• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 26.5.2025Meniny má Dušan
14°Bratislava

Spôsobuje spálené jedlo rakovinu?

  • 18:52 17.08.2016
  • Bratislava
Spôsobuje spálené jedlo rakovinu?

Pomerne veľa článkov a odborníkov tvrdí, že konzumácia spáleného jedla nám môže zvýšiť riziko rozvinutia rakoviny. Je táto hrozba reálna?

Keď ste na grilovačke a niekto vám ponúkne trochu spálený kúsok mäsa, príjmete alebo odmietnete? Všeobecne sa totiž tvrdí, že spálené jedlo spôsobuje rakovinu. Ako to ale v skutočnosti je?

Pri spálenom jedle nás ohrozuje látka, ktorá vzniká, keď sa jedlo pripravuje rýchlo – teda pri veľmi vysokej teplote. Táto látka sa nazýva akrylamid a je klasifikovaná ako toxín a potenciálny karcinogén. Prepojenie medzi konzumáciou spáleného jedla a rakoviny ale nie je až také jasné.

Odhalenie akrylamidu

Akrylamid ako nebezpečnú látku sa podarilo odhaliť vďaka väčšiemu stádu kráv, ktoré pili vodu kontaminovanú molekulami akrylamidu a následne mali zdravotné problémy. Niektoré z nich kolabovali alebo umreli.

Čítajte: Mäso a rakovina - fakty, ktoré boli zamlčané

Akrylamid sa ale neskôr začal objavovať aj v produktoch zo zemiakov, napríklad v hranolkách a tiež v káve. Postupne vedci prišli na to, že akrylamid sa objavuje najčastejšie v potravinách, ktoré majú vysoký obsah sacharidov, nie bielkovín a tiež v takých, ktoré boli zahriate nad teplotu 120°C.

Formuje sa ale aj pri fajčení tabakových výrobkov.

Akrylamid nenájdete vo varenom alebo surovom jedle.

Odborníci teda odporúčajú piecť suroviny tak, aby sa nespálili. Má to ale háčik – takto síce zabránite formácii akrylamidu, ale pri pečení na nízkych teplotách sa nezbavíte iných baktérií, takže vám hrozí otrava jedlom.

A čo spálené mäso?

Pri spálenom mäse ale nie je jediným problémom akrylamid. Ďalšie nebezpečné látky sú polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU) a heterocyklické amíny (HCA). PAU sa tvorí zo štiav mäsa, ktoré kvapkajú do plameňov pri grilovaní a následne sa do mäsa dostávajú prostredníctvom výparov. HCA sa tvorí z chemických reakcií medzi molekulami aminokyselín a cukrov.

Čítajte: Čo sa deje s telom, keď prestaneme jesť mäso?

Pokusy na zvieratách ukázali, že vystavovanie sa vysokým dávkam týchto látok skutočne pôsobí karcinogénne. Zvieratá ale boli týmto látkam vystavované v omnoho väčšej miere, než sú ľudia pri občasnej konzumácii. Pre vedcov je teda ťažké jednoznačne určiť, koľko takýchto potravín a v akom čase by musel človek skutočne zjesť, aby mu hrozilo veľké riziko rozvinutia rakoviny práve v dôsledku konzumácie spáleného jedla.

Ak vás tieto zistenia znepokojujú, riziko znížite tak, že sa jednoducho vyhnete spálenému jedlu alebo ho budete konzumovať len minimálne. Ak je vaša strava vyvážená a jedlá, ktoré pravidelne konzumujete, neobsahujú akrylamid, nemáte sa čoho reálne obávať.

Zdroj: Info.sk, DK, iflscience.com, asapscience.com, Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slnko môže poškodiť rohovku oka. Ako sa tomu vyhnúť?

Slnko môže poškodiť rohovku oka. Ako sa tomu vyhnúť?

VČERA - 8:44Zdravie

Slnečné žiarenie môže očiam spôsobiť mnoho nepríjemností. Nosenie slnečných okuliarov by preto malo byť pre každého samozrejmosťou.

Vyrážka alebo nádor? Pozor na tento znak, varuje dermatológ

Vyrážka alebo nádor? Pozor na tento znak, varuje dermatológ

20:08 24.05.2025Zdravie

Dermatológ upozorňuje na niekoľko znakov, ktoré odlišujú nádor od bežnej vyrážky.

Plastickí chirurgovia prezradili, ktoré zákroky by nikdy nepodstúpili

Plastickí chirurgovia prezradili, ktoré zákroky by nikdy nepodstúpili

20:49 22.05.2025Zdravie

Lekári uviedli, akým plastickým operáciám by sa sami vyhli.

Táto tabletka trojnásobne zvyšuje riziko mŕtvice u žien

Táto tabletka trojnásobne zvyšuje riziko mŕtvice u žien

19:13 22.05.2025Zdravie

Nová štúdia varuje, že tabletka môže strojnásobiť riziko špecifického typu mŕtvice u mladých žien.

Reďkovka je bohatá na vitamín C a tiež prírodným zdrojom antioxidantov

Reďkovka je bohatá na vitamín C a tiež prírodným zdrojom antioxidantov

9:06 21.05.2025Zdravie

Reďkovka je bohatá na vitamín C a je tiež prírodným zdrojom antioxidantov.