• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
22°Bratislava

V Turecku plánujú odvolať z funkcií ďalších 1500 sudcov a prokurátorov

  • 14:21 10.08.2016
  • Ankara
V Turecku plánujú odvolať z funkcií ďalších 1500 sudcov a prokurátorov

Dekrét o druhej vlne odvolávania z funkcií pripravuje Najvyššia rada sudcov a prokurátorov.

Turecké úrady plánujú odvolať z funkcií ďalších 1500 sudcov a prokurátorov pre podozrenie z napojenia na Fethullahistickú teroristickú organizáciu – Paralelnú štátnu štruktúru (FETÖ/PDY). Informoval o tom v utorok turecký denník Hürriyet.

FETÖ/PDY je podľa Ankary organizácia tureckého duchovného v americkom exile Fethullaha Gülena, ktorému turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pripísal vinu za nedávny neúspešný pokus o prevrat.

Dekrét o druhej vlne odvolávania z funkcií pripravuje Najvyššia rada sudcov a prokurátorov (HSYK). Prvá vlna sa dotkla približne 3000 sudcov a prokurátorov, ako aj 64 ľudí z ústavného súdu, ktorého dvaja členovia boli prepustení.

Turecké úrady vzali do väzby 112 podnikateľov

Celkovo 112 podnikateľov vzali dnes turecké úrady do väzby pre podozrenie z napojenia na tureckého duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v americkom exile, ktorému pripisujú vinu za nedávny neúspešný pokus o prevrat. Informovala o tom agentúra Anadolu s odvolaním sa na zdroje z justície.

Razie sa konali v 28 provinciách vrátane Istanbulskej, Izmirskej a Ankarskej. V Kayserskej provincii 400 policajtov prehľadávalo domy, pracoviská a kancelárie podozrivých osôb. V Batmanskej provincii bolo do operácie zapojených až 800 policajtov.

V Izmirskej provincii medzitým zadržali 55 súdnych úradníkov. Operáciu riadil miestny prokurátor.

Pilotov, ktorí zostrelili ruský bombardér, zatkli

Pilotov tureckej stíhačky, ktorí vlani v novembri zostrelili pri sýrskych hraniciach ruský stíhací bombardér, zadržali kvôli údajným kontaktom na účastníkov zmareného pokusu o vojenský prevrat z 15. júla.

Oznámil to dnes šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu, ktorého citovala agentúra DPA. Minister zdôraznil, že piloti neboli zadržaní v súvislosti so zostrelením stíhačky.

Ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom, zostrelila 24. novembra turecká stíhačka typu F-16. Podľa Ankary ruský stroj narušil vzdušný priestor Turecka, čo Kremeľ poprel.


Incident vyvolal krízu vo vzťahoch medzi Moskvou a Ankarou. Rusko reagovalo uvalením série obchodných sankcií, pozastavením poľnohospodárskeho dovozu z Turecka, ako aj turistických zájazdov do tejto krajiny, čo vážne poškodilo tamojšiu ekonomiku.

Obe krajiny už pred zostrelením bombardéra mali vážne nezhody ohľadne Sýrie, kde Moskva a Ankara podporujú rôzne strany konfliktu.

V ostatných týždňoch sa však Rusko a Turecko začali opäť zbližovať, čo dokazuje aj utorková návšteva tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v Moskve.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vladimir Putin je rozhorčený atentátom na Fica, hovorí o ohavnom zločine

Vladimir Putin je rozhorčený atentátom na Fica, hovorí o ohavnom zločine

DNES - 18:46Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov "s rozhorčením" správu o stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej.

Zelenskyj: Útok na Fica je strašný

Zelenskyj: Útok na Fica je strašný

DNES - 18:25Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil stredajší útok strelca v Handlovej na slovenského premiéra Roberta Fica a označil ho za "strašný" čin.

Česko bude pomáhať Ukrajincom s návratom do vlasti, spustí pilotný projekt

Česko bude pomáhať Ukrajincom s návratom do vlasti, spustí pilotný projekt

DNES - 18:06Zahraničné

Česko od júna spustí pilotný projekt asistovaných dobrovoľných návratov na Ukrajinu.

Orbán: Som hlboko šokovaný z útoku na môjho priateľa Roberta Fica

Orbán: Som hlboko šokovaný z útoku na môjho priateľa Roberta Fica

DNES - 16:33Zahraničné

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán je šokovaný zo stredajšieho útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorého zároveň nazval svojím priateľom.

Vo veku 77 rokov zomrel herec a tanečník Vlastimir Harapes

Vo veku 77 rokov zomrel herec a tanečník Vlastimir Harapes

DNES - 16:32Zahraničné

Vo veku 77 rokov v stredu zomrel český tanečník, herec a pedagóg Vlastimil Harapes. Potvrdil to hovorca Národného divadla v Prahe Tomáš Staněk.