• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.5.2024Meniny má Servác
14°Bratislava

Začiatok týždňa bude horúci, meteorológovia vydali výstrahu

  • 6:00 11.07.2016
  • Bratislava
Začiatok týždňa bude horúci, meteorológovia vydali výstrahu

Pondelkové teploty vystúpia na 29 až 34 stupňov Celzia. Na pondelok a utorok už meteorológovia vydali výstrahy pred horúčavami.

V pondelok bude slnečno, na západe miestami búrky. Teploty vystúpia na 29 až 34 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku slnečno, možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 31 až 34 stupňov C.
Na strednom Slovensku malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné 29 až 33 stupňov C.
Na východnom Slovensku malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné 29 až 33 stupňov C.

Počasie na horách: Vo výške 1000 m slnečno, možnosť búrky. Najnižšia ranná teplota 12 a najvyššia denná 25 stupňov C.
Vo výške 1500 m slnečno, možnosť búrky. Najnižšia ranná teplota 10 a najvyššia denná 21 stupňov C.
Vo výške 2000 m slnečno, možnosť búrky. Najnižšia ranná teplota 8 a najvyššia denná 17 stupňov C.

Slovensko zasiahnu horúčavy a potrvajú krátko

Najbližšie dni zasiahne Slovensko tretia vlna horúčav. Bude však trvať krátko. Pocítiť by sme to mali začiatkom budúceho týždňa. Po nej treba počítať s výrazne studeným frontom.

Na pondelok (11.7.) a utorok (12.7.) už meteorológovia vydali výstrahy pred horúčavami. Asi 35 stupňov Celzia by malo byť v pondelok najmä na juhozápade Slovenska, 33 až 34 stupňov Celzia by malo byť vo zvyšku krajiny, okrem severu a časti stredného Slovenska. V utorok dosiahne teplota vzduchu na takmer celej južnej polovici územia 35 až 36 stupňov Celzia. Bez výstrah bude len sever a časť stredného Slovenska.

"Výrazné oteplenie spôsobí tlaková výš, ktorá bude siahať od Álp až po Čierne more a po jej zadnej strane k nám začne prúdiť teplý vzduch od juhozápadu," napísali v analýze Miroslav Šinger a Cyril Siman zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). V úvode budúceho týždňa sa súčasne bude k strednej Európe od západu približovať studený front spojený s tlakovou nížou nad severnou Európou.

Horúčavy robia problémy kardiakom i ľuďom s vysokým krvným tlakom, so závažnými ochoreniami, ľuďom vo vyššom veku, deťom, novorodencom či tehotným ženám. Dospelý človek by mal v teple denne vypiť aspoň tri litre tekutín. V prípade fyzicky náročného povolania treba i viac. Nevhodné sú nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú malinovky, pivo, alkohol či káva. Ideálna je obyčajná voda, najlepšie vlažná. Piť treba pravidelne v menších dávkach a nečakať na pocit smädu.

Deti s hmotnosťou asi desať kilogramov by mali prijať minimálne liter tekutín, tie v predškolskom veku jeden a pol litra a školáci dva až dva a pol litra denne. Vyhnúť by sa mali priamemu pobytu na slnku v obedňajších hodinách, na hlave treba mať ochranu. Vychádzky s deťmi sú vhodné do 11.00 h alebo po 16.00 h. "Pobyt pri vode je v poriadku, ak sú deti v tieni alebo vo vode s dostatočnou prikrývkou hlavy a ramien," povedala hovorkyňa detskej fakultnej nemocnice na bratislavských Kramároch Dana Kamenická s tým, že vo vode by mali tráviť obmedzený čas.

Kardiaci sa musia vyhýbať priamemu pobytu na slnku od 11.00 h do 15.00 h. Ak musia ísť v súrnych prípadoch von, na hlave by mali mať pokrývku, na sebe ľahké oblečenie, zabudnúť nemožno na vlažnú vodu a lieky. "Takisto neodporúčame vykonávať fyzicky náročnú prácu," upozornila hovorkyňa Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) Dobroslava Krajačičová. Kardiaci by mali uprednostniť krátke vychádzky medzi 5.00 h a 7.00 h a večer po západe slnka okolo 22.00 h. Deti choré na srdce by mali pobyt vonku počas horúčav úplne minimalizovať.

Dospelí i deti by mali v období horúčav jesť najmä čerstvú a nie zaváranú zeleninu a ovocie. Tiež ryby a rôzne druhy cestovín. "Jedlá treba pripravovať skôr dusením a varením, nie smažením, vyprážaním či pečením," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Zuzana Eliášová. Letné porcie môžu byť menšie.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

DNES - 17:51Domáce

Premávku vlakov prerušili, na miesto nehody smeruje vrtuľník.

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

DNES - 17:33Domáce

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v prípade bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

DNES - 16:17Domáce

Pre nehodu celkom uzavreli cestu, polícia hľadá svedkov.

SHMÚ varuje pred počasím v noci

SHMÚ varuje pred počasím v noci

DNES - 12:08Domáce

V tejto časti Slovenska minulú noc klesla teplota na mínus 3,1 stupňa.