• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
24°Bratislava

Škandinávska chôdza prispieva k zdravému životnému štýlu

  • 18:57 07.08.2016
  • Bratislava
Škandinávska chôdza prispieva k zdravému životnému štýlu

Chôdzu môžu robiť aj ľudia s určitým hendikepom. Je to disciplína, ktorá má viacero zdravotných benefitov.

V rámci zdravého životného štýlu sa na Slovensku v ostatných rokoch dostáva čoraz viac do povedomia verejnosti medzinárodne známa škandinávska chôdza s palicami pod názvom Nordic Walking. Aj keď patrí medzi najmladšie športové odvetvia, nejde v ňom iba o boj s časom.

"Táto chôdza je prakticky pre každého, pre všetky vekové kategórie oboch pohlaví. Môžu ju robiť aj ľudia s určitým hendikepom. Je to disciplína, ktorá má viacero zdravotných benefitov. Zlepšuje fyzickú kondíciu, kardiovaskulárny systém, odľahčuje zaťaženie kolien, môžu ju robiť ľudia po úrazoch a operáciách. Okrem ďalších ozdravných kladov priaznivo vplýva aj na depresie i poruchy učenia u detí, ktoré sa potom vedia lepšie sústrediť," povedala pre TASR inštruktorka severskej chôdze prvého stupňa Aneta Vadovičová.

Zároveň pripomenula základnú podmienku a tou sú špeciálne palice. Na rozdiel od lyžiarskych a trekingových sú ľahšie a majú pevnejší úchop, ktorý pútkami zafixuje dlaň. Môžu byť teleskopické s meniteľnou dĺžkou alebo v jednom kuse, ale s vhodnou výškou. Naučiť sa s nimi správne chodiť si vyžaduje určitú odbornú pomoc.

"Pohyb rúk s palicami vychádza z ramena a nie z lakťa. Rameno ide s palicou vedľa tela rovno dozadu a kráčame rytmickým striedavým pohybom skoordinovaných rúk a nôh. Žiada si to určitý tréning, ale keď sa to naučíte, potom si už nemusíte dávať pozor na ruky, nohy, držanie tela a hlavy a bude sa vám to zdať úplne prirodzené," vysvetlila Vadovičová, ktorá je i zakladajúcou členkou Slovenskej Nordic Walking asociácie (SNWA), a na dnešnom kurze v lesnom prostredí petržalského Malého Draždiaku to záujemcom aj predviedla.

SNWA so sídlom v Štrbe sa okrem popularizácie, vzdelávania a propagácie tejto pohybovej aktivity podieľa na organizovaní verejných športových súťaží. Celoročná bodovaná séria podujatí Slovak Nordic Walking Tour 2016 je pre jednotlivcov aj tímy. Preteky aj s výsledkami sú na internetovej stránke www.snwa.sk. Zámerom súťaže je tiež začlenenie osôb so špeciálnymi potrebami aj so zdravotným postihnutím do spoločnosti i vedenie štatistík výsledkov Nordic Walking podujatí.

"Na nami garantovaných súťažiach bodovanej série sa musia dodržiavať pravidlá, na ktoré dohliadajú rozhodcovia, pretože v záujme byť na stupni víťazov môže dôjsť u pretekárov k ich porušeniu. Najbližšie takéto preteky budú 1. septembra v Poprade. Na túto sériu aj ďalšie podujatia, ktoré bývajú často spojené s bežeckými pretekmi chodievajú mnohí s palicami Nordic Walking z iného dôvodu ako stáť na stupni víťazov. Takých podujatí na Slovensku každoročne pribúda a bývajú tam kategórie od detí cez juniorov po dospelých mužov a žien aj nad 65 rokov," dodala Vadovičová, ktorá sa tejto chôdzi systematicky venuje od roku 2013.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šimečka: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

Šimečka: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

DNES - 14:14Domáce

Predsedovi PS Michalovi Šimečkovi je ľúto, že niektoré strany odmietajú okrúhly stôl organizovaný Zuzanou Čaputovou a jej zvoleným nástupcom Petrom Pellegrinim.

SaS považuje možné zrušenie okrúhleho stola politických strán za chybu

SaS považuje možné zrušenie okrúhleho stola politických strán za chybu

DNES - 13:20Domáce

Strana SaS považuje možné zrušenie utorkového (21. 5.) okrúhleho stola politických strán v Prezidentskom paláci za chybu.

Andrej Danko očakával, že okrúhly stôl politických strán nebude

Andrej Danko očakával, že okrúhly stôl politických strán nebude

DNES - 13:17Domáce

Predseda SNS Andrej Danko očakával, že utorkový okrúhly stôl lídrov politických strán nebude.

Prezidentka považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú

Prezidentka považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú

DNES - 12:40Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú.

Robert Kaliňák nevidí v súvislosti s atentátom dôvod na odstúpenie ministra vnútra

Robert Kaliňák nevidí v súvislosti s atentátom dôvod na odstúpenie ministra vnútra

DNES - 12:13Domáce

Vicepremiér a minister obrany nevidí v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica dôvod na odstúpenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka z funkcie.