• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
14°Bratislava

Údajné zneužívanie dievčat bude riešiť aj verejná ochrankyňa Dubovcová

  • 13:01 12.09.2016
  • Bratislava
Údajné zneužívanie dievčat bude riešiť aj verejná ochrankyňa Dubovcová

Štát podľa ombudsmanky J. Dubovcovej zlyháva v oblasti ochrany práv detí opakovane. Jej kancelária prijala dnes v tejto súvislosti podnet.

Prípadom údajného zneužívania dievčat v resocializačnom centre v Galante sa bude zaoberať aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, ktorej kancelária prijala dnes v tejto súvislosti podnet. Ombudsmanka o tom informovala na dnešnom stretnutí s novinármi.

"Podnet sa týka zaobchádzania s deťmi v tomto zariadení," informovala Dubovcová. Podľa nej ide o vôbec prvý podnet týkajúci sa tohto centra smerom k verejnému ochrancovi práv. "Budeme sa ním zaoberať pravdepodobne na mieste, ale aj v iných inštitúciách," oznámila s tým, že najprv ju bude zaujímať, aký postoj zaujme v tejto veci generálna prokuratúra, polícia a detská komisárka.

"Pre mňa nie je prekvapením, že niečo také vyplávalo na povrch," komentovala Dubovcová informácie poslankyne parlamentu Natálie Blahovej (SaS). Štát podľa ombudsmanky zlyháva v oblasti ochrany práv detí opakovane. Upozornila, že štátne inštitúcie sú nastavené formalisticky a dieťa je často akoby len prostriedkom na získanie štátnych zdrojov.

Verejný ochranca práv riešil doteraz podnety týkajúce sa reedukačných zariadení. Prípad sexuálneho násilia v nich zatiaľ nezaznamenal, potvrdilo sa však zlé zaobchádzanie s deťmi. "Kritizovali sme celkové nastavenie reedukačných domovov, ako fungujú, aké majú podmienky podľa zákona," priblížila Dubovcová, ktorá kritizovala napríklad aj možnosť dať dieťa na 24 hodín na samotku alebo obmedzené a nekvalitné vzdelávanie v týchto zariadeniach.

Blahová v piatok (9.9.) na svojom blogu upozornila na možné sexuálne zneužívanie dievčat v galantskom resocializačnom zariadení zamestnancami. Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny obvinenia odmietlo, taktiež aj samotné zariadenie v Galante.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

VČERA - 17:51Domáce

Premávku vlakov prerušili, na miesto nehody smeruje vrtuľník.

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

VČERA - 17:33Domáce

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v prípade bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

VČERA - 16:17Domáce

Pre nehodu celkom uzavreli cestu, polícia hľadá svedkov.

SHMÚ varuje pred počasím v noci

SHMÚ varuje pred počasím v noci

VČERA - 12:08Domáce

V tejto časti Slovenska minulú noc klesla teplota na mínus 3,1 stupňa.