• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
18°Bratislava

NKÚ:Zdravotnícka univerzita hospodári neefektívne a nedodržiava zákony

  • 15:45 12.09.2016
  • Bratislava
NKÚ:Zdravotnícka univerzita hospodári neefektívne a nedodržiava zákony

Ukázala to kontrola jej hospodárenia za minulý rok zo strany Najvyššieho kontrolného úradu SR. Univerzita mala najviac pochybiť pri prenájme parkoviska.

Slovenská zdravotnícka univerzita (SZU) pri spravovaní majetku štátu nedodržiava základné princípy hospodárnosti a efektívnosti. Ukázala to kontrola jej hospodárenia za minulý rok zo strany Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Univerzita mala najviac pochybiť pri prenájme parkoviska. Kontrolóri jej teraz odporúčajú rokovať s koncesionárom o dodatku ku zmluve. Protokol o kontrole vedenie školy podľa hovorkyne NKÚ Daniely Bolech Dobákovej odmietlo podpísať.

S výsledkami kontroly v štátnej univerzite, ktorej zriaďovateľom je ministerstvo zdravotníctva, sa oboznámil aj šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smer-SD). V piatok (9. 9.) hovoril s predsedom NKÚ Karolom Mitríkom. Hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková avizovala, že Drucker sa po návrate zo zasadnutia regionálneho výboru WHO v Kodani, stretne s rektorom Petrom Šimkom. "Následne rozhodne o ďalšom postupe," doplnila. Šimko by mal reakciu médiám poskytnúť v utorok (13. 9.).

Univerzita sa pri prenájme parkoviska koncesionárovi vyhla verejnému obstarávaniu tak, že stanovila cenu zákazky pod päť miliónov eur. Podľa kontrolórov však nešlo o sumu 4,8 ale nakoniec až 6,3 milióna eur. "Koncesia bola rozdelená do dvoch období – prechodné obdobie v maximálnom trvaní 60 mesiacov, počas ktorého malo byť parkovisko rozšírené z 82 o ďalších 50 miest a ďalšie obdobie v trvaní 20 rokov. Na základe podkladov mal mať koncesionár v prvej 60-mesačnej etape podiel na výnosoch 30 % a až v druhej 70 %," uviedla Bolech Dobáková.

Ukázalo sa však, že univerzita od začiatku koncesionárovi vyplácala 70 percent. Univerzita to vo vyjadrení pre NKÚ označila za omyl. Problémom má byť aj to, že platí elektrinu namiesto koncesionára. Zmluva, ktorá mala prispieť k obnove a rozšíreniu parkoviska, a tak navýšit príjmy univerzity, tiež neobsahuje žiadne garancie. Univerzita nemá dosah ani na cenu parkovného. "V krátkom čase dokonca prišlo k zvýšeniu parkovného z 1,50 eura na dve eurá," uviedla Bolech Dobáková. Ďalšie pochybenia kontrolóri odhalili pri prenájme stánku na parkovisku.

Kontrola sa zamerala na minulý rok. SZU mala vtedy rozpočet viac ako 15,4 milióna eur a rok ukončila so stratou vyše 110.000 eur. Okrem spomínaných pochybení sa ukázalo, že univerzita nedodržiava zákon o finančnej kontrole a vnútornom audite. Nevyhovujúci má byť aj systém vnútornej kontroly. "Postavenie hlavného kontrolóra univerzity je viac-menej formálne a závery z jeho vykonaných kontrol sa nepremietajú do konkrétnych opatrení smerujúcich k odstráneniu nedostatkov," priblížila Bolech Dobáková.

NKÚ preto univerzite odporučil uskutočniť viaceré opatrenia. Majú pomôcť znížiť straty v oblasti hospodárenia a splniť podmienku v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy pre hospodárenie príspevkovej organizácie. Úrad tiež odporúča analyzovať a zdokumentovať príčiny vytvárania straty s cieľom zaviesť účinné konkrétne opatrenia smerom k zlepšeniu hospodárenia univerzity.

NKÚ si na univerzitu posvietil aj v decembri 2014. "Prijala deväť opatrení, o ktorých plnení bola povinná v stanovenom termíne predložiť správu, čo nesplnila. Na vyžiadanie kontrolnej skupiny SZU informovala NKÚ SR, že z deviatich opatrení tri nie sú splnené a šesť opatrení je splnených alebo sa plní," priblížila Bolech Dobáková.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

DNES - 20:02Domáce

Exminister životného prostredia a predseda mimoparlamentného Mosta-Híd 2023 László Sólymos kritizuje zastavenie sanácie environmentálnej záťaže v bratislavskej Vrakuni.

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

DNES - 18:08Domáce

Ministerka zdravotníctva hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího a Oskara Dvořáka.

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

DNES - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

DNES - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.