF vo svojom online vydaní dnes pripomenula, že Barrosov vstup do služieb americkej banky vyvolal vlnu kritiky aj medzi zamestnancami euroinštitúcií. Neexistuje zákon, ktorý by bývalým vysokým funkcionárom eurokomisie zakazoval pôsobenie v súkromnej sfére, podľa RTBF však ide aj o otázku etiky.

Kritici Barrosovho pôsobenia v Goldman Sachs upozorňujú, že táto banka pomáhala gréckej vláde "upraviť" štátne účty tak, aby sa Grécko mohlo stať súčasťou eurozóny.

Petícia nespokojných euroúradníkov, ktorí pre Barrosa žiadajú pozastavenie vyplácania dôchodkových dávok z rozpočtu únie, sa ocitla nielen na stole súčasného predsedu EK Jeana-Clauda Junckera, ale dostal ju aj predseda Európskej rady Donald Tusk a šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz.

Zbieranie podpisov sa začalo ešte v júli na základe anonymnej a individuálnej mobilizácie zo strany európskych úradníkov, ktorých neskôr podporili aj niektoré odborové centrály zamestnancov euroinštitúcií. Za tri mesiace podpísalo túto petíciu vyše 150.000 ľudí. Organizátori tvrdia, že Barrosovo rozhodnutie pracovať pre Goldman Sachs je "nezodpovedné, škodlivé pre inštitúcie EÚ a morálne nečestné" a symbolizuje príliš úzke prepojenie medzi vplyvnými ekonomickými hráčmi a inštitúciami EÚ.

Signatári okrem pozastavenia dôchodku pre Barrosa žiadajú eurokomisiu, aby podrobne preskúmala, či si jej bývalý šéf transparentne a poctivo plnil svoje povinnosti počas funkčného obdobia, a aby posilnila etické pravidlá pre bývalých členov exekutívy EÚ.

Juncker v reakcii na tieto snahy už oznámil, že dal podnet na etický výbor EK, aby celú záležitosť preskúmal. Odporúčania etického výboru možno očakávať v priebehu nadchádzajúcich týždňov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V rieke Tisa sa utopili traja mladíci

V rieke Tisa sa utopili traja mladíci

DNES - 17:00Zahraničné

Podľa pohraničnej stráže sa mladíci pokúšali preplávať hranice.

Ukrajina preveruje možnú účasť KĽDR na dodávkach balistických striel Rusku

Ukrajina preveruje možnú účasť KĽDR na dodávkach balistických striel Rusku

DNES - 16:04Zahraničné

Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že preskúmala trosky 21 z približne 50 balistických striel vypálených Ruskom od konca decembra do konca februára.

Štvorročné  dievčatko sa udusilo párkom v rožku

Štvorročné dievčatko sa udusilo párkom v rožku

DNES - 15:31Zahraničné

Dievčatku nepomohla ani rýchla pomoc okolostojacich. Polícia na mieste vypočula svedkov.

Putin zložil prezidentský sľub a prisľúbil: Spolu zvíťazíme

Putin zložil prezidentský sľub a prisľúbil: Spolu zvíťazíme

DNES - 12:02Zahraničné

Vladimir Putin zložil v utorok v Moskve prezidentský sľub a ujal sa svojho piateho funkčného obdobia na čele Ruskej federácie.

Vo veku 30 rokov zomrel dvojnásobný majster Európy Pieliešenko

Vo veku 30 rokov zomrel dvojnásobný majster Európy Pieliešenko

DNES - 11:25Zahraničné

Na olympiáde v Riu de Janeiru skončil tesne pod stupňami víťazov na 4. priečke.