• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
16°Bratislava

ÚS SR nerozhodol o sťažnosti zadržaného údajného čečenského teroristu

  • 17:19 11.08.2016
  • Košice
ÚS SR nerozhodol o sťažnosti zadržaného údajného čečenského teroristu

Hamzata Sh. namieta porušenie svojich práv vzatím do vydávacej väzby rozhodnutím Krajského súdu v Košiciach. Senát súdu odročil pojednávanie na 6. októbra 2016.

Ústavný súd (ÚS) SR v Košiciach na dnešnom verejnom pojednávaní nerozhodol o sťažnosti Hamzata Sh., ktorý namieta porušenie svojich práv vzatím do vydávacej väzby rozhodnutím Krajského súdu v Košiciach. Senát súdu odročil pojednávanie na 6. októbra 2016, kedy vyhlási rozhodnutie.

Pôvodom Čečenca Hamzata Sh. zadržali 15. januára 2015 na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom na základe medzinárodného zatykača, keď pri pasovej kontrole predložil svoj cestovný pas vystavený Švédskym kráľovstvom. Vo Švédsku mu v decembri 2011 udelili azyl, keďže príslušný orgán dospel k záveru, že jeho prenasledovanie na základe politického názoru mu odôvodňuje priznanie postavenia utečenca.

Hamza Sh. odmieta obvinenie z terorizmu

Samotný Hamzat Sh. odmieta obvinenia ruských orgánov, že by sa dopustil teroristického činu z augusta 2004 v čečenskom Groznom. Tvrdí, že žiadosť Moskvy o jeho vydanie je politicky motivovaná. Vo Švédsku pritom dostali status utečencov aj jeho matka, tri sestry a dvaja bratia. K dôvodom patrilo vysoké postavenie Hamzatovho brata Aslana v bývalej vláde separatistickej Čečenskej republiky za prezidenta Aslana Maschadova.

Podľa advokátky Hamzata Sh. Ivety Rajtákovej mu bol rozhodnutím Migračného úradu, Odborom skúmania azylu 1 v Malmö, zo dňa 6. decembra 2011 udelený azyl. "Z dôvodu, že príslušný orgán dospel k záveru, že jeho prenasledovanie na základe politického názoru odôvodňuje priznanie mu postavenia utečenca," vysvetlila advokátka a preto namietajú voči rozhodnutiu Krajského súdu v Košiciach, ktorý rozhodol o vzatí Hamzata Sh. do vydávacej väzby.

Rajtáková novinárom povedala, že očakávala takéto rozhodnutie ÚS SR.

Krajský súd sa bude zaoberať vydaním Hamzata Sh. do Ruska

Krajský súd v Košiciach sa bude podľa jej slov 8. septembra 2016 opätovne zaoberať tým, či má, alebo nemá vydať Hamzata Sh. na trestné stíhanie do Ruskej federácie. Koncom januára tohto roku verejné zasadnutie odročil z dôvodu viacerých nezrovnalostí v extradičných listinách predložených Ruskou federáciou.

Rajtáková vysvetlila, že existuje mnoho argumentov proti prípustnosti vydania Hamzata Sh. do Ruskej federácie. Právne predpisy Slovenskej republiky podľa jej slov neumožňujú vydať osobu, ktorej bolo priznané postavenie utečenca.

"Na tomto sme zakladali aj argumentáciu, že keď už bolo v čase rozhodovania o vydávacej väzbe jasné, a to nikto nespochybňuje, že takéto postavenie má, nebolo možné vziať ho do vydávacej väzby, keďže vydávacia väzba má jediný účel, zabezpečiť prítomnosť osoby na území Slovenska pre účely extradície,“ dodala Rajtáková.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na západnom Slovensku treba v piatok počítať so silnejším vetrom a búrkami

Na západnom Slovensku treba v piatok počítať so silnejším vetrom a búrkami

VČERA - 19:30Domáce

Na západnom Slovensku má v piatok (17. 5.) silnejšie fúkať. Počítať treba aj s búrkami.

Leteckí záchranári pomáhali zranenému rogalistovi

Leteckí záchranári pomáhali zranenému rogalistovi

VČERA - 17:11Domáce

Leteckých záchranárov z Popradu vyslali vo štvrtok popoludní do katastra obce Kamenica v okrese Sabinov, odkiaľ bol hlásený pád rogalistu.

Solák: Po streľbe na premiéra narástol podiel hybridných hrozieb na internete

Solák: Po streľbe na premiéra narástol podiel hybridných hrozieb na internete

VČERA - 16:34Domáce

Po stredajšej (15. 5.) streľbe na predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) narástol podiel hybridných hrozieb vo virtuálnom priestore.

Hnutie Republika je pripravené pomôcť pri stabilizovaní situácie v spoločnosti

Hnutie Republika je pripravené pomôcť pri stabilizovaní situácie v spoločnosti

VČERA - 16:24Domáce

Hnutie Republika je pripravené pomôcť vláde pri stabilizovaní situácie v spoločnosti.

Robert Kaliňák podporuje diskusiu strán a potrebu zjednotenia

Robert Kaliňák podporuje diskusiu strán a potrebu zjednotenia

VČERA - 16:18Domáce

Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) súhlasí s potrebou zjednotenia sa a odsúdenia nenávisti.