• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
14°Bratislava

Obnovený most Márie Valérie spája Štúrovo a Ostrihom už 15 rokov

  • 7:30 11.10.2016
  • Štúrovo/Bratislava
Obnovený most Márie Valérie spája Štúrovo a Ostrihom už 15 rokov

Prvé historické informácie, že na mieste dnešného mosta prechádzali ľudia cez Dunaj, sa viažu už k roku 1215. Prvý most na tomto mieste však postavili až v roku 1762.

Pred pätnástimi rokmi 11. októbra 2001 slávnostne odovzdali do užívania zrekonštruovaný most Márie Valérie spájajúci maďarský Ostrihom a slovenské mesto Štúrovo.

Prvé historické informácie, že na mieste dnešného mosta prechádzali ľudia cez Dunaj, sa viažu už k roku 1215. Prvý most na tomto mieste však postavili až v roku 1762. Ten po určitom čase prestal stačiť čulému obchodnému ruchu a vznikli obavy z jeho preťaženia. Aj preto sa rakúsky cisár, český a uhorský kráľ František Jozef I. v roku 1893 rozhodol most rekonštruovať. Železobetónový most medzi Ostrihomom a Parkanom (dnešným Štúrovom) dokončili 22. augusta 1895 a 28. septembra toho istého roku ho aj sprístupnili verejnosti. Most pomenovali po princeznej Márii Valérii, dcére Františka Jozefa a takmer štvrťstoročie slúžil ľuďom na obidvoch stranách Dunaja.

Most Márie Valérie v Štúrove Foto: TASR

Tesne po prvej svetovej vojne 26. júla 1919 vyhodila most do povetria parkanská československá miestna stráž. S jeho obnovou sa začalo až v roku 1922, trvala do roku 1927, kedy sa obnovila premávka povozov a automobilov na moste. Most sa stal terčom leteckých náletov aj počas druhej svetovej vojny. Na Vianoce v roku 1944 ho ustupujúca nemecká armáda vyhodila do povetria. Odvtedy na tomto mieste nespájal brehy Dunaja žiadny most.

Most Márie Valérie , 10. júna 2007 Foto: TASR – H. Mišovič

Myšlienka vybudovania nového mosta sa objavila až po novembri 1989, ale súčasťou Programového vyhlásenia vlády SR sa stala až v roku 1998. Podmienky výstavby sa stanovili v zmluve medzi Slovenskou republikou (SR) a Maďarskom. Zmluvu podpísali vtedajší premiéri oboch krajín Mikuláš Dzurinda a Viktor Orbán 16. septembra 1999. Práce na výstavbe mosta s plánovanými nákladmi 11,7 milióna eur sa začali 17. októbra 2000. Slovenskej aj maďarskej strane prispela Európska únia (EÚ) po päť miliónov eur z fondov PHARE. Obnovený most Márie Valérie cez Dunaj slávnostne odovzdali do užívania 11. októbra 2001 za účasti vtedajšieho slovenského predsedu vlády Dzurindu a maďarského premiéra Orbána, ako aj vtedajšieho komisára EÚ pre rozšírenie Güntera Verheugena.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

VČERA - 21:20Zaujímavosti

Jednoduché pravidlo dvoch sekúnd zachráni vaše auto pred drahými opravami v dôsledku jazdenia po poškodených cestách.

Tekutina na povrchu jogurtu: Je prospešná pre naše zdravie?

Tekutina na povrchu jogurtu: Je prospešná pre naše zdravie?

VČERA - 19:36Zaujímavosti

Tekutina, ktorá sa niekedy skrýva pod viečkom jogurtu, v skutočnosti nie je voda. Čo s ňou robiť?

Najčastejšia chyba pri umývaní auta: Takto škodíte kľúčovým súčiastkam

Najčastejšia chyba pri umývaní auta: Takto škodíte kľúčovým súčiastkam

VČERA - 7:18Zaujímavosti

Majitelia áut, ktorí využívajú výhody ručných autoumyvární, by si mali dať pozor na chybu, ktorá môže poškodiť dôležité komponenty vozidla.

Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

20:02 29.04.2024Zaujímavosti

Ak dodržíte tieto rady, pri polievaní svojej záhrady ušetríte nielen čas, ale aj peniaze.

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

6:43 29.04.2024Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?