• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Deň nemeckej jednoty si v Nemecku pripomínajú od roku 1991

  • 6:45 03.10.2016
  • Berlín/Bratislava
Deň nemeckej jednoty si v Nemecku pripomínajú od roku 1991

Deň nemeckej jednoty je štátnym sviatkom znovuzjednotenia Nemecka. K rozdeleniu bývalého Nemecka došlo po skončení druhej svetovej vojny (1939-1945).

Deň nemeckej jednoty je štátnym sviatkom znovuzjednotenia Nemecka. Pripomína sa od roku 1991 každoročne 3. októbra.

Berlínsky múr, oddeľujúci západnú a východnú časť Berlína, začala stavať komunistická vláda v Nemeckej demokratickej republike 13. augusta 1961. Foto: TASR/AP

K rozdeleniu bývalého Nemecka došlo po skončení druhej svetovej vojny (1939-1945). V jeho západných okupačných zónach, ktoré okupovali Spojené štáty americké (USA), Spojené kráľovstvo a Francúzsko, vyhlásili 7. septembra 1949 Nemeckú spolkovú republiku (NSR). O mesiac neskôr, 7. októbra 1949, vo východnej zóne okupovanej vtedajším Zväzom sovietskych socialistických republík (ZSSR) vyhlásili Nemeckú demokratickú republiku (NDR). Symbolom rozdelenia krajiny sa stal múr, ktorý v rozdelenom Berlíne vyrástol v auguste 1961.

Východonemecký pohraničník odnáša umierajúceho Petra Fechtera, ktorý sa pokúsil utiecť na Západ, na snímke zo 17.augusta 1962. Po postrelení nechali Fechtera 50 minút ležať v území nikoho medzi Východným a Západným Nemeckom kým ho vzali do nemocnice, kde zomrel. Foto: TASR/AP

K zjednoteniu NSR a NDR došlo po roku 1989 pod vplyvom vývoja v bývalom Sovietskom zväze. Nástup proreformného Michaila Gorbačova k moci v roku 1985 a ním podporovaná glasnosť a perestrojka spôsobili, že v NDR došlo k pádu komunistického režimu a k zbúraniu Berlínskeho múru.

Archívna snímka. WA10 Berlín - Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl (uprostred) sa vymieňajú zopár slov počas stretnutia Kresťanskodemokratickej únie (CDU) pri príležitosti 20. výročia zjednotenia Nemecka v Berlíne 1. októbra 2010. Vľavo manželka Helmuta Kohla Maike Kohlová - Richterová. Foto: TASR/AP

Masový útek občanov NDR do NSR sa začal v júli 1989. Od júla do decembra 1989 utieklo asi 380.000 ľudí. Útek cez Maďarsko, Poľsko a bývalé Československo bol neskôr legalizovaný. Na oslavách 40. výročia založenia NDR 7. októbra 1989 sa sformovalo masové protestné hnutie ľudu proti monopolu Jednotnej socialistickej strany Nemecka (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands - SED). Pod vplyvom protestov odstúpila vláda NDR, z funkcie odvolali generálneho tajomníka SED Ericha Honeckera, 9. novembra 1989 začali zo strany NDR búrať Berlínsky múr a otvorili sa hraničné priechody do NSR.

Na vznesenú požiadavku zjednotenia oboch nemeckých krajín prišla odozva - prvé kolo rozhovorov sa konalo v  Bonne 5. mája 1990. Zúčastnili sa ho zástupcovia oboch nemeckých štátov a predstavitelia štyroch víťazných mocností (Francúzska, Spojeného kráľovstva, USA a ZSSR). Dokument k suspendovaniu pôsobnosti štyroch mocností na území Nemecka podpísali v New Yorku 2. októbra 1990.

Znovuzjednotenie Nemecka oficiálne nastalo 3. októbra 1990. V tento deň sa novými nemeckými spolkovými krajinami stali Brandenbursko, Meklenbursko-Predpomoransko, Sasko-Anhaltsko, Sasko a Durínsko. Prvé celonemecké voľby do Spolkového snemu sa konali 2. decembra 1990.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

VČERA - 22:11Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

21:01 01.05.2024Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

19:35 01.05.2024Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

18:41 01.05.2024Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

6:49 01.05.2024Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?