• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
10°Bratislava

A. Kiska: Školy sa musia prepojiť s praxou

  • 6:24 03.08.2016
  • Santiago
A. Kiska: Školy sa musia prepojiť s praxou

Výhásil to sprezident SR po utorňajšej návšteve dvoch významných čílskych univerzít, Katolíckej univerzity a Univerzity Federico Santa Maria v Santiagu.

Napriek veľkej vzdialenosti medzi Slovenskom a Čile čelia obidve krajiny rovnakým problémom v oblasti vzdelávania. Pomôcť nám môže aj vzájomná výmena skúseností v tejto oblasti. Po utorňajšej (2.8.) návšteve dvoch významných čílskych univerzít, Katolíckej univerzity a Univerzity Federico Santa Maria v Santiagu, to vyhlásil prezident SR Andrej Kiska.

„Navštívil som dve univerzity v Čile, obe patria medzi absolútnu špičku v Južnej Amerike. Na oboch týchto školách vidieť eminentný záujem, ako čo najlepšie prepojiť prax so vzdelaním, ako čo najlepšie zapojiť mladých ľudí a čo najlepšie ich povzbudiť,“ priblížil Kiska. Aj keď sa v súčasnosti môžu pochváliť viacerými úspechmi, ešte pred niekoľkými rokmi to tak nebolo. „Vláda si ale povedala, že vzdelanie musí byť prioritou a veci sa pohli,“ vysvetlil.

Aj slovenské školy sa podľa Kisku musia intenzívne zaoberať tým, ako prepojiť vyučovanie s praxou, rozvíjať inovácie a vytvárať také prostredie, aby sa práca študentov premietala do praxe. „Aby nám vznikali nové projekty, aby takých spoločností, ako máme na Slovensku Eset, Sygic, vznikalo stále viac. Každá skúsenosť, každý nápad, ktorý dokáže posunúť naše školy dopredu, je vítaný,“ doplnil prezident.

Príkladom pozitívnych vzťahov v tejto oblasti je aj podpísanie dohody o spolupráci medzi Univerzitou Federico Santa Maria a Žilinskou univerzitou. V rámci tejto spolupráce si napríklad budú vymieňať študentov. „Aby sme vzájomným spoznávaním sa, nachádzaním najlepších scenárov, pohli naše školstvo dopredu,“ vysvetlil Kiska.

Na záver pobytu v Čile vyzdvihol „obrovský krok dopredu“, ktorý táto krajina dosiahla, odkedy ju pred 13 rokmi naposledy navštívil. „Čile je najúspešnejšou krajinou Južnej Ameriky, vidieť to aj v dennom živote, vidieť to napríklad aj v platoch inžinierov z technickej školy, ktorú sme navštívili. Som rád, že sa tejto krajine tak dobre darí,“ dodal prezident.

Hlava štátu v utorok (2.8.) druhým dňom ukončila oficiálnu návštevu Čile a presunula sa do susednej Argentíny. V stredu (3.8.) čaká Kisku v Buenos Aires rokovanie s argentínskym prezidentom Mauriciom Macrim. Okrem toho tu navštívi pobočku slovenskej softvérovej spoločnosti Eset pre Latinskú Ameriku a stretne sa s komunitou krajanov. Na tieto cesty nadviaže účasťou na slávnostnom otvorení XXXI. letných olympijských hier v brazílskom meste Rio de Janeiro.

Hlavným cieľom návštev oboch krajín je podpora ďalšieho rozvoja bilaterálnej spolupráce, najmä v oblasti hospodárstva, vedy, výskumu a inovatívneho podnikania. Na oboch cestách Kisku sprevádzajú zástupcovia slovenských firiem zameraných na inovácie a nové technológie, ako aj predstavitelia akademického sektora.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

DNES - 8:39Domáce

Expremiér Mikuláš Dzurinda, ktorý pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie, nevidí najmenší dôvod zvažovať v súčasnosti alternatívu k EÚ.

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

DNES - 8:05Domáce

Na Slovensko sa v časoch po mečiarizme pozeralo cez prsty, spomína na obdobie svojho príchodu do Európskeho parlamentu Anna Záborská, ktorá bola europoslankyňou 15 rokov.

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

DNES - 7:30Domáce

Polícia sa obracia na verejnosť so žiadosťou o pomoc pri pátraní.

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

VČERA - 17:55Domáce

Strechu jedného z hotelov v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar.

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

VČERA - 15:11Domáce

Bratislavská polícia vyšetruje krádež na výstave v dome kultúry v bratislavskom Ružinove. Informovala o tom na sociálnej sieti.