• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
24°Bratislava

Proti R. Kaliňákovi protestovalo dnes v Bratislave asi 500 ľudí

  • 20:50 22.08.2016
  • Bratislava
Proti R. Kaliňákovi protestovalo dnes v Bratislave asi 500 ľudí

Prítomných oslovilo aj niekoľko politikov, napr. Ján Budaj, Ľubomír Galko či Daniel Lipšic.

Odchod Roberta Fica (Smer-SD) z funkcie premiéra a Roberta Kaliňáka (Smer-SD) z postu ministra vnútra pre kauzu Bašternák žiadalo dnes pred bytovým komplexom Bonaparte približne 500 ľudí. Pokojný priebeh v poradí desiatej protestnej akcie mierne narušila hŕstka ľudí, snažiacich sa svojimi názormi a transparentmi, že všetci politici sú rovnakí, vyprovokovať prítomných protestujúcich. Tí ich však s pokrikom "fuj" vytlieskali a vypískali.

Témou dnešnej protestnej akcie bola predovšetkým ochrana prírody a životného prostredia. Aj preto sa prítomným okrem iných prihovorilo i kvarteto dlhoročných slovenských aktivistov - Jaromír Šíbl, Elena Pätoprstá, Ľudmila Priehodová a Juraj Smatana. Ten vo svojom príhovore zaspomínal aj na august 1968. Podľa jeho slov otázka z minulosti, ako sa vládna moc chová voči tým, ktorí proti nej bojujú, je stále otvorená, lebo je jedno, či na to vláda použije tanky alebo políciu a prokuratúru. Priehodová zasa zdôraznila, že proti korupcii a za lepší život sa bojovať oplatí. Svet podľa nej môžu ľudia zmeniť aj tým, že sa nedajú znechutiť a odradiť.

Prítomných oslovilo aj niekoľko politikov, napr. Ján Budaj, Ľubomír Galko či Daniel Lipšic. Ten vo svojom prejave prirovnal Slovensko, ktoré je podľa jeho slov ovládané skupinou mafiánov a oligarchov, k malej dedinke na americko-mexických hraniciach z filmu Sedem statočných, ohrozovanej Calverom a jeho bandou. Zároveň vyjadril presvedčenie, že ak sa ľudia nevzdajú, možno v septembri, novembri alebo inokedy sa im určite podarí zbúrať súčasný systém, ktorý vládne v krajine.

Príhovory rečníkov boli prerušované skandovaním ľudí, ako "fuj", "hanba", "Kaliňák do basy".

Na záver si zhromaždení zaspievali štátnu hymnu.

Na snímke protestujúci s novinami, ktoré sa rozdávali počas 10. protestu proti zlodejom v politike pred luxusným komplexom Bonaparte v Bratislave 22. augusta 2016. Foto: TASR/Andrej Galica

Opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA žiadajú Kaliňákov odchod pre daňovú kauzu Ladislava Bašternáka. Minister pôvodne popieral akýkoľvek vzťah s Bašternákom, neskôr však priznal, že od neho kúpil podiel vo firme B. A. Haus. Podľa opozície ide o "záhadný" obchod. Koalícia za Kaliňákom stojí. SaS a OĽaNO-NOVA chcú celú kauzu Bašternáka a Kaliňáka ľuďom priblížiť čo najviac. Vysvetľujú ju aj v časopise s názvom Kali špeciál, ktorý spolu s červenou kartou Robertovi Kaliňákovi rozdávali aj dnes, zároveň ho distribuujú aj do slovenských domácností.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šimečka: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

Šimečka: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

DNES - 14:14Domáce

Predsedovi PS Michalovi Šimečkovi je ľúto, že niektoré strany odmietajú okrúhly stôl organizovaný Zuzanou Čaputovou a jej zvoleným nástupcom Petrom Pellegrinim.

SaS považuje možné zrušenie okrúhleho stola politických strán za chybu

SaS považuje možné zrušenie okrúhleho stola politických strán za chybu

DNES - 13:20Domáce

Strana SaS považuje možné zrušenie utorkového (21. 5.) okrúhleho stola politických strán v Prezidentskom paláci za chybu.

Andrej Danko očakával, že okrúhly stôl politických strán nebude

Andrej Danko očakával, že okrúhly stôl politických strán nebude

DNES - 13:17Domáce

Predseda SNS Andrej Danko očakával, že utorkový okrúhly stôl lídrov politických strán nebude.

Prezidentka považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú

Prezidentka považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú

DNES - 12:40Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú.

Robert Kaliňák nevidí v súvislosti s atentátom dôvod na odstúpenie ministra vnútra

Robert Kaliňák nevidí v súvislosti s atentátom dôvod na odstúpenie ministra vnútra

DNES - 12:13Domáce

Vicepremiér a minister obrany nevidí v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica dôvod na odstúpenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka z funkcie.