• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
22°Bratislava

Holokaust si pripomenuli pri hroboch 26 zavraždených Rómov v Dubnici

  • 19:06 01.08.2016
  • Dubnica nad Váhom
Holokaust si pripomenuli pri hroboch 26 zavraždených Rómov v Dubnici

Pietny akt má pripomínať, že počas druhej svetovej vojny došlo k veľkým perzekúciám, ktoré boli postavené len na etnickom základe. Aj vo vzťahu k Židom, aj vo vzťahu k Rómom či k iným skupinám.

Pripomínať si príkoria páchané na Rómoch počas druhej svetovej vojny bolo hlavným cieľom dnešnej pietnej spomienky v areáli spoločnosti ZVS v Dubnici nad Váhom, kde na sklonku vojny brutálne zavraždili 26 chorých Rómov.

Spomienku pripravilo občianske združenie In Minorita a bolo súčasťou projektu Ma bisteren! pri príležitosti utorkového (2.8.) Pamätného dňa rómskeho holokaustu. Pietny akt sa začal tónmi rómskej hymny Gelem Gelem v podaní huslistky Barbory Botošovej, nechýbali na ňom predstavitelia štátnej správy, samospráv, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, rómske ženy s deťmi, ale ani zástupca americkej ambasády na Slovensku.

VIDEO: Spomienky Jozefa Tonku na koncentračný tábor


Podľa projektovej manažérky združenia In Minorita Zuzany Kumanovej je potrebné pripomínať si miesta, kde dochádzalo k perzekúcii Rómov. „Treba si pripomínať konkrétnych ľudí, ktorí boli zavraždení, ktorí trpeli. Je dôležité hovoriť o tom, že počas druhej svetovej vojny došlo k veľkým perzekúciám, ktoré boli postavené len na etnickom základe. Aj vo vzťahu k Židom, aj vo vzťahu k Rómom, aj vo vzťahu k iným skupinám,“ priblížila Kumanová s tým, že v Európe sme stále konfrontovaní s rasistickými a neonacistickými názormi.

Richard Fitzmaurice z americkej ambasády na Slovensku je presvedčený, že je veľmi dôležité stretnúť sa na mieste, kde zo sveta zmizli ľudia v takých neľudských podmienkach. Podľa neho je potrebné, aby verejnosť participovala na podobných podujatiach a pripomenula si rómsky holokaust, ktorý medzi ľuďmi nie je až taký známy. „Pre nás je to záväzok, aby sme bojovali za práva a rovnaké zaobchádzanie so všetkými ľuďmi bez ohľadu na národnosť a menšinu,“ zdôraznil Fitzmaurice.

VIDEO: Pietna spomienka na rómsky holokaust


Zaisťovací tábor v Dubnici nad Váhom vznikol v novembri 1944 z dovtedajšieho pracovného tábora. Ľudia internovaní v tomto tábore boli určení na vyvezenie do koncentračných táborov mimo územia Slovenska. „Do tábora zviezli okolo 700 osôb, čo bolo niekoľkonásobne viac, ako bola jeho kapacita. Zviezli sem celé rómske rodiny, teda aj ženy, aj deti.

Na prelome rokov 1944 a 1945 vypukol v tábore škvrnitý týfus. Chorých ľudí oklamali, že ich odvezú do nemocnice do Trenčína, vyviezli ich do údolia nad Dubnicou, kde si vykopali jamu, nad ktorou ich postrieľali,“ pripomenula Kumanová. Po exhumácii po vojne sa podľa nej zistilo, že niektorých z nich guľky neusmrtili, ale zomreli na udusenie pod hlinou.

VIDEO: Treba pripomínať miesta, kde došlo k perzekúcii Rómov


Po vojne hrob exhumovali a obete pochovali do samostatných hrobov. Kumanová ocenila ľudí z vtedajšej zbrojovky v Dubnici nad Váhom, ktorí z delových nábojov postavili pamätník a o cintorín sa starali. Združeniu In Minorita sa aj vďaka štátnym dotáciám podarilo cintorín oplotiť a udržiavať, v roku 2007 vyrástol na mieste pomník s menami všetkých obetí. „Zavraždili tu 26 ľudí, nie všetky mená sa podarilo zistiť. Dnes je známych 18 mien, ostatné sú neznáme,“ doplnila.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

DNES - 17:55Domáce

Strechu jedného z hotelov v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar.

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

DNES - 15:11Domáce

Bratislavská polícia vyšetruje krádež na výstave v dome kultúry v bratislavskom Ružinove. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

DNES - 13:52Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov.

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

DNES - 13:10Domáce

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Pre vyťahovanie kamiónu bude dočasne uzavretá cesta v okrese Trebišov

Pre vyťahovanie kamiónu bude dočasne uzavretá cesta v okrese Trebišov

DNES - 12:06Domáce

Polícia upozorňuje motoristickú verejnosť na dočasnú úplnú uzáveru cesty I/79 v okrese Trebišov v úseku Veľaty - Luhyňa - Čerhov, ku ktorej dôjde v nedeľu od 14.00 h.