• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Pittella spochybnil lojalitu maďarského eurokomisára k Európskej únii

  • 18:37 07.10.2016
  • Brusel/Budapešť
Pittella spochybnil lojalitu maďarského eurokomisára k Európskej únii

Šéf frakcie socialistov v EP sa však domnieva, že hlavnou otázkou zostáva, či Tibor Navracsics dbá na záujmy celej Európskej únie alebo iba maďarského premiéra Viktora Orbána.

Šéf frakcie socialistov a demokratov (S&D) v Európskom parlamente Gianni Pittella sa domnieva, že lojalita maďarského eurokomisára Tibora Navracsicsa voči Európskej únii je otázna. Reagoval tak dnes v Bruseli na vyjadrenie maďarského politika, ktorý v istom interview uviedol, že v nedeľňajšom referende o kvótach hlasoval záporne.

Informovala o tom tlačová agentúra MTI, ktorá priniesla aj stanovisko kancelárie maďarského eurokomisára. Podľa nej všetky doterajšie vyhlásenia a rozhovory maďarského eurokomisára jednoznačne dokumentovali, že jeho lojalita sa nezmenila, že "doteraz i v budúcnosti bude konať v súlade s prísahou eurokomisára".

Pittella sa však domnieva, že hlavnou otázkou zostáva, či eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport dbá na záujmy celej Európskej únie alebo iba maďarského premiéra Viktora Orbána. Taliansky europoslanec zdôraznil, že eurokomisári musia zastupovať všeobecné záujmy EÚ, a nie záujmy vlastnej národnej vlády. Navracsicsove slová na margo referenda to však výrazne spochybňujú, poznamenal a dodal, že otázka plebiscitu smerovala priamo proti rozhodnutiu o prerozdeľovaní utečencov a proti príslušným návrhom Európskej komisie.

"Je problematické, ak eurokomisár Navracsics neverí v to, čo navrhla komisia, ktorej je členom, alebo sa naopak domnieva, že vlády členských krajín nemusia rešpektovať rozhodnutia prijaté Európskou úniou ako celkom," cituje Pittellu maďarská národná agentúra. Taliansky predstaviteľ podľa rovnakého zdroja položil následne otázku: Ak to tak Navracsics cíti, prečo pracuje v Európskej komisii?.

Maďarský europoslanec za opozičnú Demokratickú koalíciu (DK) Csaba Molnár už v uplynulých dňoch avizoval, že sa obráti na predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera so žiadosťou o prešetrenie kauzy, pretože podľa jeho názoru maďarský eurokomisár porušil kódex správania členov EK, ale aj základný dokument EÚ. Ak sa porušenie predpisov potvrdí, potom by Juncker mal iniciovať na základe článku č. 245 základnej zmluvy únie Navracsicsovo uvoľnenie z funkcie.

Hovorca EK Alexander Winterstein dnes v reakcii na otázku novinárov nevylúčil, že otázkou sa z Junckerovej iniciatívy môže grémium zaoberať už na najbližšom zasadaní.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Protiteroristická jednotka neprezradila, či sprísni ochranu Orbána

Protiteroristická jednotka neprezradila, či sprísni ochranu Orbána

DNES - 10:16Zahraničné

Centrum TEK uviedlo, že si robí svoju prácu.

Orbán: Modlíme sa za Fica, bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch

Orbán: Modlíme sa za Fica, bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch

DNES - 9:29Zahraničné

Páchateľa atentátu považuje Orbán za provojnového a ľavicového človeka.

Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta

Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta

DNES - 6:10Zahraničné

Texaský guvernér Greg Abbott vo štvrtok omilostil bývalého amerického vojaka odsúdeného na 25 rokov odňatia slobody za vraždu účastníka demonštrácie hnutia Black Lives Matter spred štyroch rokov.

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

VČERA - 21:55Zahraničné

Európska komisia vyzvala najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na Roberta Fica.

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

VČERA - 21:44Zahraničné

Ponaučením zo stredajšieho atentátu na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica je, že aj v Maďarsku by bolo potrebné regulovať diskusie na internete.