• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
22°Bratislava

Lavrov v OSN vyzval na záchranu dohody o prímerí v Sýrii

  • 21:27 23.09.2016
  • New York
Lavrov v OSN vyzval na záchranu dohody o prímerí v Sýrii

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault dnes vyhlásil, že bude sklamaný, ale neodradí ho to, ak sa v New Yorku nedosiahne dohoda o novom prímerí v Sýrii.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v prejave na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyhlásil, že je nevyhnutné "zabrániť zániku" dohody USA a Ruska o prímerí v Sýrii.

Lavrov povedal, že je rozhodujúce podporovať rezolúcie OSN vyzývajúce na ukončenie bojov v Sýrii a na politické urovnanie situácie v krajine.

Šéf ruskej diplomacie uviedol, že sa musí uskutočniť "spravodlivé a nestranné vyšetrovanie" náletov, pri ktorých prišli o život sýrski vojaci v provincii Dajr az-Zaur, a prípadov bombardovania severosýrskeho mesta Aleppo aj jeho okolia.

Lavrov podľa tlačovej agentúry AP vo vystúpení zdôraznil, že konflikt v Sýrii nemožno vyriešiť "bez potlačenia" extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) a bojovníkov napojených na teroristickú sieť al-Káida.

O nasledujúcich krokoch, ktoré treba urobiť v sýrskom konflikte, sa dnes Lavrov neformálne rozprával s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym.

Obaja politici viedli krátky rozhovor popri stretnutí tzv. blízkovýchodného kvarteta v New Yorku, informoval tlačovú agentúru DPA vysokopostavený predstaviteľ amerického rezortu diplomacie. Dodal, že išlo o konštruktívnu diskusiu, ale nie o oficiálne stretnutie a ďalšie vyjadrenie americká strana neposkytne.

Blízkovýchodné kvarteto tvoria Spojené štáty, Rusko, OSN a Európska únia.

Francúzsko chce bojovať za prímerie v Sýrii

Šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault. Foto: TASR/AP

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault dnes vyhlásil, že bude sklamaný, ale neodradí ho to, ak sa v New Yorku nedosiahne dohoda o novom prímerí v Sýrii. A dôrazne dodal: "Budeme o ňu zápasiť ďalej."

Vzhľadom na "slepú uličku" v rokovaniach medzi USA a Ruskom o Sýrii chce Ayrault podľa svojich slov bojovať za návrh Francúzska, aby sa vytvoril mechanizmus dohľadu nad prímerím, ktorého súčasťou bude veľké množstvo krajín a ktorému bude predsedať zástupca OSN.

Francúzsky minister zahraničných vecí na dnešnej tlačovej konferencii popri výročnom ministerskom stretnutí na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku povedal, že neustále kladie Rusku a Iránu otázku, či dávajú prednosť vojenskému alebo politickému riešeniu v Sýrii.

"Zakaždým mi odpovedia, že uprednostňujú politické riešenie," uviedol Ayrault novinárom. "Ale ak tomu máme veriť, potrebujeme vidieť činy - a zatiaľ sú to vojenské činy," dodal podľa tlačovej agentúry AP šéf francúzskej diplomacie.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vladimir Putin je rozhorčený atentátom na Fica, hovorí o ohavnom zločine

Vladimir Putin je rozhorčený atentátom na Fica, hovorí o ohavnom zločine

DNES - 18:46Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov "s rozhorčením" správu o stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej.

Zelenskyj: Útok na Fica je strašný

Zelenskyj: Útok na Fica je strašný

DNES - 18:25Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil stredajší útok strelca v Handlovej na slovenského premiéra Roberta Fica a označil ho za "strašný" čin.

Česko bude pomáhať Ukrajincom s návratom do vlasti, spustí pilotný projekt

Česko bude pomáhať Ukrajincom s návratom do vlasti, spustí pilotný projekt

DNES - 18:06Zahraničné

Česko od júna spustí pilotný projekt asistovaných dobrovoľných návratov na Ukrajinu.

Orbán: Som hlboko šokovaný z útoku na môjho priateľa Roberta Fica

Orbán: Som hlboko šokovaný z útoku na môjho priateľa Roberta Fica

DNES - 16:33Zahraničné

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán je šokovaný zo stredajšieho útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorého zároveň nazval svojím priateľom.

Vo veku 77 rokov zomrel herec a tanečník Vlastimir Harapes

Vo veku 77 rokov zomrel herec a tanečník Vlastimir Harapes

DNES - 16:32Zahraničné

Vo veku 77 rokov v stredu zomrel český tanečník, herec a pedagóg Vlastimil Harapes. Potvrdil to hovorca Národného divadla v Prahe Tomáš Staněk.