• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
23°Bratislava

Trump vyzval nadšencov druhého dodatku, aby zastavili H. Clintonovú

  • 15:47 10.08.2016
  • Washington
Trump vyzval nadšencov druhého dodatku, aby zastavili H. Clintonovú

Trumpove slová vyvolali veľký rozruch a boli označené za nebezpečné. Takmer pätina republikánov chce odstúpenie Trumpa z kampane.

Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump v utorok v prejave naznačil, že len zástancovia zbraní môžu zabrániť prípadnej prezidentke Hillary Clintonovej v zrušení práva Američanov vlastniť strelnú zbraň, čo môže táto politička dosiahnuť svojím výberom sudcov najvyššieho súdu. Trumpove slová vyvolali veľký rozruch a boli označené za nebezpečné.

"Hillary chce... v podstate zrušiť druhý dodatok (americkej ústavy)," vyhlásil Trump vo Wilmingtone v štáte Severná Karolína. Na mysli mal právo občanov nosiť zbraň na svoju ochranu, ktoré je zakotvené v dodatku ústavy.

Trump v príhovore pokračoval: "Mimochodom, ľudia, ak vyberie svojich sudcov, už nebudete môcť urobiť nič. Ale sú tu nadšenci za druhý dodatok, tak možno niečo urobia. Neviem..."

Manažér Clintonovej kampane Robby Mook odsúdil výrok republikánskeho kandidáta: "To, čo Trump hovorí, je nebezpečné. Osoba snažiaca sa byť prezidentom Spojených štátov by nemala v žiadnom prípade vyzývať na násilie."

Trumpova kampaň rýchlo zareagovala na tieto obvinenia, že republikán navrhuje zástancom práva nosiť strelnú zbraň, aby sa Clintonová stala ich terčom. Trumpova kampaň argumentovala, že jeho výrok bol len uznaním sily, jednoty a odvahy Američanov zastávajúcich právo nosiť zbraň.

"Volá sa to sila zjednotenia - vyznavači druhého dodatku majú úžasného ducha a sú nesmierne jednotní, čo im dáva obrovskú politickú silu. A tento rok budú hlasovať v rekordných počtoch a nebude to za Hillary Clintonovú. Bude to za Donalda Trumpa," uviedol vo vyhlásení Trumpov hovorca Jason Miller, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Americká Národná asociácia držiteľov zbraní (NRA), ktorá je popredným združením podporovateľov práva na vlastníctvo zbraní súkromných osôb, vyjadrila na Twitteri súhlas s Trumpom: "Ak Clintonová vyberie sudcov s postojom proti zbraniam, nemôžeme nič urobiť." Avšak NRA rýchlo dodala: "Ale predsa len niečo urobiť môžeme. V deň volieb môžeme hlasovať za druhý dodatok."

Takmer pätina republikánov chce odstúpenie Trumpa z kampane

Takmer pätina voličov registrovaných v americkej Republikánskej strane si praje, aby stranícky nominant Donald Trump odstúpil z boja o prezidentské kreslo v Bielom dome. Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov prieskumu inštitútu Ipsos a agentúry Reuters.

Približne 19 percent opýtaných sa domnieva, že newyorský realitný magnát by mal odstúpiť. Podľa 70 percent respondentov by mal ostať kandidátom a desať percent oslovených si zvolilo odpoveď "neviem". Prieskum sa uskutočnil 5. - 8. augusta na vzorke 396 respondentov registrovaných v Republikánskej strane.

Podľa výsledkov širšieho prieskumu, uskutočneného na vzorke 1 162 všetkých registrovaných voličov bez rozdielu politickej príslušnosti, by Trumpovo odstúpenie z kampane prijalo 44 percent opýtaných, čo je o deväť percent viac než tých, ktorí by Trumpa volili.

Reuters však upozorňuje, že podľa všetkých prieskumov nie ani jeden z kandidátov veľkým miláčikom verejnosti. Trumpovu súperku, demokratku Hillary Clintonovú nepriaznivo vníma 53 percent verejnosti, pričom o Trumpovi nemá vysokú mienku o desať percent viac opýtaných (63 percent).

V utorok zverejnený prieskum spoločností Reuters a Ipsos ukázal, že Clintonovú by volilo o sedem percent viac Američanov (42 percent) než Trumpa (35 percent).
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Orbán: Som hlboko šokovaný z útoku na môjho priateľa Roberta Fica

Orbán: Som hlboko šokovaný z útoku na môjho priateľa Roberta Fica

DNES - 16:33Zahraničné

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán je šokovaný zo stredajšieho útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorého zároveň nazval svojím priateľom.

Vo veku 77 rokov zomrel herec a tanečník Vlastimir Harapes

Vo veku 77 rokov zomrel herec a tanečník Vlastimir Harapes

DNES - 16:32Zahraničné

Vo veku 77 rokov v stredu zomrel český tanečník, herec a pedagóg Vlastimil Harapes. Potvrdil to hovorca Národného divadla v Prahe Tomáš Staněk.

Von der Leyenová a Michel ostro odsúdili útok na slovenského premiéra

Von der Leyenová a Michel ostro odsúdili útok na slovenského premiéra

DNES - 16:21Zahraničné

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu ostro odsúdila "podlý útok" na slovenského premiéra Roberta Fica.

Pavel: Útok na Fica ukazuje, kam môže viesť prehlbovanie agresivity

Pavel: Útok na Fica ukazuje, kam môže viesť prehlbovanie agresivity

DNES - 16:03Zahraničné

Útok na slovenského premiéra Roberta Fica by mal byť podľa českého prezidenta Petra Pavla varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie agresivity v spoločnosti.

Fiala: Správa o postrelení Fica je šokujúca, násilie nesmieme tolerovať

Fiala: Správa o postrelení Fica je šokujúca, násilie nesmieme tolerovať

DNES - 15:34Zahraničné

Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca, uviedol v stredu na sociálnej sieti X v reakcii na aktuálne informácie český premiér Petr Fiala.