• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
20°Bratislava

Chcete presvedčiť ľudí, aby s vami súhlasili? Takto dokážete zmeniť ich názor

  • 13:05 28.09.2016
  • Bratislava
Chcete presvedčiť ľudí, aby s vami súhlasili? Takto dokážete zmeniť ich názor

Prezradíme vám najefektívnejšiu techniku, ako presvedčiť ostatných, aby zmenili názor.

Keď chceme niekoho presvedčiť, aby zmenil názor, pretože si myslíme, že ten jeho je zlý alebo nesprávny, musíme sa na vec pozrieť z jeho uhlu pohľadu. A keďže jeho pohľad potvrdzuje aj jeho verziu pravdy, musíme túto skutočnosť uznať, ale zároveň mu ukázať iné uhly, ktoré nevidí. Potom bude váš partner spokojný, pretože sa vlastne nezmýlil – iba nevidel celý problém. A nikoho nemôže nahnevať zistenie, že nevidia všetko, to je jednoducho prirodzený jav. Na druhú stranu, práve kvôli tejto prirodzenosti ľudia neradi počujú, že sa mýlia. Vo svojom pohľade sa predsa nemôžu mýliť, pretože všetky vnemy našich zmyslov majú pre nás vždy pravdu. Ľudí ale všeobecne lepšie presvedčíte dôkazmi, ktoré objavia sami, než tými, ktoré im podá niekto iný.“

Túto zvláštnu teóriu vytvoril slávny matematik a fyzik Blaise Pascal, ktorý mal zrejme talent aj na psychológiu. Čo to ale v praxi znamená?

Čítajte: Samota nás môže zabiť

Podľa Pascala je lepšie, aby ste pred tým, než niekomu vyjadrite nesúhlas, zvýraznili a uznali to, v čom a prečo má váš oponent pravdu. Ale priviesť niekoho úspešne k tomu, aby zmenil názor, znamená naviesť ho k objavu opačného alebo rozdielneho pohľadu, než v súčasnosti má.

To potvrdzuje aj profesor psychológie na Texas University v Austine Arthur Markman, podľa ktorého táto stratégia vedie k úspešnému cieľu: „Pokiaľ chcete niekomu otvoriť možnosť, aby zmenil svoj názor, musíte najskôr dosiahnuť, aby zmiernil svoje obranné reflexy a nezakopal sa vo svojej pravde“.

Podľa Markmana nie je vhodné, aby sme rozhovor začínali výpočtom toho, čo náš partner povedal zle a v čom sa mýli. Takto totiž príde o ochotu a chuť spolupracovať. „Naopak, pokiaľ mu na jeho názor poviete, že je zaujímavý a dôležitý, motiváciu k ďalšiemu rozhovoru zvýšite.“ Neskôr v rozhovore sa môže vyskytnúť príležitosť povedať, čo je podľa vás na jeho názore zle a naviesť ho k objaveniu iného názoru.

Pascal toto presviedčanie ale nechápe ako manipuláciu, nátlak alebo kontrolu, ale techniku, ktorá stojí na schopnosti vcítiť sa do druhých, do ich pochýb a obáv.

Čítajte: Fyzický trest: Takto bitky v detstve pôsobia na našu povahu v dospelosti

Zdroj: Info.sk, DK, qz.com, brainpicking org. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Do čoho zabaliť chlieb, aby dlhšie vydržal? Tento materiál mu prospieva najviac

Do čoho zabaliť chlieb, aby dlhšie vydržal? Tento materiál mu prospieva najviac

DNES - 7:12Zaujímavosti

V obchode ho balíme do mikroténových vreciek alebo papiera, doma ho nechávame aj na čerstvom vzduchu. V čom skladovať chlieb, aby vydržal čo najdlhšie?

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?