• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
14°Bratislava

E. HARRISOVÁ: V EÚ je podstatná solidarita medzi členskými štátmi

  • 10:14 12.09.2016
  • Bratislava
E. HARRISOVÁ: V EÚ je podstatná solidarita medzi členskými štátmi

Je takmer nemožné vyriešiť budúcnosť Európskej únie v priebehu jedného summitu, uviedla Erika Harrisová, slovenská profesorka politológie na britskej univerzite v Liverpoole.

Je takmer nemožné vyriešiť budúcnosť Európskej únie (EÚ) v priebehu jedného summitu. Pre TASR to uviedla Erika Harrisová, slovenská profesorka politológie na britskej univerzite v Liverpoole.

"Pod témou budúcnosť EÚ sa skrývajú ďalšie témy, ako napríklad vzrastajúci nacionalizmus, populizmus a extrémne politické strany takmer v každej krajine EÚ, s čím je zmiešaná aj otázka migrácie. Ďalej terorizmus, ekonomika eurozóny, postoj voči Rusku a tak ďalej. Je to začarovaný kruh, ale stredobodom pozornosti je momentálne brexit," povedala.

Politologička by od neformálneho summitu v Bratislave očakávala, že dokáže zjednotiť zvyšných 27 členov vďaka presvedčeniu o dôležitosti existencie EÚ ako politického útvaru, v ktorom je solidarita medzi členskými štátmi podstatná.

"Toto nie je prvá kríza v EÚ, ale je to prvá kríza kedy sa pochybuje o samotnej jej existencii. Od jej vzniku sa vlastne prispôsobuje krízam a novým podmienkam, v ktorých sa Európa a svet nachádzajú," uviedla politologička.

Zároveň upozornila na to, že za akých podmienok bude Únia pokračovať, je pravdepodobne otázkou ďalších rokovaní, avšak podľa nej odchod jedného člena (Veľkej Británie), nesmie znamenať, že každý členský štát začne vyjednávať svoje optimálne požiadavky za účelom domácej politiky.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

VČERA - 17:51Domáce

Premávku vlakov prerušili, na miesto nehody smeruje vrtuľník.

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

VČERA - 17:33Domáce

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v prípade bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

VČERA - 16:17Domáce

Pre nehodu celkom uzavreli cestu, polícia hľadá svedkov.

SHMÚ varuje pred počasím v noci

SHMÚ varuje pred počasím v noci

VČERA - 12:08Domáce

V tejto časti Slovenska minulú noc klesla teplota na mínus 3,1 stupňa.