• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
24°Bratislava

Sociálny turizmus ponúka spoznať nepoznané historické pamiatky

  • 12:55 22.08.2016
  • Batizovce
Sociálny turizmus ponúka spoznať nepoznané historické pamiatky

Základným poslaním sociálneho turizmu je odstraňovať bariéry medzi majoritnou spoločnosťou a zdravotne a mentálne postihnutými klientmi.

Združenie sociálneho turizmu funguje od roku 2011 a zahŕňa v sebe sedem sociálnych zariadení, ktoré poskytujú sociálne služby pre postihnutých a znevýhodnených občanov. Ako uviedla Monika Ondrišová, riaditeľka Domova sociálnych služieb (DSS) sv. Jána z Boha Spišské Podhradie, na dnešnej tlačovej konferencii, ktorá sa uskutočnila v národnej kultúrnej pamiatke v kaštieli v Batizovciach v okrese Poprad, sociálny turizmus umožňuje navštíviť miesta a historické objekty, prácu a život ľudí, ktorí žijú a tvoria v chránenom prostredí, teda v sociálnom zariadení.

Základným poslaním sociálneho turizmu je odstraňovať bariéry medzi majoritnou spoločnosťou a zdravotne a mentálne postihnutými klientmi. "Zároveň sprístupňovať pre verejnosť kultúrno-historické pamiatky, v ktorých sú umiestnené domovy sociálnych služieb,“ uviedol pre TASR riaditeľ Domova sociálnych služieb Domovina Žehra – Hodkovce Juraj Beňa. Všetky zariadenia, ktoré sú súčasťou Združenia sociálneho turizmu, sídlia v historických budovách, kaštieľoch, kúriách či v kláštoroch. „Cez historické pamiatky chceme odkryť prácu našich klientov, aby majoritná spoločnosť vedela, čo naši klienti tvoria pre túto spoločnosť,“ povedala Ondrišová.

Sociálny turizmus je celoeurópsky segment. Turizmus v našich historických budovách je dosť veľký. Denne k nám prichádza množstvo turistov, ktorí sa do našich zariadení prídu pozrieť,“ zhodnotil Beňa. Ako doplnil, DSS vyrábajú rôzne predmety, klienti majú k dispozícii aj remeselné dielne a svoje výrobky ponúkajú i v predajni v Spišskej Novej Vsi. „Momentálne točíme film, v ktorom budú zábery z našich DSS. Naši klienti týmto nadobúdajú sebadôveru a pocit, že sú dôležitou súčasťou spoločnosti,“ povedal Beňa.

Centrum sociálnych služieb (CSS) v Batizovciach sídli v barokovom kaštieli postavenom v roku 1756. „Má obdĺžnikový pôdorys a patril rodine Mariássyovcov. Posledná rekonštrukcia kaštieľa bola ukončená v roku 1996. CSS v Batizovciach má šesť oddelení, v súčasnosti s kapacitou 135 miest pre klientov, ktorí sú postihnutí nielen mentálne, ale aj fyzicky. Patrí k nám aj útulok vo Svite,“ priblížila v skratke CSS v Batizovciach jeho riaditeľka Danica Ďuricová.

Ondrišová uviedla, že Zduženie sociálneho turizmu by sa chcelo rozšíriť aj za hranice Slovenska, konkrétne do Českej republiky a do Poľska. Združenie funguje od roku 2011 a založila ho nezisková organizácia Domovina v Žehre - Hodkovciach, DSS sv. Jána z Boha zo Spišského Podhradia a CSS v Spišskom Štvrtku. Postupne sa rozrástlo o CSS v Batizovciach, Reedukačné centrum v Spišskom Hrhove, strednú odbornú školu v Bijacovciach a Integračné zariadenia KOR-GYM v Hertníku. Ondrišová dodala, že najnovším členom združenia sa stane DSS v Giraltovciach.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

DNES - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

DNES - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.