• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
25°Bratislava

S. H. Vajanský vyzdvihol výrazný básnický talent Ivana Kraska

  • 10:00 15.09.2016
  • Bratislava
S. H. Vajanský vyzdvihol výrazný básnický talent Ivana Kraska

Poézia Ivana Krasku bola podľa S.H. Vajanského hravá, plná obrazov a zvukov.

V júni 1909 vyšiel básnický debut Ivana Kraska Nox et solitudo. Svetozár Hurban Vajanský mal veľkú radosť z toho, že na našej literárnej scéne sa objavil nevšedný básnický talent. Ako sme už uviedli v predchádzajúcej časti tohto cyklu, bol "krstným otcom" tejto zbierky.

Detailne poznal jej rukopis a pred jeho odovzdaním do tlače autorovi všeličo poradil. Bez váhania napísal do nej krátky úvod a po vyjdení knižky aj recenziu. Vyšla v Národných novinách 29. júla 1909. Baťko Vajanský ju začína takto: "Malá, vkusne vydaná knižtička, formálne korektná, typograficky a vzhľadom na jazyk ideálne bezúhonná, práve opustila tlačiarenský stroj. S radosťou konštatujeme, že je ona skutočne vzácnym obohatením slovenskej lyrickej poézie." A potom na príklade básne Moje piesne takto hodnotí Kraskove básnické schopnosti: "... samý obraz, a obrazmi hovorí pravá poézia, obrazmi a zvukmi. I obrazy sú tu jasné, náhľadné, krásne, i zvuk piesne čistý, metalický, sladký. Z hmly všednosti, ktorá srdce poetu najväčšmi tiesni, on uteká do prírody, od ľudí k ružiam, k modrote neba, k riave, kvetom, topoľom. To sú všetko ozóny prvej mladosti, časom nezotreté dojmy prvého precitnutia z hmly bezcitnej, bezpovedomej. Slovom - básnik. Perla zbierky Vesper dominicae veruže nepotrebuje ani komentára. To je už zrelý, bezvadný kvet i formálne i vnútorne. Patrí i bude patriť medzi najkrajšie, najpoetickejšie kvety v slovenskej literatúre. Cit - až k slzám - vibruje v riadkoch i medzi riadkami. ´Pokoj sadne pomaly, tíško, na sivú hlavu matičky mojej.´ On iste od sivej slovenskej hlavy starušky preletí i v dušu poetu."

Vajanský mal cit pre umenie a pre literárne umenie zvlášť. Jeho príbeh vzťahu s debutujúcim Ivanom Kraskom však hovorí aj o ľudskom rozmere Vajanského, o človečenstve jeho duše. Je chápavý, žičlivý a nežiarli na talent, ktorý ho môže aj prerásť. Za každým literárnym dielom, za každou básňou, za každým veršíkom vidí kultúrny a národný zdvih Slovákov a Slovenska. Preto tak vrúcne privítal Ivana Kraska, vlastným menom Jána Bottu, v slovenskej literatúre a vyzdvihol jeho básnický talent. Ako ukázali dejiny, nemýlil sa. A vôbec - Vajanský sa málokedy mýlil. Skôr sa mýlili budúci hodnotitelia jeho literárneho diela i kultúrneho pôsobenia.

Ivan Krasko (nar. 1876 - zom. 1958), významná slovenská osobnosť, zakladateľ modernej slovenskej lyriky , básnik európskeho symbolizmu, prozaik, vlastným menom Ján Botto Foto: TASR archív/František Kocian

V decembri roku 1909 vyšiel siedmy zväzok Vajanského "Sobraných spisov", do ktorého autor zaradil román Suchá ratolesť. Dodajme, že prvé vydanie Vajanského súborného diela malo celkom 12 zväzkov a jeho vydávanie bolo uzavreté ešte za autorovho života v roku 1913. Posmrtne potom súborne vyšli ešte dve vydania Vajanského spisov. Prvé posmrtné vydanie v dvanástich zväzkoch pripravil Spolok sv. Vojtecha v Trnave v rokoch 1924 - 1932, druhé posmrtné vydanie pripravila Matica slovenská v Martine v rokoch 1934 - 1939 a vyšlo v osemnástich zväzkoch. Obe vydania - trnavské i martinské - vyšli pod rovnakým názvom Zobrané diela Sv. Hurbana Vajanského. Ako vidieť, Vajanského literárne dielo rezonovalo v slovenskej spoločnosti ešte aj štvrť storočia po jeho smrti. Pred literárnymi historikmi a historikmi vývinu našej žurnalistiky však vyvstala, a do istej miery pretrváva dodnes, otázka zhodnotenia mimoriadne bohatej Vajanského publicistiky a rozkošatenej korešpondencie.

V novembri 1909 Vajanský už po deviaty raz navštívil Rusko a vari piaty raz Petrohrad. Táto jeho cesta mala však aj praktický ekonomický charakter. S pomocou priateľov - slavistov a oddaných slavianofilov spomedzi ruských intelektuálov sa usiloval získať finančnú výpomoc pre vydávanie Národných novín. Zo strany uhorského štátu nemohol očakávať nijakú pomoc a z predplatného či sponzorského vydavateľ išiel na doraz. Pritom bolo treba investovať do tlačiarenskej techniky a technológií, ktorých modernizácia sa prudko vyvíjala. Svetozár Hurban v Petrohrade pochodil, čoskoro na účtoch pribudli nejaké ruble. Zatiaľ nevieme koľko, no isté je, že pochopenie ruských sponzorov bolo veľké.

Okrem literárnovedných a literárnokritických publikácií, ako je, napríklad, príspevok k hodnoteniu Hviezdoslavovho básnického diela, či úvahová esej Umelecká kritika alebo nekrológy za Jánom Pravoslavom Leškom a Samuelom Czambelom, mu vyšli viaceré literárne diela v zahraničí. V Prahe v časopise Union vyšli po nemecky na pokračovanie jeho novely Kandidát a Husľa a v srbskom časopise Prosvjeta novela Hlásnik (Noćobdija).

V tom období si Vajanského a jeho dielo začali všímať aj viacerí literárni vedci a kritici. V Budapešti to bol Oszkár Asbóth, v Čechách František Votruba a v petrohradskom časopise Svet vyšla nepodpísaná stať "S. Gurban Vajanskij - očeň izvestnyj slovackij pisateľ". Najviac ho však potešilo ruské samostatné knižné vydanie jeho epickej básne Herodes (Irod). Do ruštiny ju preložil Vladimír Krivoš, vzdelaný Slovák pôsobiaci v Petrohrade, ktorý mal s Vajanským veľmi blízky vzťah. Ale to je už rozprávanie na viacero riadkov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

DNES - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

DNES - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

DNES - 13:16Domáce

41-ročného útočníka obvinili zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu.

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

DNES - 12:32Domáce

Vozidlo v križovatke narazilo do odbáčajúceho auta, následkom nehody podľahol 30-ročný muž.