• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
18°Bratislava

Generálna prokuratúra nariadila preveriť vyšetrovanie v Čistom dni

  • 16:56 12.09.2016
  • Bratislava
Generálna prokuratúra nariadila preveriť vyšetrovanie v Čistom dni

Prokurátor sa bude počas previerky rozprávať s chovancami centra Čistý deň v Galante bez prítomnosti ďalších osôb.

Generálna prokuratúra (GP) SR vstúpila do prípadu údajného sexuálneho zneužitia dievčat v resocializačnom centre Čistý deň v Galante. Nariadila preskúmať zákonnosť doterajšieho vyšetrovania a vykonanie prokurátorskej previerky v samotnom centre.

O prijatých opatreniach dnes na brífingu informoval námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky. „Je to poľutovaniahodná situácia, pretože takýmto resocializačným zariadeniam má byť prioritné to dobro, to blaho, psychický a fyzický vývoj maloletého,“ uviedol.


Je veľmi nešťastné, že sme sa dostali do takejto situácie a musím povedať, že orgány činné v trestnom konaní majú predovšetkým represívnu úlohu, to znamená, my starostlivo posúdime všetky protiprávne konania a prijmeme z toho také závery, ktoré budú možnože aj podkladom na nejakú legislatívnu zmenu, alebo aj personálne zmeny,“ doplnil.

Námestník generálneho prokurátora oznámil, že GP nariadila podriadeným krajským prokuratúram v Trnave a Trenčíne, aby preskúmali zákonnosť rozhodnutí a postupov orgánov činných v trestnom konaní, a to v prípade dvoch trestných vecí, kde bolo zastavené trestné stíhanie pre podozrenie z trestných činov znásilnenia a sexuálneho zneužívania. Krajskí prokurátori majú vykonať skutkovo-právne analýzy trestných vecí a predložiť ich GP na preskúmanie.

Krajskej prokuratúre (KP) v Trnave bola tiež nariadená správová povinnosť ohľadom trestného konania pre podozrenie z trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby, ktoré bolo začaté minulý mesiac. KP v Trnave dostala za úlohu vykonať previerku stavu zákonnosti v resocializačnom centre. Uskutoční sa hneď po kontrole ministerstva práce, ktoré bude preverovať akreditáciu centra.


Šufliarsky vysvetlil, že prokurátor sa bude počas previerky rozprávať s chovancami centra bez prítomnosti ďalších osôb. GP napokon podľa jeho slov zabezpečí preverenie všetkých súvisiacich podozrení z protiprávnych konaní proti maloletej osobe, ako údajnej obeti domáceho násilia, ako aj proti redaktorke TV Markíza ako údajnej obeti vyhrážok pre prípravu reportáže o resocializačnom centre.

Námestník GP doplnil, že orgány činné v trestnom konaní nebudú poskytovať bližšie informácie o stave vyšetrovania. Dôvodom je, že poškodenými sú maloleté osoby a je potrebné dbať na ochranu ich záujmov, čo ukladá Trestný poriadok a medzinárodná zmluva.

Opozičná poslankyňa Natália Blahová (SaS) v piatok (9.9.) na svojom blogu upozornila na možné sexuálne zneužívanie dievčat v galantskom resocializačnom zariadení zamestnancami. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny obvinenia odmietlo, taktiež aj samotné zariadenie v Galante.

Krajská samospráva poskytla tento rok zariadeniu príspevok 116.020 eur

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) poskytuje neziskovej organizácii (n.o.) Čistý deň v Galante, ktorej resocializačné zariadenie je medializované pre podozrenie z pohlavného zneužívania klientok, ročný finančný príspevok na zabezpečenie prevádzky a vytvorenie podmienok pre výkon resocializácie. Zároveň organizácii prenajíma objekt, v ktorom sídli.

Podľa hovorcu TTSK Patrika Velšica príspevok poskytuje v zmysle zákona o poskytovaní sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. V roku 2016 to bolo vo výške 209.121 eur pri 42 klientoch, vlani 116.020 eur pri 23 klientoch a v rokoch predtým podobná suma. Na začiatku prijímania dotácie dostal Čistý deň v roku 2003 pri dvoch klientoch 13.012 eur a v roku 2003 pri 15 spolu 79.167 eur. "Finančný príspevok je poskytovaný na materiálno–technické zabezpečenie prevádzky zariadenia, na vytvorenie podmienok pre výkon resocializácie," informoval Velšic Tlačovú agentúru SR.

Kontrola bola negatívna

Odbor sociálnej pomoci TTSK nezistil podľa neho pri kontrole použitia finančného príspevku a zabezpečenia vytvorenia prostredia na výkon resocializácie porušenie platných právnych predpisov. "Posledná kontrola sa konala od apríla do mája 2015 a kontrolované bolo obdobie od januára 2013 do konca marca 2015," uviedol Velšic. Samotný výkon opatrení - metódy, formy, postupy, práca s klientom a podobne - schvaľuje Akreditačná komisia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. „Náš odbor sociálnej pomoci nie je vecne príslušný kontrolovať tieto metódy a postupy,“ dodal hovorca.

Ako ďalej informoval, TTSK prenajíma svoju nehnuteľnosť Čistému dňu za cenu 435,14 eur mesačne na základe obchodnej verejnej súťaže. V uvedenej sume nie sú zahrnuté náklady na daň z nehnuteľností a služby spojené s užívaním nehnuteľnosti, ako sú energie, odvoz smetí, poistenie, to hradí Čistý deň na vlastné náklady, vrátane technického zhodnotenia nehnuteľnosti.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

DNES - 20:02Domáce

Exminister životného prostredia a predseda mimoparlamentného Mosta-Híd 2023 László Sólymos kritizuje zastavenie sanácie environmentálnej záťaže v bratislavskej Vrakuni.

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

DNES - 18:08Domáce

Ministerka zdravotníctva hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího a Oskara Dvořáka.

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

DNES - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

DNES - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.