• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
14°Bratislava

Kolekcie návrhára Yves Saint Laurenta šokovali

  • 14:58 31.07.2016
  • Paríž/Bratislava
Kolekcie návrhára Yves Saint Laurenta šokovali

Bol jedným z prvých návrhárov, ktorý začal používať priehľadné látky (Nude-Look).

Francúzsky módny návrhár Yves Saint Laurent, ktorý začínal ako návrhár u slávneho Christiana Diora, sa preslávil najmä ako autor nohavicových kostýmov a dámskych smokingov. V pondelok 1. augusta by sa dožil 80 rokov.

Občianskym menom Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent sa narodil 1. augusta 1936 v alžírskom prímorskom meste Oran (arabsky Wahran). V roku 1953 prišiel ako 17-ročný do francúzskeho Paríža, kde študoval na škole módy Chambre Syndicale de la Haute Couture. Jeho návrhy zverejňoval prestížny časopis Vogue, ktorého riaditeľ Michel de Brunhoff predstavil mladého návrhára slávnemu krajanovi Christianovi Diorovi. Saint Laurent potom uňho pracoval až do jeho smrti v roku 1957.

Na archívnej snímke z 10. septembra 1969 je francúzsky módny návrhár Yves Saint Laurent s Betty Catroux (vľavo) a Loulou de la Falaise. Foto: TASR/AP Photo
Niektoré kolekcie už samostatne pôsobiaceho Saint Laurenta boli v 60. rokoch 20. storočia považované za škandalózne. Bol jedným z prvých návrhárov, ktorý začal používať priehľadné látky (Nude-Look). Dôsledné používanie čiernych látok a elastického materiálu jersey sa spočiatku nestretlo s pochopením, ale aj tento trend sa nakoniec presadil.

V 60. a 70. rokoch minulého storočia pomohol spopularizovať tvídové obleky, úzke nohavice, čižmy do výšky stehien a ženský nohavicový kostým, ktorý sa stal klasikou. Kabátiky zbavil vypchávok a výstuh v páse, na hrudi a pleciach. Jeho múzami boli Loulou de La Falaisová, Betty Catrouxová a Catherine Deneuvová.

V roku 1971 predstavil kolekciu parfumov a dekoratívnej kozmetiky. Reklamná kampaň pre jeho pánsky parfum spôsobila obrovský škandál, pretože na fotografiách pózoval nahý Saint Laurent. Treba poznamenať, že decentne. Ďalší pánsky parfum o desaťročia neskôr spôsobil obdobný škandál. Na fotografiách v reklamnej kampani sa tentoraz objavilo nahé telo francúzskeho majstra Európy v džude Samuela de Cubbera a nie až natoľko decentne.
Francúzsky módny návrhár Yves Saint Laurent (vpravo) na arch.sn z 11.júla 2001 v Paríži. Foto: TASR/AP Photo
Saint Laurenta, ktorý pri prezentácii svojich modelov spolupracoval s elitnými topmodelkami, prijal v roku 1985 vtedajší francúzsky prezident Francois Mitterrand do Čestnej légie. V roku 1995 sa Saint Laurent stal jej dôstojníkom.

Francúzska banka dlho vyberala námet na razbu posledných frankov v histórii Francúzska. Posledná päťfranková minca v počte 150.000 kusov sa predstavila verejnosti 20. decembra 1999. Zapálení numizmatici neváhali s ich kúpou, pretože mince s obsahom drahých kovov boli vyrazené len vo veľmi obmedzenom počte - 1000 kusov.

Na archívnej snímke z decembra 1954 Yves Saint Laurent drží v ruke nákres kokteilových šiat, ktoré získali prvú cenu v súťaži módnych návrhárov v roku 1953 v Paríži. Tento úspech mu napomohol získať prácu tíme návrhárov u Christiana Diora. Foto: TASR/AP Photo
Mimoriadnej cti sa napokon dostalo aj legende medzi módnymi návrhármi Saint Laurentovi. Na líci mince bola grafická adaptácia známej fotografie od Pierra Boulata, ktorá zachytáva nepokojného Laurenta v pamätný deň 29. januára 1962 len pár okamihov pred jeho prvou módnou prehliadkou. Na rube mince sa črtalo srdce, ktoré možno nájsť v kolekciách Yves Saint Laurenta vo všetkých podobách a tvaroch. "Srdce je mojím symbolom už dlhú dobu. Navrhol som ho na šaty, šály, látky. Srdce ma neopúšťa nikdy", hovoril Laurent.

Módny návrhár Yves Saint Laurent zomrel 1. júna 2008 v Paríži vo Francúzsku vo veku 71 rokov na následky nádorového ochorenia mozgu.

Viac ako 300 prác zosnulého módneho návrhára, ale aj filmy a fotografie dokumentujúce desaťročia jeho pôsobenia v módnej branži tvorili expozíciu, ktorú v marci 2010 sprístupnili v parížskom Petit Palais vo Francúzsku.

Okolo 800 prominentných hostí sa v roku 2010 zúčastnilo v Paríži na tradičnom galavečere na podporu Sidaction, nadácie pre boj proti AIDS. Podujatie, z ktorého výťažok činil tentoraz viac ako 700.000 eur, zorganizoval podnikateľ Pierre Bergé, dlhoročný životný partner zosnulého módneho návrhára Yves Saint Laurenta.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

VČERA - 22:11Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

21:01 01.05.2024Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

19:35 01.05.2024Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

18:41 01.05.2024Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

6:49 01.05.2024Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?