• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Mäso a rakovina - fakty, ktoré boli zamlčané

  • 18:30 03.11.2015
  • Bratislava
Mäso a rakovina - fakty, ktoré boli zamlčané

Prečítajte si niekoľko skutočností o spojení medzi mäsom a rakovinou. Možno budete prekvapení.

V poslednom čase zažilo mäso mediálny útok, ktorý vyvolal nadšenie v komunite vegánov a vegetariánov. Priaznivci paleo stravovania na druhú stranu proti správam bojujú tvrdeniami, že konzumácia mäsa je prirodzená a zdravá.

Debatu o vplyve mäsa na zdravie človeka rozprúdila správa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá uviedla, že spracované mäso je "pre človeka karcinogénne". Zistili, že každodenná konzumácia 50 gramov spracovaného mäsa (mäso, ktoré bolo nasolené, fermentované, údené, alebo spracované iným spôsobom) zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva o 18%.

Tiež pokračovali tvrdením, že červené mäso, ktoré zahŕňa hovädzie, jahňacie a bravčové mäso, je "pravdepodobne karcinogénne pre ľudí", a je spojené s rakovinou hrubého čreva, rakovinou pankreasu a rakovinou prostaty.

No v týchto zisteniach nie je opísaný spôsob, ako sú zvieratá chované, ako je mäso konzervované a varené, čo má obrovské dôsledky na konečný výsledok štúdie.

7 dôvodov, prečo môže mäso spôsobovať rakovinu:

  1. Zvieratá môžu vyrastať v stiesnených podmienkach s inými vystresovanými a chorými zvieratami.
  2. Zvieratá môžu byť primárne alebo úplne kŕmené modifikovanou kukuricou a sójovými výrobkami a niekedy aj časťami ďalších mŕtvych a chorých zvierat.
  3. V dôsledku týchto podmienok, a aby boli zvieratá "zdravé", dostávajú antibiotiká.
  4. Aby sa konečný výrobok dostal na trh rýchlejšie, zvieratám sú injekčne podávané steroidy a hormóny.
  5. Zviera je následne porazené, je spracované a konzervované dusitanmi, ktoré spôsobujú rakovinu.
  6. Konečný spotrebiteľ potom mäso varí takým spôsobom, ktorý vedie k produkcii karcinogénneho akrylamidu. Stáva si to pri tepelnom spracovaní mäsa pri príliš vysokej teplote (často pri grilovaní).
  7. Následne mäso kombinuje so škrobovými potravinami, ktoré vážne ohrozujú proces trávenia.

Mäso môže byť aj zdravé, dôležitý je pôvod

Teraz viete, prečo môže nadmerná konzumácia mäsa, ktoré je konvenčne spracované, viesť k zvýšenému riziku rakoviny. Poďme sa teda pozrieť na predností konzumácie mäsa zvierat, ktoré sú chované a kŕmené správne:

  • Zvieratá s prístupom k širokému spektru rastlinných druhov dostávajú do tela antioxidanty a menej obvyklé živiny, ako je vitamín E. Tento antioxidant je uložený vo svale zvieraťa, čo má za následok dlhšiu životnosť mäsa.
  • Zvieratá žijúce vo voľnom výbehu sú menej stresované, a majú väčšiu pravdepodobnosť, budú mať zdravé svalové tkanivo.

Strava s vysokým obsahom zdravých tukov môže v skutočnosti spomaliť proces starnutia, vrátane mozgovej degenerácie spojenej s Alzheimerovou chorobou a Parkinsonovou chorobou.

Konzumácia mäsa teda môže mať pozitívny prínos pre zdravie, ak mäso pochádza zo správneho chovu, je vhodne spracované a predovšetkým je kombinované s ďalšími potravinami bohatými na živiny.

Zdroj: info.sk, TM, time.com, healingthebody.ca, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.