• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
13°Bratislava

Šéf RE: Je treba brániť Európsky dohovor o ľudských právach

  • 20:32 10.08.2016
  • Brusel/Štrasburg
Šéf RE: Je treba brániť Európsky dohovor o ľudských právach

Rada Európy kriticky vníma predovšetkým dekrét, ktorý v Turecku povoľuje uvalenie policajnej väzby na podozrivé osoby až do 30 dní.

Generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjörn Jagland dnes zdôraznil, že je potrebné brániť Európsky dohovor o ľudských právach, ktorý "jednoznačne vylučuje" trest smrti. Jeho slová sú reakciou na prípadné obnovenie trestu smrti v Turecku, uviedla belgická televízna stanica RTBF.

Turecký prezident Recep Tayip Erdogan v nedeľu (7. augusta) na verejnosti, pred státisícmi Turkov, naznačil, že ak parlament zákon o opätovnom zavedení trestu smrti prijme, on takýto zákon bez problémov podpíše.

"Politickí predstavitelia by mali brániť Európsky dohovor o ľudských právach, ktorý jasne vylučuje trest smrti a ktorý Turecko ratifikovalo," zdôraznil Jagland.

Členmi Rady Európy, paneurópskej organizácie, ktorá združuje 47 európskych krajín a ktorá je nezávislá od inštitúcií Európskej únie, môžu byť iba krajiny, ktoré zrušili trest smrti alebo, ako v prípade Ruska, zaviedli moratórium na uplatňovanie hrdelného trestu.

V dôsledku prípadného zavedenia trestu smrti by Turecku hrozilo nielen vylúčenie krajiny z Rady Európy, ale aj pozastavenie prístupových rokovaní s EÚ, ako naznačil predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Jagland začiatkom augusta navštívil Ankaru ako jeden z prvých európskych predstaviteľov po neúspešnom pokuse o prevrat z 15. júla. Počas svojej návštevy Turkov potešil kritikou Európy, ktorá "nepochopila" výzvy, ktorým čelí Turecko po vojenskom prevrate, zároveň však zdôraznil, že Turecko musí rešpektovať princípy právneho štátu.

V správe o výsledkoch svojej návštevy Turecka, ktorú Jagland predniesol pred veľvyslancami členských krajín Rady Európy, šéf RE vyzval na otvorenie dialógu s Ankarou, čo môže viesť k ovplyvneniu spôsobu, akým sa turecká vláda vyrovnáva so situáciou po pokuse o prevrat. Jagland pred diplomatmi vyjadril obavy, že existuje "skutočné nebezpečenstvo", že v rámci čistiek budú odsúdené aj nevinné osoby.

Rada Európy kriticky vníma predovšetkým dekrét, ktorý v Turecku povoľuje uvalenie policajnej väzby na podozrivé osoby až do 30 dní. Takýto prístup je len ťažko zlučiteľný s judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu.

Po správach organizácie Amnesty International, ktoré s odkazom na "vierohodné dôkazy" hovoria o mučení osôb zadržaných po pokuse o prevrat, Jagland pred veľvyslancami uviedol, že je potrebné vyslať do Turecka delegáciu Európskeho výboru na zabránenie mučeniu a neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu (CPT).
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slováci zvíťazili nad Poľskom 4:0, Hlavaj s čistým kontom

Slováci zvíťazili nad Poľskom 4:0, Hlavaj s čistým kontom

VČERA - 22:45Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v stredajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Poľskom 4:0.

Vladimir Putin je rozhorčený atentátom na Fica, hovorí o ohavnom zločine

Vladimir Putin je rozhorčený atentátom na Fica, hovorí o ohavnom zločine

VČERA - 18:46Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov "s rozhorčením" správu o stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej.

Zelenskyj: Útok na Fica je strašný

Zelenskyj: Útok na Fica je strašný

VČERA - 18:25Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil stredajší útok strelca v Handlovej na slovenského premiéra Roberta Fica a označil ho za "strašný" čin.

Česko bude pomáhať Ukrajincom s návratom do vlasti, spustí pilotný projekt

Česko bude pomáhať Ukrajincom s návratom do vlasti, spustí pilotný projekt

VČERA - 18:06Zahraničné

Česko od júna spustí pilotný projekt asistovaných dobrovoľných návratov na Ukrajinu.

Orbán: Som hlboko šokovaný z útoku na môjho priateľa Roberta Fica

Orbán: Som hlboko šokovaný z útoku na môjho priateľa Roberta Fica

VČERA - 16:33Zahraničné

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán je šokovaný zo stredajšieho útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorého zároveň nazval svojím priateľom.