• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 20.10.2019Meniny má Vendelín
11°Bratislava

Mäso a rakovina - fakty, ktoré boli zamlčané

  • 18:30 03.11.2015
  • Bratislava
Mäso a rakovina - fakty, ktoré boli zamlčané

Prečítajte si niekoľko skutočností o spojení medzi mäsom a rakovinou. Možno budete prekvapení.

V poslednom čase zažilo mäso mediálny útok, ktorý vyvolal nadšenie v komunite vegánov a vegetariánov. Priaznivci paleo stravovania na druhú stranu proti správam bojujú tvrdeniami, že konzumácia mäsa je prirodzená a zdravá.

Debatu o vplyve mäsa na zdravie človeka rozprúdila správa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá uviedla, že spracované mäso je "pre človeka karcinogénne". Zistili, že každodenná konzumácia 50 gramov spracovaného mäsa (mäso, ktoré bolo nasolené, fermentované, údené, alebo spracované iným spôsobom) zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva o 18%.

Tiež pokračovali tvrdením, že červené mäso, ktoré zahŕňa hovädzie, jahňacie a bravčové mäso, je "pravdepodobne karcinogénne pre ľudí", a je spojené s rakovinou hrubého čreva, rakovinou pankreasu a rakovinou prostaty.

No v týchto zisteniach nie je opísaný spôsob, ako sú zvieratá chované, ako je mäso konzervované a varené, čo má obrovské dôsledky na konečný výsledok štúdie.

7 dôvodov, prečo môže mäso spôsobovať rakovinu:

  1. Zvieratá môžu vyrastať v stiesnených podmienkach s inými vystresovanými a chorými zvieratami.
  2. Zvieratá môžu byť primárne alebo úplne kŕmené modifikovanou kukuricou a sójovými výrobkami a niekedy aj časťami ďalších mŕtvych a chorých zvierat.
  3. V dôsledku týchto podmienok, a aby boli zvieratá "zdravé", dostávajú antibiotiká.
  4. Aby sa konečný výrobok dostal na trh rýchlejšie, zvieratám sú injekčne podávané steroidy a hormóny.
  5. Zviera je následne porazené, je spracované a konzervované dusitanmi, ktoré spôsobujú rakovinu.
  6. Konečný spotrebiteľ potom mäso varí takým spôsobom, ktorý vedie k produkcii karcinogénneho akrylamidu. Stáva si to pri tepelnom spracovaní mäsa pri príliš vysokej teplote (často pri grilovaní).
  7. Následne mäso kombinuje so škrobovými potravinami, ktoré vážne ohrozujú proces trávenia.

Mäso môže byť aj zdravé, dôležitý je pôvod

Teraz viete, prečo môže nadmerná konzumácia mäsa, ktoré je konvenčne spracované, viesť k zvýšenému riziku rakoviny. Poďme sa teda pozrieť na predností konzumácie mäsa zvierat, ktoré sú chované a kŕmené správne:

  • Zvieratá s prístupom k širokému spektru rastlinných druhov dostávajú do tela antioxidanty a menej obvyklé živiny, ako je vitamín E. Tento antioxidant je uložený vo svale zvieraťa, čo má za následok dlhšiu životnosť mäsa.
  • Zvieratá žijúce vo voľnom výbehu sú menej stresované, a majú väčšiu pravdepodobnosť, budú mať zdravé svalové tkanivo.

Strava s vysokým obsahom zdravých tukov môže v skutočnosti spomaliť proces starnutia, vrátane mozgovej degenerácie spojenej s Alzheimerovou chorobou a Parkinsonovou chorobou.

Konzumácia mäsa teda môže mať pozitívny prínos pre zdravie, ak mäso pochádza zo správneho chovu, je vhodne spracované a predovšetkým je kombinované s ďalšími potravinami bohatými na živiny.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: info.sk, TM, time.com, healingthebody.ca, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jedna generácia má vážny problém s alkoholom. Ktorá to je, vás prekvapí

Jedna generácia má vážny problém s alkoholom. Ktorá to je, vás prekvapí

VČERA - 18:34Zdravie

Vedci skúmali rizikové návyky pitia alkoholu a zistili, ktorá skupina obyvateľstva je najviac ohrozená.

Ako liečiť depresiu: Stačí jesť tieto jedlá po dobu 3 týždňov

Ako liečiť depresiu: Stačí jesť tieto jedlá po dobu 3 týždňov

19:18 17.10.2019Zdravie

Aj strava dokáže urobiť výrazne pomôcť psychike.

Zlý spánok: Na vine je nedostatok vitamínu

Zlý spánok: Na vine je nedostatok vitamínu

19:26 16.10.2019Zdravie

Tento vitamín chýba až štvrtine obyvateľstva.

Takáto zmena stravovacích návykov môže signalizovať rakovinu žalúdka

Takáto zmena stravovacích návykov môže signalizovať rakovinu žalúdka

8:35 16.10.2019Zdravie

Niektoré náhle zmeny v stravovacích návykoch môžu byť prvotným príznakom smrteľnej diagnózy.

Pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín dokáže ovplyvniť vaše oči

Pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín dokáže ovplyvniť vaše oči

19:08 15.10.2019Zdravie

Ak vo vašej strave zabezpečíte správne typy a pomer esenciálnych mastných kyselín, môžete zabrániť nepriaznivému zdravotnému stavu.