• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
24°Bratislava

J. ZÁBOJNÍK: Vyjadrenia po summite pripomínajú Ezopove bájky

  • 13:55 17.09.2016
  • Bratislava
J. ZÁBOJNÍK: Vyjadrenia po summite pripomínajú Ezopove bájky

Slovenský bezpečnostný analytik Juraj Zábojník povedal, že EÚmá desiatky problémov počnúc od odchodu Británie z EÚ, cez katastrofálnu situáciu v bezpečnostnom prostredí, terorizmus.

Organizácia celého priebehu piatkového summitu (16. 9.) v Bratislave bola zvládnutá po bezpečnostnej stránke na veľmi dobrej úrovni. Uviedol dnes pre TASR slovenský bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

Bájka o bocianovi a kačičke


Na strane druhej však vyslovil nespokojnosť so závermi summitu, čo sa týka smerovania bezpečnosti celej EÚ. "Neviem prečo, ale pri počúvaní troch kľúčových lídrov na jednotlivých tlačovkách v závere summitu v Bratislave, predsedu Rady EÚ Donalda Tuska, predsedu Európskej komisie Jean-Claude Junckera a predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza, som si spomenul na Ezopove bájky, ktoré som ako chlapec čítal a jedna z nich bola o bocianovi a kačičke, na ktorú zaútočil jastrab, hoci jej bocian sľúbil, že ju v kritickej situácii ochráni. Z tejto bájky pramení jedno poučenie, a to, že: Nečakajte že vás ochráni niekto, kto ochranu zabezpečiť nedokáže," vyslovil svoj názor Zábojník.

Expert čakal viac detailov


"Premiér Robert Fico povedal, že bratislavský neformálny summit bol úspešný a jeho výsledkom je prijatá Bratislavská deklarácia a namaľovaná bratislavská cestovná mapa, ktorá je spoločným politickým úmyslom lídrov krajín EÚ z hľadiska priorít na najbližšie mesiace, no priznám sa, že som očakával detailnejšie vyriešenie niektorých kľúčových problémov, ktoré občanov celej Európskej únie trápia. Je síce pekné, že sa zamysleli nad tým, v akej situácii sa Európa nachádza a zamysleli sa tiež nad výsledkom referenda vo Veľkej Británii, ale očakával som, že dôjde aj k zamysleniu sa, prečo k takejto situácii došlo. Ja som tú odpoveď v jednotlivých vyjadreniach lídrov bohužiaľ nenašiel. Taktiež som očakával niečo viac od kancelárky Angely Merkelovej, ako suché konštatovanie, že na potrebe obmedziť alebo zastaviť nelegálnu migráciu do EÚ sa zhodli štátnici všetkých 27 krajín," povedal ďalej bezpečnostný expert.

Podľa jeho slov závery bratislavského summitu sú od profesionálnych krokov v oblasti bezpečnostnej politiky veľmi ďaleko. "Predstava šéfa Európskej komisie Junckera o spoločnom vojenskom veliteľstve mi pripadá úsmevná a už dnes viem, že nebude nikdy naplnená, lebo je to nezmysel. Priznám sa, že od Tuska, ktorý hovoril o potrebe optimistického scenára pre Európu som očakával trochu viac, pretože má najbližšie k V4. Všeobecné konštatovania o potrebe čo najrýchlejšieho zaistenia bezpečnosti občanov únie, a to akcieschopnosťou akejsi Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, čo, samozrejme, vítam, len nerozumiem, prečo už dávno, keď nie v úplnej tak aspoň v čiastočnej forme, neexistuje. Myslím si, že Slovenská republika by s účasťou na tomto projekte problém nemala, dokonca by to dokázala so svojimi odborníkmi aj celé postaviť a podľa potrieb i manažovať," povedal ďalej Zábojník.

Nekoštruktívna politika z Bruselu


Ako ďalej uviedol, EÚ má "desiatky problémov počnúc od odchodu Británie z EÚ, cez katastrofálnu situáciu v bezpečnostnom prostredí, terorizmus a čo je najhoršie, nejasnú víziu do budúcnosti, o čom ma presvedčili aj závery vyjadrení troch lídrov EÚ, Francois Hollanda a Angely Merkelovej". "Áno, to že chýbala Británia je chyba, ale nie jej občanov, ale veľmi chabej a nekonštruktívnej politiky najvyšších ľudí z Bruselu. Robert Fico to jasne povedal, že situácia v akej sa nachádza EÚ v otázke prosperity, stability a jej bezpečnosti je na zamyslenie. To sú tak veľmi vážne slová, že si to bežný človek ani nevie vyhodnotiť. Naozaj ako hovorí, chýba konkrétnosť a konštruktívnosť v riešení ťažkej a zložitej situácie," zdôraznil na záver Zábojník.

Všetko o SUMMITE v Bratislave nájdete TU.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

DNES - 18:08Domáce

Ministerka zdravotníctva hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího a Oskara Dvořáka.

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

DNES - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

DNES - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

DNES - 13:16Domáce

41-ročného útočníka obvinili zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu.