• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
11°Bratislava

EÚ uzatvorila s Afganistanom a Vietnamom významné dohody

  • 16:33 03.10.2016
  • Brusel
EÚ uzatvorila s Afganistanom a Vietnamom významné dohody

Dokument s názvom Spoločný pokrok EÚ a Afganistanu v otázkach migrácie má pomôcť účinnejšie čeliť výzvam spojeným s nelegálnou migráciou. Dohoda podpísaná s Vietnamom sa týka hospodárskeho rastu.

Európska komisia (EK) dnes oznámila, že Európska únia a Afganistan v nedeľu dosiahli významnú politickú dohodu. Dokument s názvom "Spoločný pokrok EÚ a Afganistanu v otázkach migrácie" má pomôcť účinnejšie čeliť výzvam spojeným s nelegálnou migráciou, ktorá predstavuje problém pre EÚ aj pre Afganistan.

Komisia pripomenula, že dohoda je výsledkom konštruktívneho dialógu založeného na partnerstve a spoločnej ochote posilniť dialóg a bilaterálnu spoluprácu v tejto oblasti.

Dialóg na úrovni najvyšších predstaviteľov z oboch strán bude pokračovať v utorok v rámci dvojdňovej Bruselskej konferencie o Afganistane.

Organizátormi konferencie (4.-5. októbra) sú Európska únia a afganská vláda. Na tomto podujatí sa zúčastnia predstavitelia 70 krajín a 20 medzinárodných organizácií a agentúr.

Rokovania poskytnú vhodnú platformu pre afganskú vládu, aby predstavila svoje vízie o rozvoji krajiny a poskytla údaje o reformných krokoch. Pre medzinárodné spoločenstvo to bude vhodná príležitosť pre potvrdenie trvalej politickej a finančnej podpory pre mier v Afganistane, budovanie štátu a rozvoj spoločnosti.

EÚ budú na podujatí zastupovať predseda Európskej rady Donald Tusk, šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová a eurokomisár pre rozvojovú spoluprácu Neven Mimica. Afganistan bude v Bruseli zastupovať prezident Ašraf Ghaní a šéf afganskej vlády Abdulláh Abdulláh.

Konferencia v Bruseli sa sústredí na tri úrovne debát: spoločné medzinárodné a afganské úsilie o zvýšenie efektívnosti trvalej medzinárodnej podpory a financovania na základe nového afganského národného rozvojového rámca; posilnenie afganského reformného úsilia v oblasti ekonomiky, právneho štátu a verejných financií a v boji proti korupcii; zvýšené regionálne úsilie na podporu politického procesu pre mier a cezhraničnú hospodársku spoluprácu.

Od 1. októbra platí dohoda o partnerstve a spolupráci EÚ s Vietnamom

EK dnes pripomenula, že v sobotu 1. októbra nadobudla účinnosť dohoda o partnerstve a spolupráci (PCA) medzi Európskou úniou a Vietnamom.

PCA, ktorá bola podpísaná 27. júna 2012 a ratifikovaná tohto roku, nahradí staršiu dohodu o spolupráci z roku 1995.

Nová dohoda posilňuje existujúce vzťahy medzi EÚ a Vietnamom, skonsoliduje existujúce oblasti spolupráce a povedie k prehĺbeniu a diverzifikácii vzájomných vzťahov v oblastiach spoločného záujmu.

Hlavným cieľom tejto dohody je podporiť hospodársky rast a sociálny pokrok pre občanov EÚ a Vietnamu, rovnako ako aj snaha dosiahnuť stabilnú, prosperujúcu a slobodnú spoločnosť. PCA je postavená na spoločnom záväzku oboch strán dodržiavať dobrú správu verejných vecí, ľudské práva a trvalo udržateľný rozvoj s dôrazom na význam obchodných vzťahov a princípy právneho štátu.

Dohoda by mala rozšíriť spoluprácu v širokom spektre oblastí, ako je trvalo udržateľný rozvoj, zmeny klímy, oblasť spravodlivosti, bezpečnosti, vedy a techniky. Posilní súdržnosť a súčinnosť medzi politikami EÚ a záujmami členských štátov, ktoré majú záujem o hlbší rozvoj vzťahov s touto ázijskou krajinou vďaka ľahším obchodným kontaktom a rozvoju investícií.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slováci zvíťazili nad Poľskom 4:0, Hlavaj s čistým kontom

Slováci zvíťazili nad Poľskom 4:0, Hlavaj s čistým kontom

VČERA - 22:45Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v stredajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Poľskom 4:0.

Vladimir Putin je rozhorčený atentátom na Fica, hovorí o ohavnom zločine

Vladimir Putin je rozhorčený atentátom na Fica, hovorí o ohavnom zločine

VČERA - 18:46Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov "s rozhorčením" správu o stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej.

Zelenskyj: Útok na Fica je strašný

Zelenskyj: Útok na Fica je strašný

VČERA - 18:25Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil stredajší útok strelca v Handlovej na slovenského premiéra Roberta Fica a označil ho za "strašný" čin.

Česko bude pomáhať Ukrajincom s návratom do vlasti, spustí pilotný projekt

Česko bude pomáhať Ukrajincom s návratom do vlasti, spustí pilotný projekt

VČERA - 18:06Zahraničné

Česko od júna spustí pilotný projekt asistovaných dobrovoľných návratov na Ukrajinu.

Orbán: Som hlboko šokovaný z útoku na môjho priateľa Roberta Fica

Orbán: Som hlboko šokovaný z útoku na môjho priateľa Roberta Fica

VČERA - 16:33Zahraničné

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán je šokovaný zo stredajšieho útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorého zároveň nazval svojím priateľom.