• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
26°Bratislava

Týždeň sezónnej, regionálnej a bio kuchyne podporí 12 slovenských škôl

  • 16:42 10.10.2016
  • Trenčín
Týždeň sezónnej, regionálnej a bio kuchyne podporí 12 slovenských škôl

Svetový deň výživy si pripomíname 16. októbra. K prioritám dlhodobo patrí i školské stravovanie, veď deti získavajú na školách pre život dôležité zručnosti týkajúce sa jedla, výživy a zdravia.

Jedlá z biopotravín a dni regionálnej kuchyne čakajú tento týždeň na žiakov niektorých základných a stredných škôl na celom Slovensku. Centrum environmentálnych aktivít (CEA) v Trenčíne pripravilo oddnes do 14. októbra pri príležitosti Svetového dňa výživy (16.10.) Týždeň sezónnej, regionálnej a bio kuchyne.

„Pred mesiacom sme oslovili školy s ponukou zapojiť sa do Týždňa sezónnej, regionálnej a bio kuchyne, či už ako školská jedáleň, alebo v rámci vyučovacieho procesu. Odozva nás potešila, školy organizujú vyše 30 aktivít a do školských jedální si objednali necelú tonu bio zemiakov, zeleniny, mäsa, mlieka, múky a cestovín z ekofariem a od biovýrobcov,“ uviedol riaditeľ CEA Richard Medal.

Ako dodal, Svetový deň výživy si pripomíname 16. októbra ako deň založenia Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v roku 1945. K jej prioritám dlhodobo patrí i školské stravovanie, veď deti získavajú na školách pre život dôležité zručnosti týkajúce sa jedla, výživy a zdravia. V tomto zmysle FAO podporuje aj školské záhrady ako učiace platformy na zlepšenie pestovateľských zručností a environmentálneho povedomia.

Celotýždenný jedálny lístok s využitím bio zemiakov, cestovín, tekvíc, mrkvy, petržlenu, cvikly a jablčného muštu je pripravený pre deti ZŠ Východná v Trenčíne. “Som rada, že tento týždeň môžu deti ochutnať aspoň časť potravín v kvalite bio, veď doma možno nikdy neochutnali,“ uviedla Jela Flaškárová, ktorá je vedúcou školskej jedálne už 36 rokov. Jedlá, v ktorých budú biopotraviny, budú vyznačené v jedálnom lístku. Pre deti je pripravené aj hlasovanie chutilo - nechutilo.

Súkromná základná škola v Novej Dubnici sa zapojí podujatím Zdravá tržnica. „Deti v spolupráci s učiteľmi pripravia ovocie, zeleninu a šaláty, žiaci na hodine varenia nachystajú nátierky a počas veľkej prestávky prebieha tržnica. Kupujeme, predávame, vymieňame jedlo aj recepty, hostíme sa. Už teraz sa tešíme,“ uviedla riaditeľka školy Jana Kramárová s tým, že časť surovín pochádza z vlastnej záhradky pred školou, kde žiaci pestujú zeleninu a bylinky.

Do Týždňa sezónnej, regionálnej a bio kuchyne sa prihlásili základné a stredné školy ZŠ Východná Trenčín, ZŠ a MŠ Dolná Strehová, ZŠ Komenského 2, Spišská Nová Ves, Gymnázium Dubnica nad Váhom, Súkromná stredná odborná škola HOST Bratislava, Súkromná základná škola Nová Dubnica, ZŠ a MŠ Nová Bošáca, ZŠ Pribinova 1, Zlaté Moravce, Gymnázium Púchov, Spojená škola internátna Trenčín, SOŠ obchodu a služieb Trenčín a ZŠ Jána Palárika, Majcichov.

„Dvanásť škôl nie je veľa, ale môže to povzbudiť ďalšie školy, bio pestovateľov a spracovateľov. Chceme ukázať, že sa to dá. Jedlo sa každého z nás bezprostredne dotýka a to, čo dávame do úst a odkiaľ jedlo pochádza, priamo ovplyvňuje naše zdravie a dobré životné prostredie. Ak ide o deti, mali by sme na kvalitu a pôvod jedla hľadieť dvojnásobne," povedala Klaudia Medalová, spoluorganizátorka podujatia a editorka Biospotrebitel.sk.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

DNES - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

DNES - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

DNES - 13:16Domáce

41-ročného útočníka obvinili zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu.

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

DNES - 12:32Domáce

Vozidlo v križovatke narazilo do odbáčajúceho auta, následkom nehody podľahol 30-ročný muž.