• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
22°Bratislava

Vláda schválila nový protischránkový zákon

  • 15:55 17.08.2016
  • Bratislava
Vláda schválila nový protischránkový zákon

Nový zákon nadväzuje na doterajšiu právnu úpravu o boji proti praniu špinavých peňazí. Podľa Žitňanskej môže výrazne zvýšiť úroveň transparentnosti vo vzťahoch štátu a verejnej správy s biznisom.

Štát bude mať na partnerov zo súkromného sektora, s ktorými obchoduje, väčšie požiadavky na transparentnosť. Sprísnenie prináša nový zákon o registri partnerov verejného sektora (tzv. protischránkový zákon), ktorý dnes schválila vláda SR.

Je jedným z trojice legislatívnych návrhov, ktoré predložila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Ministri mali na stole aj nový zákon o upomínacom konaní, ktorý zavádza elektronický platobný rozkaz a novelu trestných kódexov zameranú na extrémizmus a rasovo motivovanú trestnú činnosť.

Na utorkovom (16.8.) stretnutí s novinármi Žitňanská uviedla, že doterajší legislatívny proces nezmenil hlavné posolstvo protischránkového zákona. Priniesol úpravy, ktoré ho precizujú. Pripomienky sa zohľadnili tam, kde sa javí, že by nové nastavenie mohlo byť kontraproduktívne až šikanózne, vysvetlila ministerka.

Nový zákon nadväzuje na doterajšiu právnu úpravu o boji proti praniu špinavých peňazí. Podľa Žitňanskej môže výrazne zvýšiť úroveň transparentnosti vo vzťahoch štátu a verejnej správy s biznisom. Pokrýva všetky formy nakladania s verejnými zdrojmi. Firmy uchádzajúce sa o ne budú povinné registrovať sa v registri partnerov verejného sektora a zverejniť vlastnícku štruktúru až na úroveň konečného užívateľa výhod.

Na internete verejne dostupný register má viesť Okresný súd v Žiline. Údaje v ňom budú prechádzať procesom preventívnej verifikácie tretími osobami – advokátmi, bankami, daňovými poradcami, audítormi a v rámci pripomienkovania bol okruh rozšírený aj o notárov. Budú podávať návrh na zápis partnera verejného sektora do registra a budú spoluzodpovední za pravdivosť údajov.

V opačnom prípade hrozia sankcie, ktoré by mali byť citeľne odstrašujúce. Údaje v registri bude na vlastný alebo vonkajší podnet kontrolovať registrový súd. Môže pritom využiť štátne orgány uvedené v zákone o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a ochrane pred financovaním terorizmu, napr. finančnú políciu.

Povinnosť registrovať sa nebudú mať len tí, ktorí sa uchádzajú o peniaze zo štátneho či obecného rozpočtu, ale aj tí, ktorí sa uchádzajú o peniaze zo štátnych fondov alebo štátnych či obecných akcioviek. Povinnosť registrácie v rámci pripomienkovania ministerstvo ďalej rozšírilo aj na tých, ktorí nadobúdajú pohľadávky voči štátu, obci, ich akciovkám, ale aj na dodávateľov tovarov a služieb pre zdravotné poisťovne.

Režim ministerstvo sprísnilo i vo vzťahu k verejným funkcionárom. V registri budú musieť byť uvedení nielen ako končený užívatelia výhod, ale tiež, ak figurujú kdekoľvek v reťazci firiem v riadiacej alebo vlastníckej štruktúre. Nepravdivé údaje o nich môžu byť potrestané najprísnejšou pokutou – odobratím hospodárskeho prospechu, alebo vylúčením štatutára. To hrozí i v prípade konfliktu záujmov oprávnenej osoby a partnera verejného sektora.

Odkryť svoju vlastnícku štruktúru majú mať najnovšie povinnosť aj tí, ktorí si v konkurze alebo reštrukturalizácii uplatňujú pohľadávku nad jeden milión eur voči subjektu, ktorý je alebo v posledných piatich rokoch bol zapísaný ako partner verejného sektora.

Ministerstvo tiež upravilo povinnosť registrácie pre neziskový sektor. Bude ju mať iba v prípade, ak sa uchádza o zákazku štátu a verejnej správy. Výnimku z registrácie budú mať firmy kótované na burze, ktoré už podliehajú zverejňovacím povinnostiam a sú pod istým dohľadom. V registri nebudú musieť figurovať ani banky, ktorým štát, či obec spláca pôžičku a tiež subjekty, ktoré dodávajú pre zastupiteľské úrady v zahraničí.

