• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
23°Bratislava

MPSVR:Súd rozhodol, že Natália nesmie ísť na pobyt, vie o tom aj matka

  • 18:29 11.09.2016
  • Bratislava/Galanta
MPSVR:Súd rozhodol, že Natália nesmie ísť na pobyt, vie o tom aj matka

Natália mala byť podľa opozičnej SaS sexuálne zneužitá terapeutom v nápravnom centre v Galante.

Opozícia klame, keď tvrdí, že nikto okrem štátnych orgánov nevie, kde sa nachádza mladistvá Natália. V stredu (7.9.) súd rozhodol, že dieťa nesmie ísť na pobyt do zahraničia a rozhodol tiež o jeho dočasnom umiestnení v inom resocializačnom zariadení na Slovensku, reaguje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Natália mala byť podľa opozičnej SaS sexuálne zneužitá terapeutom v nápravnom centre v Galante. Prípadov zneužitia má byť podľa liberálov viac. Zverenci tohto zariadenia sa majú nachádzať na pobyte v Chorvátsku.


"Súd toto rozhodnutie zaslal všetkým zúčastneným stranám vrátane rodičov. V piatok (9.9.) navyše matka dievčaťa telefonovala pracovníčke sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately v Piešťanoch a pracovníčka ju informovala o rozhodnutí súdu aj o tom, kam bolo dieťa dočasne premiestnené," informoval hovorca rezortu Michal Stuška. Opozícia podľa neho pracuje s neoverenými informáciami a zneužíva ich na mediálnu sebaprezentáciu. Rezort odmieta obvinenia, že štát nekoná. Tvrdí, že pracuje "výlučne s overenými a objektívnymi faktami a informáciami a nie jednostrannými tvrdeniami".

S dievčaťom je podľa Stušku v kontakte jej dlhoročná sociálna kurátorka, v pondelok (5.9.) sa s ňou dlhší čas mala rozprávať aj riaditeľka odboru sociálnych vecí a rodiny Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. "Preto konáme s aktuálnym poznaním, že je o ňu postarané, je zdravotne aj psychicky v poriadku a podstupuje terapiu na liečbu závislostí," povedal Stuška.

Hovorca uviedol, že o prípade komunikoval s predsedníčkou parlamentného výboru pre ľudské práva Erikou Jurinovou (OĽANO-NOVA) aj štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš (Smer-SD). "Ponúkol jej stretnutie ku všetkým informáciám a prešetreniu podozrení. Víkendové divadelné vystúpenia jej kolegyne a kolegu z opozície sú jasnou odpoveďou, prečo takúto ponuku odmietla," dodal Stuška.

Opozícia dnes kritizovala štát. Tvrdí, že o osud dievčat z Galanty sa zaujíma málo. Natáliina matka pritom podľa OĽaNO-NOVA a SaS nemá vedieť, kde sa jej dcéra nachádza a či je teda na pobyte v Chorvátsku, na ktorý nedala matka informovaný súhlas rodiča. "Nevie, kde sa jej dcéra nachádza, je v ťažkom psychickom vypätí," povedala Natália Blahová zo SaS, ktorá na možné zneužívanie dievčat poukázala.

Blahová v piatok na svojom blogu upozornila na možné sexuálne zneužívanie dievčat v galantskom resocializačnom zariadení zamestnancami. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny obvinenia odmietlo, taktiež aj samotné zariadenie v Galante. Viaceré kompetentné orgány sa ku kauze plánujú obšírnejšie vyjadriť v pondelok.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šefčovič o atentáte na Fica: Slováci sú dobrí ľudia, toto nie sme my

Šefčovič o atentáte na Fica: Slováci sú dobrí ľudia, toto nie sme my

DNES - 17:53Domáce

Výkonný podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič sa pripojil k predstaviteľom inštitúcií EÚ, ktorí odsúdili stredajší pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica.

Michal Šimečka je šokovaný a zhrozený streľbou na premiéra

Michal Šimečka je šokovaný a zhrozený streľbou na premiéra

DNES - 17:49Domáce

Podpredseda parlamentu a predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka je šokovaný a zhrozený streľbou na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po rokovaní vlády v Handlovej.

Šutaj Eštok bude robiť všetko pre to, aby sa útok čo najrýchlejšie vyšetril

Šutaj Eštok bude robiť všetko pre to, aby sa útok čo najrýchlejšie vyšetril

DNES - 17:39Domáce

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok bude robiť všetko pre to, aby sa útok nielen na predsedu vlády Roberta Fica, ale na celé demokratické zriadenie čo najrýchlejšie podrobne vyšetril.

Prezidentka: Nenávistná rétorika vedie k nenávistným činom

Prezidentka: Nenávistná rétorika vedie k nenávistným činom

DNES - 17:07Domáce

Nenávistná rétorika, ktorej sme v spoločnosti svedkami, vedie k nenávistným činom.

Maroš Žilinka: OČTK vykonajú všetky úkony, aby bol páchateľ spravodlivo potrestaný

Maroš Žilinka: OČTK vykonajú všetky úkony, aby bol páchateľ spravodlivo potrestaný

DNES - 16:29Domáce

Orgány činné v trestnom konaní budú nekompromisne reagovať na streľbu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).