• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
26°Bratislava

I. SAMSON: Scenár občianskej vojny v Európskej únii veľmi nehrozí

  • 12:13 08.09.2016
  • Bratislava
I. SAMSON: Scenár občianskej vojny v Európskej únii veľmi nehrozí

Podľa slov slovenského bezpečnostného analytika je v tomto okamihu percentuálny podiel moslimov v Európe ešte veľmi malý a značná časť z nich sa nechystá vydať sa na džihádistický chodník.

Scenár občianskej vojny v Európskej únii veľmi nehrozí, v tomto okamihu je percentuálny podiel moslimov v Európe ešte veľmi malý a značná časť z nich sa nechystá vydať sa na džihádistický chodník. Domnieva sa slovenský bezpečnostný analytik Ivo Samson.

Pre TASR tak zareagoval na názor maďarského experta na bezpečnostnú politiku Lászlóa Földiho, ktorý v stredu (7.9.) v maďarskej verejnoprávnej televízii M1 v súvislosti s migračnou krízou uviedol, že "Európa musí zabrániť občianskej vojne". Podľa agentúry MTI Földi uviedol, že už nie je otázkou, dokedy ešte Európa dokáže prijímať migrantov, pretože ich nedokáže prijímať už poldruha roka. "Časť migrantov prichádza kvôli tomu, aby páchala teroristické činy a aby spôsobila chaos," zdôraznil Földi.


"Správa z maďarskej agentúry MTI vyznieva veľmi poplašne, aj keď sa jej dá – čo do čiernych scenárov – veriť v tom zmysle, že imigrácia moslimov do Európy je v dlhodobom horizonte predovšetkým bezpečnostnou a až potom sociálnou či ekonomickou hrozbou. M1 dala priestor človekovi, ktorý hrozby neberie ako scenáre (v bezpečnostnej politike prípustné), ale ako pravdepodobnú realitu, ktorá sa zatiaľ nedá overiť," vyslovil ďalej svoj názor Samson.

Podľa slov slovenského bezpečnostného analytika "existuje štatistika Ministerstva vnútra Francúzskej republiky, ktorá tvrdí, že s nárastom moslimskej populácie aritmeticky vzrastajú aj hrozby islamistických útokov".

"Tejto analýze založenej na skúsenosti – ide teda o tzv. empirický dôkaz - sa dá veriť. Čím viac moslimov v Európe, tým väčší ja nárast náboženského radikalizmu. Dá sa vkladať dôvera aj do scenára pouličných stretov medzi moslimami a Európanmi alebo dokonca medzi znepriatelenými moslimskými skupinami. K občianskej vojne je to však ďaleko. Správu experta Földiho o výzve nemeckých orgánov o hromadení zásob potravín považujem za nepodloženú," zdôraznil Samson.    

Podľa Zábojníka sa ľudí zmocňuje strach

Bezpečnostný analytik Juraj Zábojník na margo slov maďarského experta na bezpečnostnú politiku Lászlóa Földiho povedal. "On hovorí, čo môže nastať, či už ide o radikalizáciu mladých obyvateľov v krajinách EÚ, ako sú Nemecko, Francúzsko, Belgicko a iných a nimi vykonávaných teroristických útokov alebo ich odchod do štruktúr Islamského štátu a boj proti západnej civilizácii. Ľudí sa zmocňuje strach, že strácajú kontrolu nad svojimi životmi a to je, zdôrazňujem, veľmi vážny stav," uviedol Zábojník.

"Vypískanie premiéra Manuela Vallsa na francúzskej Riviére po masakri 84 ľudí vrátane malých detí v letovisku Nice alebo vývoj v Nemecku, ako kancelárka Angela Merkelová evidentne politicky stráca a bude nenávidená veľkou časťou svojho národa, sú len malou ukážkou toho, ako nešťastne sa to všetko vyvíja," povedal slovenský bezpečnostný expert.

"Šéf domácej francúzskej rozviedky (DGSI) Patrick Calvar sa dokonca vyjadril, že Francúzsko je dva útoky od občianskej vojny. Ani riaditeľ renomovaného francúzskeho výskumného inštitútu IFOP Jerome Fourguet sa v článku pre denník Le Monde nevyjadruje priaznivo a poukazuje na rastúcu nenávisť Francúzov, kde sa hovorí už o desiatkach percent zobrať spravodlivosť do vlastných rúk," uzavrel Zábojník.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

DNES - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

DNES - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

DNES - 13:16Domáce

41-ročného útočníka obvinili zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu.

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

DNES - 12:32Domáce

Vozidlo v križovatke narazilo do odbáčajúceho auta, následkom nehody podľahol 30-ročný muž.