PREMIÉR: Pri protischránkovom zákone ideme nad rámec opatrení iných krajín

Slovensko ide ďaleko nad rámec opatrení iných krajín. V reakcii na nový protischránkový zákon, ktorý dnes schválila vláda, to uviedol jej predseda Robert Fico (Smer-SD).

Právnu úpravu, ktorú pripravilo ministerstvo spravodlivosti pod vedením Lucie Žitňanskej (Most-Híd), označil za jedinečnú. Umožní podľa neho každému nahliadnuť do "čriev" firmy, ktorá bude obchodovať so štátom.

"Je to veľmi, veľmi tvrdý, podľa môjho názoru aj efektívny protischránkový zákon,“ vyzdvihol Fico s tým, že ide o niečo, čo v európskej legislatíve prakticky neexistuje. „Som rád, že ministerstvo spravodlivosti v takej krátkej dobe prichádza s tým návrhom. Tým dávame najavo, že nám na tejto agende záleží," doplnil.

Norma sa má stať jedným z pilierov vlády v boji proti korupcii. „Vnáša naozaj nebývalo vysokú mieru transparentnosti do vzťahov medzi štátom na jednej strane a biznisom na druhej strane, nech ide o použitie prakticky akýchkoľvek verejných zdrojov,“ zhrnula jej pozitíva ministerka Žitňanská. Protischránkový zákon, ktorý presadil Smer-SD v minulej vláde, sa vzťahoval iba na firmy, ktoré sa zúčastňujú verejných obstarávaní.

„Firmy, ktoré čerpajú zdroje od štátu, nielen vo verejnom obstarávaní, budú zapísané v registri partnerov verejného sektora, kde si budeme vedieť prečítať konečných užívateľov výhod, to znamená v prospech koho plynú benefity na konci reťazca vlastníkov,“ vysvetlila Žitňanská.

Novú právnu úpravu vníma ako prísnejšiu, transparentnejšiu so sankciami, ktoré by mali byť dostatočne odstrašujúce, aby firmy nemali záujem tajiť konečných užívateľov výhod. To sa síce podľa nej nedá vylúčiť, v tom prípade však firme môže byť odňatý hospodársky prospech, ktorý získala, čo je jedna z navrhovaných sankcií.

Návrh zákona ocenili aj piati odídenci zo strany #Sieť na čele s Andrejom Hrnčiarom. Považujú ho za konkrétne napĺňanie jednej zo zásadných politických priorít, s ktorými sa uchádzali v marci o dôveru voličov v parlamentných voľbách.

„Oceňujeme, že zákon rozširuje boj proti schránkovým firmám na všetky formy nakladania s verejnými zdrojmi. Zverejňovanie vlastníckych štruktúr firiem vrátane konečných užívateľov výhod v obchode so štátom i samosprávou môže výrazne zvýšiť dôveru ľudí v zodpovedné hospodárenie so spoločnými peniazmi,“ skonštatovali hrnčiarovci, ktorí momentálne rokujú o vstupe do strany Most-Híd. Uviedli, že práve v programovej oblasti vidia perspektívu efektívnej spolupráce s poslaneckým klubom tejto strany.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

DNES - 13:52Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov.

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

DNES - 13:10Domáce

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Pre vyťahovanie kamiónu bude dočasne uzavretá cesta v okrese Trebišov

Pre vyťahovanie kamiónu bude dočasne uzavretá cesta v okrese Trebišov

DNES - 12:06Domáce

Polícia upozorňuje motoristickú verejnosť na dočasnú úplnú uzáveru cesty I/79 v okrese Trebišov v úseku Veľaty - Luhyňa - Čerhov, ku ktorej dôjde v nedeľu od 14.00 h.

Sergej Kozlík: Pre malé krajiny sú blokovacie práva v EÚ mimoriadne dôležité

Sergej Kozlík: Pre malé krajiny sú blokovacie práva v EÚ mimoriadne dôležité

DNES - 9:04Domáce

Slovenské ministerstvá a inštitúcie zväčša nemajú kapacitu ovplyvňovať priebeh tvorby nových rozhodnutí Európskej únie (EÚ) a vystupujú viac-menej ako štatisti.

Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

VČERA - 19:32Domáce

Policajná hliadka chcela zastaviť v Žiline auto značky BMW, ktorého vodič riskantnou jazdou ohrozoval účastníkov cestnej premávky a poškodil automobil.