• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
14°Bratislava

Parlament: Summit lídrov EÚ je prestížna záležitosť pre Slovensko

  • 11:05 12.09.2016
  • Bratislava
Parlament: Summit lídrov EÚ je prestížna záležitosť pre Slovensko

Zhodujú sa na tom oslovení koaliční a opoziční poslanci Národnej rady SR.

Neformálny summit lídrov Európskej únie (EÚ), ktorý sa zíde tento týždeň v piatok, Slovensku prospeje minimálne z hľadiska zviditeľnenia sa. Zhodujú sa na tom oslovení koaliční a opoziční poslanci Národnej rady SR.

"Je to prestížna záležitosť pre Slovensko a je to úspech aj slovenskej vlády a diplomacie, že takéto vrcholné podujatie sa koná na pôde Slovenska. Nepochybne pomôže zlepšiť obraz o Slovensku v zahraničí. Zároveň môžeme nadniesť aj témy a riešenia, ktoré dnes hýbu Európou," povedal pre TASR poslanec Smeru-SD Ján Podmanický.

Podľa poslanca Antona Hrnka zo SNS každý takýto summit prospieva krajine, v ktorej sa koná. "Slovensko zviditeľní," poznamenal. Hrnko očakáva, že summit prinesie pozitívnu reakciu na dianie v Európe.

Summit považuje za veľmi dôležité podujatie aj šéf zahraničného parlamentného výboru František Šebej z Mosta-Híd. Nemá však dramatické očakávania. "Európska únia je príliš komplikovaný kolos, ktorý sa nedá len tak obratom ruky meniť. Nefunguje to tak, že si sadneme a zajtra zreformujeme úniu. Nemám teda dramatické očakávania, len považujem každý takýto summit za veľmi dôležitý a potrebný," vysvetlil pre TASR.

Očakávania sú pomerne veľké podľa Martina Klusa (SaS). "Očakáva sa, že Slovensko môže zohrať dôležitú rolu v zmysle najmä organizačnom. Slovensko je príliš malá krajina na to, aby sme zohrávali dôležitú úlohu aj v zmysle toho, aké budú výsledky summitu," uviedol s tým, že ak má byť summit úspešný, treba otvoriť témy, ktoré Európu spájajú a nie rozdeľujú.

"Mali by to byť pozitívne témy. V prípade spoločnej ochrany hraníc sa budú hľadať možnosti, ktoré únia má a doteraz ich nevyužívala. A pokiaľ ide o brexit, tak to bude o tom, s čím chce 27 štátov predstúpiť na rokovania s Veľkou Britániou," predpokladá Klus.

Jozef Viskupič z OĽaNO-NOVA súhlasí, že nemožno hovoriť o bezvýznamnosti summitu. "Summit má význam v tom, že sa čosi také deje na Slovensku. Ale nepreháňal by som s jeho významom. Je to neformálny summit a témy sú z hľadiska premiérov skôr len na výmenu názorov. Nemyslím, že padne zásadné rozhodnutie v téme brexitu či migračnej krízy," povedal. Očakával by, že únia prijme nejaké závery k tomu, ako by mala s verejnosťou komunikovať zrozumiteľnejšie.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

VČERA - 17:51Domáce

Premávku vlakov prerušili, na miesto nehody smeruje vrtuľník.

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

VČERA - 17:33Domáce

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v prípade bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

VČERA - 16:17Domáce

Pre nehodu celkom uzavreli cestu, polícia hľadá svedkov.

SHMÚ varuje pred počasím v noci

SHMÚ varuje pred počasím v noci

VČERA - 12:08Domáce

V tejto časti Slovenska minulú noc klesla teplota na mínus 3,1 stupňa.