• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
16°Bratislava

Rezort kultúry: Slovensko a Izrael majú nový program spolupráce

  • 17:06 12.09.2016
  • Bratislava/Tel Aviv
Rezort kultúry: Slovensko a Izrael majú nový program spolupráce

Dokument, ktorý definuje oblasti spolupráce na roky 2017-2019, podpísali dnes v izraelskom Tel Avive minister kultúry SR Marek Maďarič a ministerka Izraelského štátu pre kultúru a šport Miri Regevová.

Slovensko a Izrael budú naďalej rozvíjať vzájomné vzťahy aj na základe programu spolupráce v oblasti školstva, vedy, kultúry, mládeže a športu. Oficiálny dokument, ktorý definuje oblasti spolupráce na roky 2017-2019, podpísali dnes v izraelskom Tel Avive minister kultúry SR Marek Maďarič a ministerka Izraelského štátu pre kultúru a šport Miri Regevová.

Nový program medzivládnej spolupráce nadväzuje na aktuálne platnú dohodu na roky 2013-2016. V ďalšom plánovacom období sa spolupráca v oblasti kultúry sústredí najmä na oblasti, ako je výmena odborníkov v oblasti kultúry a umenia, kultúrne dedičstvo a archeológia, literatúra a knižné veľtrhy, film a audiovizuálna tvorba, archívy a knižnice.

"Napríklad pôjde o prehĺbenie spolupráce medzi Múzeom holokaustu v Seredi a izraelským pamätníkom obetí a hrdinov holokaustu Jad va-šem v Jeruzaleme," priblížil hovorca slovenského ministerstva kultúry Jozef Bednár. Spolupráca ráta taktiež s prezentáciou slovenskej literatúry na Jeruzalemskom medzinárodnom knižnom veľtrhu, ako aj izraelskej literatúry na Medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka. Slovensko aj Izrael budú zároveň pokračovať v podpore prekladov  súčasnej prózy, poézie a iných literárnych diel druhej krajiny do jazyka svojej krajiny.

"V oblasti kultúrneho dedičstva a archeológie by mali byť počas trvania programu zo strany Pamiatkového úradu SR a Izraelského pamiatkového úradu zorganizované napríklad spoločné semináre zamerané na ochranu a využívanie kultúrneho dedičstva," uviedol Bednár. "V oblasti filmu a audiovizuálnej tvorby by malo prísť napríklad i k spolupráci medzi filmovými a televíznymi školami a fakultami v oboch krajinách, vrátane výmeny študentov a pedagógov," doplnil.

Potenciál slovensko-izraelskej kultúrnej spolupráce majú dokumentovať aj podujatia, ktoré sa za slovenskej účasti uskutočnia v Izraeli ešte do konca tohto roka. "Už dnes večer otvorí Marek Maďarič vo Van Leer Institute v Jeruzaleme výstavu Yuriho Dojča pod názvom Last Folio," informoval Bednár. Ďalšími slovenskými kultúrnymi prezentáciami bude výstava fotografií SlovakAid/Mashav, obrazov Martina Benku a fotografií Karola Kállaya. "Na filmovom festivale v Haife bude SR reprezentovať film Učiteľka a na divadelnom festivale v Tel Avive budeme zastúpení hrou Život je taký v podaní hercov z Divadla Astorka. Okrem toho by sa mal v Haife v rámci vianočného koncertu predstaviť 50-členný spevácky súbor Slovenskej technickej univerzity Technik," oznámil hovorca rezortu kultúry.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

DNES - 20:02Domáce

Exminister životného prostredia a predseda mimoparlamentného Mosta-Híd 2023 László Sólymos kritizuje zastavenie sanácie environmentálnej záťaže v bratislavskej Vrakuni.

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

DNES - 18:08Domáce

Ministerka zdravotníctva hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího a Oskara Dvořáka.

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

DNES - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

DNES - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.