Kulinárska súťaž prilákala do Michaloviec kuchárov aj zo zahraničia

Svoje kuchárske schopnosti si prišlo zmerať 25 žiakov z približne 17 hotelových škôl
Podľa jeho slov každý jeden kuchár odovzdáva na súťaži mladým kuchárom niečo zo seba. "Sú to rady, skúsenosti, čoho sa majú vyvarovať, aby tá naša gastronómia išla dopredu," vysvetlil. Lachkovič si myslí, že ak študentov naučia dobre variť, zákazníci v reštauráciách sa potom môžu dobre najesť. Záujem o oblasť gastronómie podľa jeho slov je. "Ale hovorí sa, že sú to len vyvolení, ktorí tomu odovzdávajú srdce. Varia s pôžitkom, skúšajú nové metódy, venujú sa tomu," dodal.
Témou súťaže sú tradičné jesenné suroviny. Na celom svete kuchári podľa odborného garanta preferujú tradičnú kuchyňu. Úlohou súťažiacich je premeniť slovenské chute do moderného dizajnu. "A aby to bolo, že keď zjete jedlo, poviete, to bolo niečo a musíte si spomenúť na babku," uviedol Lachkovič s tým, že kuchár je vtedy dobrým, ak vás svojím jedlom vráti do detstva.
Pri súťaži sa hodnotí príprava, hygiena - ako sú kuchári upravení, ale aj rozloženie potravín. Dôležité tiež je, ako kuchár pracuje, aké technológie používa. "Hlavnou zložkou je chuť a celá prezentácia jedla," vysvetlil odborný garant súťaže s tým, že víťazmi sú už teraz všetci, ktorí varia pred ľuďmi i medzinárodnou porotou, pretože je to veľmi ťažké.
Podľa slov Miroslava Sivého, riaditeľa Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Michalovciach, ktorá je organizátorom súťaže, sú v gastronómii potrební špičkoví odborníci a preto je nutné sa tejto oblasti viac venovať. "Preto sme zorganizovali už štvrtý ročník tejto súťaže, na ktorej sa stretávajú talentovaní a nadaní žiaci z hotelových škôl zo Slovenska a hlavne z nášho regiónu," vysvetlil s tým, že im vytvárajú priestor na súťaživosť, ale hlavne na to, aby mohli zistiť svoje schopnosti a prednosti.
Svoje kuchárske schopnosti si prišlo zmerať 25 žiakov z približne 17 hotelových škôl. Záujem o gastronómiu sa podľa Sivého zväčšuje. "Každý rok posielame sedem až osem špičkových kuchárov, už hotových, do rôznych zariadení doma a v zahraničí," vysvetlil s tým, že o štúdium na ich škole prejavili záujem aj žiaci z Ukrajiny. "Máme už asi 20 študentov aj z Užhorodu a Kyjeva, ktorí chcú u nás študovať vďaka tomu, že sú tu veľmi dobré podmienky na prípravu špičkových ľudí v oblasti gastronómie," dodal.






PS: Nová nemocnica je na úrovni vzdušného zámku
Nová národná nemocnica je, tak ako naposledy, len na úrovni vzdušného zámku. Problémom nemocnice je aj jej výstavba cez Ministerstvo obrany SR.

Pri frekventovanej ceste našli telo muža
K úmrtiu muža malo dôjsť pred niekoľkými dňami.

Blanár: Vláda bude naďalej suverénne presadzovať záujmy SR aj pôvodné hodnoty EÚ
Vláda SR bude naďalej suverénne presadzovať a obhajovať národnoštátne záujmy SR, ale rovnako pôvodné hodnoty, na ktorých bola Európska únia založená.

Jaurová: Odvolanie riaditeľa FPU je obrovský krok cez červenú čiaru
Odvolanie riaditeľa Fondu na podporu umenia Róberta Špotáka je podľa podpredsedníčky PS a Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Zory Jaurovej protiprávne a predstavuje obrovský krok cez červenú čiaru.

Rada FPU odvolala riaditeľa Špotáka, ten sa bráni: Kázali mi konať v rozpore so zákonom
Rada Fondu na podporu umenia odvolala z funkcie riaditeľa Róberta Špotáka. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva kultúry SR Petra Bačinská.