• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
13°Bratislava

Hendikepovaní ľudia spoznajú najkrutejšie miesta 2. svetovej vojny

  • 17:11 20.08.2016
  • Bratislava
Hendikepovaní ľudia spoznajú najkrutejšie miesta 2. svetovej vojny

Oficiálnu záštitu nad projektom prevzal minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan.

Najkrutejšie miesta 2. svetovej vojny spozná desať mladých hendikepovaných ľudí počas dvojdňovej cesty (25. a 26. augusta) v Poľsku. Spoločne totiž navštívia múzea bývalého nacistického nemeckého vyhladzovacieho tábora Auschwitz – Birkenau, kde budú konfrontovaní s minulosťou.

V plynových komorách vyhladzovacích táborov vytvorených nacistickým Nemeckom počas 2. svetovej vojny medzi prvými skončili deti, ľudia nad 60 rokov a zdravotne postihnutí. "Dnes žije na Slovensku približne rovnaký počet hendikepovaných ľudí, koľko ich skončilo v plynových komorách počas vojny. Podľa oficiálnych odhadov ich tam do konca vojny skončilo vyše 250.000," priblížila pre TASR bývala investigatívna novinárka Monika Ščevovichová, ktorá po ťažkej autonehode skončila na invalidnom vozíku.

Práve ona dostala nápad zrealizovať tento pilotný projekt s názvom Poznaj svoju minulosť a nezabudni, ktorý organizuje spolu s Národným ústavom celoživotného vzdelávania. Na hendikepovaných v Poľsku čaká špecifická prehliadka, určená práve zdravotne postihnutým ľuďom. Vďaka tomu budú mať podľa Ščevovichovej možnosť konfrontovať samých seba s historickými faktami a reáliami, ktorých sa budú môcť aj fyzicky dotknúť.

"Pokladáme za povinnosť po 71 rokoch od skončenia najstrašnejšej vojny v histórii poukazovať na fakt, ako málo stačí k rozpútaniu takej hrôzy, ktorá mala za následok desiatky miliónov obetí," uviedol spoluautor myšlienky projektu Martin Bernadič. Ako tvrdí, aj komunita mladých telesne postihnutých ľudí svojim nezáujmom o politické dianie na Slovensku môže za to, že desiatky rokov po skončení 2. svetovej vojny sedia v laviciach Národnej rady SR ľudia, ktorí sa netaja sympatiami k prezidentovi fašistického Slovenského štátu Jozefovi Tisovi. "Bez hanby popierajú holokaust, nosia gardistické uniformy a zdravia sa gardistickým pozdravom. Viacerí o Adolfovi Hitlerovi verejne prehlasujú, že bol veľmi schopný manažér," povedal Bernadič.

Súčasťou realizácie projektu je aj overovanie historických faktov s dokumentáciou existujúcich občianskych združení, záujmových spolkov a spoločností, ktoré sa zaoberajú týmto obdobím 2. svetovej vojny. "Získané informácie nám potvrdili, že v súčasnosti pravdepodobne už neexistuje overiteľná informácia o preživších zdravotne postihnutých," uviedla Ščevovichová.

Oficiálnu záštitu nad projektom prevzal minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan, Poľský inštitút v Bratislave a Generálny konzul SR v Krakowe Ivan Škorupa. Hendikepovaní chcú návštevou Poľska prezentovať aj značku Good Idea Slovakia a predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ – SK PRES.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Po zrážke troch áut uzatvorili cestu

Po zrážke troch áut uzatvorili cestu

DNES - 8:04Domáce

Ranná dopravná nehoda mala šiestich účastníkov.

Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou aj o nelegálnej migrácii

Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou aj o nelegálnej migrácii

DNES - 6:06Domáce

Európske otázky, dianie na Ukrajine i strategická iniciatíva Globálna brána boli hlavnými témami rokovaní Juraja Blanára a eurokomisárky pre medzinárodné partnerstvá Jutty Urpilainenovej.

Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

VČERA - 20:02Domáce

Exminister životného prostredia a predseda mimoparlamentného Mosta-Híd 2023 László Sólymos kritizuje zastavenie sanácie environmentálnej záťaže v bratislavskej Vrakuni.

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

VČERA - 18:08Domáce

Ministerka zdravotníctva hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího a Oskara Dvořáka.

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

VČERA - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.