• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
17°Bratislava

Budova na Karpatskej ulici v Bratislave majiteľa zatiaľ nezmenila

  • 15:27 12.09.2016
  • Bratislava
Budova na Karpatskej ulici v Bratislave majiteľa zatiaľ nezmenila

Dražba nehnuteľného majetku, ktorú okresný súd v rámci exekúcie vyhlásil na piatok 9. septembra sa nekonala, nikto totiž nezložil požadovanú zábezpeku.

Budova na Karpatskej ulici v bratislavskom Starom Meste zatiaľ majiteľa nezmenila. Dražba nehnuteľného majetku, ktorú okresný súd v rámci exekúcie vyhlásil na piatok 9. septembra sa nekonala, nikto totiž nezložil požadovanú zábezpeku. "Staré Mesto tak získalo trocha viac času na záchranu budovy," uviedla pre TASR jeho hovorkyňa Nora Gubková. Podľa exekučného poriadku by však podľa nej mala byť zhruba do mesiaca vyhlásená nová dražba so zníženou vyvolávacou cenou na predmetnú nehnuteľnosť.

Ide o budovu, ktorú miestna samospráva predala ešte v roku 2002 za symbolických vtedajších 100 korún neziskovej organizácii Maják nádeje, avšak s predkupným právom zapísaným v katastri nehnuteľností a na liste vlastníctva. Bol to jej majetkový vklad do uvedenej organizácie, kde jej partnerom je občianske združenie Priatelia, teda bývalá Nadácia Markíza. Budovu mala organizácia používať v rámci projektu pomoci týraným matkám s deťmi, obetiam domáceho násilia a bez strechy nad hlavou. Konaním riaditeľa a štatutára organizácie Pavla Ruska však časom vznikol dlh vo výške 600.000 eur, následne bol vydaný príkaz na exekúciu a verejná dražba. Pavol Rusko s médiami nekomunikuje.

Údajné nezákonné hospodárenie s financiami, ako aj celkové fungovanie a poskytovanie sociálnej starostlivosti zo strany neziskovej organizácie, preverovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Informáciami by sa mala v stredu 21. septembra zaoberať Akreditačná komisia. Tá je poradným orgánom ministerstva práce a po jej vyjadrení rozhoduje ministerstvo v správnom konaní o udelení akreditácie, predĺžení platnosti, zmene a o zrušení akreditácie.

Nejde pritom o prvú kontrolu neziskovej organizácie. Na podnet rezortu práce prebehla koncom minulého a začiatkom tohto roka kontrola zameraná na dodržiavanie zmluvných podmienok a zároveň bola nariadená aj finančná kontrola. Pri nich sa zistilo porušenie zmluvných podmienok a povinností, napr. nedodržanie zákona o účtovníctve, zákona o rozpočtových pravidlách a zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele, čo je dôvodom na vrátenie alikvotnej časti neoprávnene použitých finančných prostriedkov. Tie bol subjekt povinný vrátiť do konca marca tohto roka. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny prihlásilo pohľadávku do exekučnej dražby, v zmysle doručenej dražobnej vyhlášky týkajúcej sa nehnuteľnosti na Karpatskej ulici.

Kontroly v neziskovej organizácii mal vykonať aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Prvá z nich podľa jeho vyjadrení žiadne porušenia nepotvrdila, druhá kontrola ešte ukončená nie je.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

DNES - 20:02Domáce

Exminister životného prostredia a predseda mimoparlamentného Mosta-Híd 2023 László Sólymos kritizuje zastavenie sanácie environmentálnej záťaže v bratislavskej Vrakuni.

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

DNES - 18:08Domáce

Ministerka zdravotníctva hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího a Oskara Dvořáka.

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

DNES - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

DNES - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.