• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 30.4.2025Meniny má Anastázia
18°Bratislava

Cukrári sa vracajú k prírodným chutiam, ukázala súťaž v Púchove

  • 20:56 06.10.2016
  • Púchov
Cukrári sa vracajú k prírodným chutiam, ukázala súťaž v Púchove

Do siedmeho ročníka súťaže O najkrajšiu tortu Slovenska sa prihlásilo 25 amatérskych i profesionálnych cukrárov od Levíc až po Bardejov.

Jedlé čipky a návrat k naturálnym chutiam sú pretrvávajúcimi trendmi celoslovenskej súťaže O najkrajšiu tortu Slovenska. Siedmy ročník súťaže pripravil dnes v púchovskom divadle Klub cukrárov Slovenského zväzu Kuchárov a cukrárov v spolupráci so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Púchove. Do tohto ročníka sa prihlásilo 25 amatérskych i profesionálnych cukrárov od Levíc až po Bardejov.

Ako pre TASR povedala predsedníčka Klubu cukrárov Jozefína Zaukolcová, súperenie cukrárov sa z pôvodnej súťaže O najkrajšiu tortu Považia pretransformovalo vzhľadom na veľký záujem na celoslovenskú súťaž, cukrári našli už tretí rok v rade ideálne prostredie v púchovskom divadle.
„Úroveň je z roka na rok vyššia, vždy niečo prekvapí. Vždy príde taký výrobok, ktorý zaujme vzhľadom, ale aj chuťou. Cukrári si dávajú pozor najmä na čistotu prevedenia, precíznosť, pozornosť venujú detailom,“ skonštatovala Zaukolcová.

Ako dodala, dnes už dokážu vďaka internetu cukrári sledovať najmodernejšie svetové trendy v cukrárstve a už s nimi vedia aj pracovať. „Jedna vec je totiž vidieť na internete, druhá vedieť to správne používať. Cukrári prestávajú používať umelo nadstavované krémy, umelé stužovače a chute a vracajú sa k prirodzeným chutiam,“ doplnila šéfka cukrárskeho cechu s tým, že sa dá hovoriť o návrate k chutiam starých materí.


Torty hodnotila odborná certifikovaná komisia podľa smerníc Svetovej organizácie kuchárskych a cukrárskych asociácií (WACS). Hodnotila sa originalita, nápaditosť, precíznosť, používanie moderných prvkov, viacerých technológií zdobenia, módne trendy, vhodné chuťové a farebné doladenie, celkový dojem, dodržanie časového limitu, dodržiavanie hygienických zásad a prezentácia. Súťaž vypísali pre tri kategórie – senior, junior (do 21 rokov) a zvláštnou kategóriou bola netradičná torta.

V kategórii netradičná torta si prvenstvo odniesla amatérska cukrárka Anna Fedorová z Beluše za tortu znázorňujúcu ležiace mláďa srnky. Medzi seniormi triumfovala torta profesionálnej cukrárky Heleny Šedíkovej z Pruského a juniorskú kategóriu vyhrala Zuzana Kurincová z Jablonového.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
PS: Nová nemocnica je na úrovni vzdušného zámku

PS: Nová nemocnica je na úrovni vzdušného zámku

DNES - 20:26Domáce

Nová národná nemocnica je, tak ako naposledy, len na úrovni vzdušného zámku. Problémom nemocnice je aj jej výstavba cez Ministerstvo obrany SR.

Pri frekventovanej ceste našli telo muža

Pri frekventovanej ceste našli telo muža

DNES - 19:39Domáce

K úmrtiu muža malo dôjsť pred niekoľkými dňami.

Blanár: Vláda bude naďalej suverénne presadzovať záujmy SR aj pôvodné hodnoty EÚ

Blanár: Vláda bude naďalej suverénne presadzovať záujmy SR aj pôvodné hodnoty EÚ

DNES - 19:38Domáce

Vláda SR bude naďalej suverénne presadzovať a obhajovať národnoštátne záujmy SR, ale rovnako pôvodné hodnoty, na ktorých bola Európska únia založená.

Jaurová: Odvolanie riaditeľa FPU je obrovský krok cez červenú čiaru

Jaurová: Odvolanie riaditeľa FPU je obrovský krok cez červenú čiaru

DNES - 19:18Domáce

Odvolanie riaditeľa Fondu na podporu umenia Róberta Špotáka je podľa podpredsedníčky PS a Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Zory Jaurovej protiprávne a predstavuje obrovský krok cez červenú čiaru.

Rada FPU odvolala riaditeľa Špotáka, ten sa bráni: Kázali mi konať v rozpore so zákonom

Rada FPU odvolala riaditeľa Špotáka, ten sa bráni: Kázali mi konať v rozpore so zákonom

DNES - 17:40Domáce

Rada Fondu na podporu umenia odvolala z funkcie riaditeľa Róberta Špotáka. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva kultúry SR Petra Bačinská.