• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
17°Bratislava

Bratislavský región nariadil kontroly v resocializačných zariadeniach

  • 12:11 13.09.2016
  • Bratislava
Bratislavský región nariadil kontroly v resocializačných zariadeniach

Kraj však okrem toho v tejto súvislosti zriadil aj telefonickú linku, na ktorú sa môžu obrátiť tí, ktorí maj pocit, že ich blízky je v niektorom z takýchto zariadení nejakým spôsobom zneužívaný.

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) spúšťa dnes vo svojich zariadeniach kontroly špeciálne zamerané na zneužívanie. Tie sa týkajú ako resocializačných zariadení na území kraja, na ktoré finančne prispieva, tak sociálnych zariadení pre seniorov ako aj pre klientov so zdravotným postihnutím, ktorých je zriaďovateľom. Kraj nimi reaguje na medializovaný prípad údajného zneužívania v takomto zariadení v Galante. Na dnešnom brífingu to uviedol predseda BSK Pavol Frešo.

Ten zároveň zdôraznil, že Bratislavský kraj robí vo svojich zariadeniach pravidelné kontroly a do dnešného dňa žiadne podobné sťažnosti neeviduje. Napriek tomu Úrad BSK pristupuje ku kontrolám, aby k prípadnému zneužívaniu klientov v zariadeniach mohol predchádzať aj v budúcnosti. Kontroly v predmetných zariadeniach sú podľa Freša len prvým krokom v tomto smere. O tejto téme budú zároveň diskutovať s riaditeľmi týchto zariadení na stredajšom (14. 9.) rokovaní. "Kontrolu chceme urobiť odborne, zrozumiteľne a verejne," doplnil Frešo s tým, že prvé výsledky kontrol by mohli byť známe už v priebehu budúceho týždňa.

Kraj však okrem toho v tejto súvislosti zriadil aj telefonickú linku 0911 523 026, na ktorú sa môžu telefonicky alebo prostredníctvom SMS obrátiť tí, ktorí maj pocit, že ich blízky je v niektorom z takýchto zariadení nejakým spôsobom zneužívaný. Okrem toho funguje aj webová stránka www.natasa.help spolu s e-mailovou adresou [email protected], na ktorú môžu taktiež posielať svoje podnety, ktorými sa Úrad BSK bude následne zaoberať, resp. ich odstúpi na prešetrenie kompetentným partnerským štátnym organizáciám.

Na to, že klienti resocializačných zariadení sú veľmi citliví a najmä v prvej fáze ich liečby od drogovej alebo inej závislosti závislí od odborných pracovníkov zariadení, teda aj ľahšie zneužiteľní, upozorňuje aj riaditeľka odboru sociálnych vecí (BSK) Michaela Šopová. Preto je podľa nej veľmi dôležitý výber terapeutov, odborných, personálnych či zdravotných pracovníkov, ale aj pravidelné kontroly v zariadeniach. Zároveň ale podľa nej netreba zabúdať ani na ďalšie veľmi citlivé skupiny, ktorými sú seniori či klienti sociálnych zariadení so zdravotným postihnutím.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo veku 78 rokov zomrel podnikateľ Jozef Majský

Vo veku 78 rokov zomrel podnikateľ Jozef Majský

DNES - 21:07Domáce

Vo veku 78 rokov zomrel podnikateľ Jozef Majský.

Muž, ktorý pred nemocnicou kričal a schvaľoval atentát, dostal tri mesiace

Muž, ktorý pred nemocnicou kričal a schvaľoval atentát, dostal tri mesiace

DNES - 19:09Domáce

Na nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch mesiacov odsúdil v nedeľu Okresný súd v Banskej Bystrici v tzv. superrýchlom konaní Ivana Č.

Polícia eviduje skoro 50 prípadov schvaľovania trestného činu

Polícia eviduje skoro 50 prípadov schvaľovania trestného činu

DNES - 18:54Domáce

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu alebo jeho páchateľa.

K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor

K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor

DNES - 17:44Domáce

Situáciou po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa má v stredu (22. 5.) pred rokovaním vlády zaoberať bezpečnostná rada štátu.

Eštok: Výkon policajtov je navýšený o 30 až 40 percent

Eštok: Výkon policajtov je navýšený o 30 až 40 percent

DNES - 17:38Domáce

Výkon policajtov je po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) navýšený zhruba o 30 až 40 percent.