• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
24°Bratislava

VIDEO: Otvorili zrekonštruovanú budovu Platón

  • 20:06 19.09.2016
  • Košice
VIDEO: Otvorili zrekonštruovanú budovu Platón

Celkové náklady na obnovu stáli viac ako tri milióny eur.

Zrekonštruovanú budovu bývalej Krajskej detskej nemocnice nazvanú po starogréckom filozofovi Platónovi dnes slávnostne otvorili v areáli Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) na Moyzesovej ulici v Košiciach. Celkové náklady na obnovu stáli viac ako tri milióny eur.

Ku dvom využívaným budovám Filozofickej fakulty (FF) UPJŠ – Aristoteles a Sokrates tak v areáli pribudla ďalšia, kam sa z provizórnych priestorov bývalej Základnej školy na Petzvalovej ulici presťahovali posledné tri katedry – anglistiky a amerikanistiky, histórie a politológie. "Fakulta so svojimi 12 katedrami je takto umiestnená v troch nádherných zrekonštruovaných budovách v tomto rodiacom sa univerzitnom kampuse," uviedla dekanka fakulty Oľga Orosová.

V secesno-romantickej budove z roku 1906 sa do roku 2004, teda takmer jedno storočie, rodili deti. Dnes sa v objekte so suterénom a dvomi nadzemnými podlažiami nachádza 15 posluchární, moderné tlmočnícke laboratórium, jazykové laboratórium, ako aj počítačová učebňa. Celková výučbová kapacita budovy je 570 študentov.

Náklady na rekonštrukciu predstavovali 3,096 milióna eur, z toho nenávratný finančný príspevok prostredníctvom eurofondov bol 2,03 milióna eur, dotácia z ministerstva školstva 500.000 eur a vlastné zdroje 566.000 eur.

Zároveň dnes na Prírodovedeckej fakulte (PF) UPJŠ na Jesennej ulici v Košiciach slávnostne otvorili priestory časti univerzitného vedeckého parku Technicom. Rekonštruované priestory budú slúžiť na realizáciu vedecko-výskumnej činnosti, prijímanie špičkových výskumníkov a miesto si tu nájdu aj novovzniknuté "start-up" a "spin-off" spoločnosti. "Malo by to byť predovšetkým v oblasti informatiky s presahmi do interdisciplinárneho výskumu v oblasti geografie, fyziky či matematiky," uviedol dekan fakulty Gabriel Semanišin.

Technicom má ambíciu stať sa medzinárodne uznávaným centrom výskumu a zdrojom inovácií v oblasti znalostných technológií. Okrem technického vybavenia výskumných tímov boli zakúpené aj unikátne zariadenia a prístroje ako napríklad bezpilotné letecké zariadenie s integrovaným laserovým skenerom a hyperspektrálnou kamerou, pozemný 3D laserový skener či zvukotesná komora slúžiaca k štúdiu sluchového a krosmodálneho vnímania.

Univerzitný vedecký park od začiatku svojho pôsobenia disponuje najmodernejším prístrojovým a laboratórnym vybavením v hodnote viac ako 2,2 milióna eur. Celkové náklady rekonštrukcie sú vo výške zhruba 919.000 eur, z toho nenávratný finančný príspevok bol 248.000 eur, dotácia z ministerstva školstva 549.000 eur a vlastné zdroje fakulty takmer 122.000 eur.

Komplexnú rekonštrukciu strechy ďalej ukončili na objekte Park Angelinum 9, v ktorej sídli Ústav fyzikálnych vied PF UPJŠ a vedecko-výskumné centrum Promatech.

UPJŠ dnes slávnostne otvorila nový akademický rok. Podľa rektora Pavla Sováka patrí k najvýznamnejším strategickým cieľom pre najbližšie obdobie obsahové i organizačné splnenie zámerov týkajúce sa univerzitných vedeckých parkov Medipark, Promatech a Technicom. "Našou ambíciou je byť výskumnou univerzitou, na ktorej sa snúbi kvalitný základný i aplikovaný výskum," konštatoval rektor.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

DNES - 12:32Domáce

Vozidlo v križovatke narazilo do odbáčajúceho auta, následkom nehody podľahol 30-ročný muž.

Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

DNES - 10:55Domáce

Na mieste požiaru našli muža s rozsiahlymi popáleninami.

Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

DNES - 9:14Domáce

Vstupom do EÚ Slovensko získalo významnú podporu eurofondov, pripomína minister zahraničných vecí.

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

DNES - 8:39Domáce

Expremiér Mikuláš Dzurinda, ktorý pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie, nevidí najmenší dôvod zvažovať v súčasnosti alternatívu k EÚ.

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

DNES - 8:05Domáce

Na Slovensko sa v časoch po mečiarizme pozeralo cez prsty, spomína na obdobie svojho príchodu do Európskeho parlamentu Anna Záborská, ktorá bola europoslankyňou 15 rokov.