• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
26°Bratislava

Jedenásty júl upozorňuje na problematiku populácie na Zemi

  • 6:20 11.07.2016
  • New York
Jedenásty júl upozorňuje na problematiku populácie na Zemi

Prvýkrát sa do kalendára dní OSN dostal v roku 1989.

Svetový deň populácie, ktorý pripadá na 11. júla, sa prvýkrát do kalendára dní OSN dostal v roku 1989. S tým, aby sa ním pripomínal 11. júl 1987: v ten deň dosiahol počet obyvateľov planéty Zem päť miliárd.

O niekoľko rokov neskôr, 12. októbra 1999, sa v sarajevskej nemocnici dve minúty po polnoci narodil chlapček, s ktorým dosiahla svetová populácia šesť miliárd. Novorodenca s hmotnosťou 3,5 kilogramu priviedla na svet bosnianska prvorodička Fatima Nevičová z mesta Visoko.

Vtedajší generálny tajomník OSN Kofi Annan slávnostne vyhlásil sarajevského novorodenca za pozemšťana s poradovým číslom šiestej miliardy na symbolickom mieste - v Koševskej nemocnici. Práve tá bola počas bosnianskej vojny v prvej polovici 90. rokov 20. storočia miestom, kde sa rodili noví Sarajevčania, aj keď obliehané mesto delostrelecky ostreľovali Srbi.

Svetový deň populácie sa v roku 2011 niesol v očakávaní narodenia sedemmiliardtého človeka na Zemi. Túto udalosť 31. októbra 2011 nahlásili dve mestá v Ruskej federácii, Kaliningrad a Petropavlovsk-Kamčatskij na Ďalekom východe, rovnako aj Filipíny a India. UNFPA vybrala 31. október 2011 za deň, keď sa narodí sedemmiliardtý človek na Zemi. Stal sa ním chlapec Alexander, ktorý sa ako prvý narodil v Petropavlovsku-Kamčatskom. Pri pôrode mal hmotnosť 3600 gramov, jeho matke Marine Bogdanovej v ten deň odovzdali certifikát o udalosti.

Populačný fond OSN (UNFPA) je medzinárodnou rozvojovou organizáciou, ktorá vo svojich aktivitách podporuje právo na zdravie každého jedinca. Jednotlivým štátom a vládam na ich žiadosť ponúka podporu pri používaní faktov o stave populácie, aby mohli formulovať svoje politiky a programy na znižovanie chudoby a na podporu trvalo udržateľného rozvoja.

UNFPA pomáha jednotlivým vládam zbierať, spracovávať a analyzovať demografické údaje, aby správne stanovovali populačnú tendenciu.

Vo svojej práci sa UNFPA riadi aj závermi Medzinárodnej konferencie o populácii a rozvoji (ICPD) z roku 1994 v Káhire. Jej účastníci zo 179 krajín sa zhodli, že treba uspokojiť potreby všetkých ľudí v oblasti vzdelávania a zdravia vrátane reprodukčného zdravia, čo je jednou zo základných podmienok na aplikovanie trvalo udržateľného rozvoja. Delegáti prijali Akčný program na spomalenie demografického vývoja na Zemi na ďalších 20 rokov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zelenskyj: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu

Zelenskyj: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu

DNES - 16:12Zahraničné

Rusko využíva meškanie dodávok západných zbraní na ofenzívu, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba

Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba

DNES - 14:07Zahraničné

Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred takmer desiatimi rokmi bola ruská vojenská tajná služba GRU.

Blinken dúfa, že Hamas prijme veľkorysú ponuku Izraela na zastavenie bojov

Blinken dúfa, že Hamas prijme veľkorysú ponuku Izraela na zastavenie bojov

DNES - 14:03Zahraničné

Americký minister zahraničných vecí vyjadril nádej, že hnutie Hamas prijme "mimoriadne veľkorysú" ponuku na zastavenie ofenzívy izraelskej armády v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov.

Škótsky premiér Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie

Škótsky premiér Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie

DNES - 13:45Zahraničné

Škótsky premiér Humza Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie a končí aj ako líder Škótskej národnej strany. Tento týždeň mal čeliť dvom hlasovaniam o dôvere.

Nelegálna migrácia z Ukrajiny stúpla, podľa Gašpara ide o reakciu na mobilizačný zákon

Nelegálna migrácia z Ukrajiny stúpla, podľa Gašpara ide o reakciu na mobilizačný zákon

DNES - 11:51Zahraničné

Slovensko zaznamenalo od začiatku roka nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent.