• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
25°Bratislava

Erdogan pohrozil zhoršením vzťahov s Talianskom kvôli stíhaniu syna

  • 21:01 02.08.2016
  • Rím
Erdogan pohrozil zhoršením vzťahov s Talianskom kvôli stíhaniu syna

Vyšetrovanie jeho syna pre podozrenie z prania špinavých peňazí môže ohroziť bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami. Taliani by sa mali venovať skôr potomkom mafiánov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes odporučil talianskym sudcom, aby sa namiesto jeho syna venovali radšej potomkom mafiánov. Stalo sa tak v rozhovore, ktorý najvyšší turecký predstaviteľ poskytol talianskej štátnej televízii Rai.

Erdogan súčasne upozornil, že vyšetrovanie jeho syna pre podozrenie z prania špinavých peňazí môže ohroziť bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami.

Taliansky premiér Matteo Renzi reagoval na spomínané slová prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí slovami: "V tejto krajine sa sudcovia riadia talianskym právom a ústavou, nie slovami tureckého prezidenta. Tomu sa hovorí právny štát." Predseda talianskej vlády súčasne zdôraznil nezávislosť justície a jej boj proti nezákonnostiam akéhokoľvek typu.

Rezort zahraničných vecí v Ríme v reakcii poznamenal, že talianska justícia vedie úspešný boj proti mafii. "V žiadnom prípade nepotrebuje povzbudenie od Erdogana," zdôraznilo ministerstvo.

Informovali o tom talianske i francúzske elektronické médiá.

Bilal Erdogan (35), ktorý si robí doktorát na Univerzite Johnsa Hopkinsa v Bologni, mal z Turecka do Talianska ilegálne previezť značné množstvo finančných prostriedkov. V tejto súvislosti je podozrivý z prania špinavých peňazí.

Vyšetrovanie kauzy sa začalo na základe trestného oznámenia tureckého veľkopodnikateľa Murata Hakana Uzana, ktorý podobne ako jeho otec ušiel v roku 2003 pred zatknutím do zahraničia. Podľa neho sa Bilal Erdogan nezdržiaval v Bologni kvôli štúdiu, ale kvôli organizácii ilegálnych obchodov rodiny. Štúdium v Bologni prerušil ešte v roku 2007.

Spomínaný iniciátor vyšetrovania je bratom Cema Uzana - spoluzakladateľa a lídra tureckého pravicovo-populistického subjektu Mladá strana (GP).

Vyšetrujúci sudca v Bologni iba nedávno, 20. júla, vyhovel žiadosti prokuratúry a predĺžil vyšetrovanie syna tureckého prezidenta.

Erdogan obvinil Západ z podpory neúspešného prevratu

Turecký prezident obvinil dnes západné štáty z podpory terorizmu a zo schvaľovania pokusu o štátny prevrat, ku ktorému došlo v Turecku 15. júla. Informovala o tom agentúra DPA.

Erdogan na dnešnom stretnutí so zahraničnými investormi v Ankare povedal, že "naši priatelia" držali palce pučistom a že po zmarenom pokuse o prevrat neposkytli Turecku pomoc. Celý puč bol podľa neho zorganizovaný zo zahraničia.

Čistky vo futbale

V súvislosti s prepúšťaním štátnych zamestnancov po neúspešnom prevrate v Turecku opúšťa národnú futbalovú federáciu 94 rozhodcov a funkcionárov.

"Federácia neposkytla bližšie podrobnosti," informovala agentúra AP. Čistky sa týkajú údajných prívržencov duchovného Fethullaha Gülena, ktorého prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil zo zosnovania puču.

Ostrou kritikou na adresu západných krajín nešetrili podľa DPA ani turecké provládne médiá, ktoré z organizácie prevratu obvinili priamo Spojené štáty. Dôkazy o účasti USA na prevrate však turecké mediálne zdroje neposkytli.

Jedinou indíciou by mohla byť skutočnosť že turecký duchovný Fethullah Gülen, ktorého Erdogan obviňuje z prípravy prevratu, žije v USA. Turecko žiada o jeho vydanie, avšak USA trvajú na riadnom postupe vrátane oficiálnej žiadosti o Gülenovo vydanie, ktorá musí obsahovať dôkazy o jeho vine, s čím Erdogan nesúhlasí.

Tureckému prezidentovi a jeho stúpencom sa podľa DPA nepáči ani kritika Západu na adresu zásahu proti údajným pučistom, v rámci ktorého boli prepustené desaťtisíce štátnych zamestnancov a viac ako 10.000 ľudí turecké úrady zatkli.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Francúzskeho herca Depardieua predviedli na výsluch v kauzách obťažovania žien

Francúzskeho herca Depardieua predviedli na výsluch v kauzách obťažovania žien

DNES - 16:40Zahraničné

Francúzskeho herca Gérarda Depardieua v pondelok predbežne zadržali a vypočuli na polícii v kauze dvoch obvinení zo sexualizovaného násilia.

Zelenskyj: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu

Zelenskyj: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu

DNES - 16:12Zahraničné

Rusko využíva meškanie dodávok západných zbraní na ofenzívu, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba

Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba

DNES - 14:07Zahraničné

Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred takmer desiatimi rokmi bola ruská vojenská tajná služba GRU.

Blinken dúfa, že Hamas prijme veľkorysú ponuku Izraela na zastavenie bojov

Blinken dúfa, že Hamas prijme veľkorysú ponuku Izraela na zastavenie bojov

DNES - 14:03Zahraničné

Americký minister zahraničných vecí vyjadril nádej, že hnutie Hamas prijme "mimoriadne veľkorysú" ponuku na zastavenie ofenzívy izraelskej armády v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov.

Škótsky premiér Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie

Škótsky premiér Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie

DNES - 13:45Zahraničné

Škótsky premiér Humza Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie a končí aj ako líder Škótskej národnej strany. Tento týždeň mal čeliť dvom hlasovaniam o dôvere.