• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
19°Bratislava

Slovensko pošle v budúcom roku do Pobaltia 150 vojakov

  • 20:59 08.07.2016
  • Varšava/Bratislava
Slovensko pošle v budúcom roku do Pobaltia 150 vojakov

Minister obrany SR Peter Gajdoš sa dnes v rámci summitu NATO vo Varšave stretol so svojím britským rezortným partnerom Michaelom Fallonom, s ktorým hovoril o brexite.

Slovensko pošle do pobaltských krajín v roku 2017 do 150 svojich vojakov a do 35 kusov techniky. Pôjde o spoločnú výcvikovú misiu krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Ako prví by mali v Estónsku, Litve a Lotyšsku pôsobiť českí vojaci, následne slovenskí, maďarskí a nakoniec poľskí. Vojaci sa budú v oblasti striedať po troch mesiacoch, informoval dnes minister obrany Peter Gajdoš po skončení prvého dňa summitu NATO vo Varšave.

"Aj táto naša výcviková misia bude nadväzovať na posilňovanie východného krídla NATO, kde bolo jednoznačne potvrdené, že budú vyčlenené štyri práporné bojové skupiny," informoval Gajdoš.

Šéf rezortu obrany ďalej uviedol, že Slovensko sa prihlásilo k svojim záväzkom z minulého summitu NATO vo Walese. Vtedy sa zaviazalo, že do roku 2020 dá na obranu 1,6 percenta HDP a na modernizácie ozbrojených síl pôjde 20 percent rozpočtu ministerstva obrany. "Potvrdili sme, že záväzky z Walesu budú jednoznačne naplnené s tým, že bolo deklarované navýšenie rozpočtu v roku 2017 na 1,16 percenta HDP," dodal Gajdoš.

Podľa prezidenta SR Andreja Kisku tento summit NATO je o upevňovaní bezpečnosti a mieru a o vzájomnom ubezpečení členov aliancie, že si každý plní svoje záväzky. Kiska pripomenul, že pri hraniciach pobaltských krajín je niekoľko desiatok tisíc ruských vojakov a ľudia tam majú strach. "Našou najväčšou podporou našim spojencom v tomto smere je to, aby sme napĺňali naše záväzky," zdôraznil slovenský prezident.

Počas soboty sa bude na summite rokovať o vývoji v Iraku, v Sýrii a Afganistane. Delegácie sa budú zaoberať aj migračnou krízou a kybernetickou bezpečnosťou.

V oblasti aktívnych záloh chce P. Gajdoš čerpať skúsenosti od Veľkej Británie

Minister obrany SR Peter Gajdoš sa dnes v rámci summitu NATO vo Varšave stretol so svojím britským rezortným partnerom Michaelom Fallonom, s ktorým hovoril o brexite, ale aj o slovenskom predsedníctve v Rade Európskej únie.

"Hovorili sme spolu aj o návšteve britského ministra pre zálohy, ktorý má prísť v lete na Slovensko. Som presvedčený, že v oblasti aktívnych záloh môžeme od Veľkej Británie čerpať skúsenosti," uviedol Gajdoš.

Pripomenul, že táto téma je pre slovenský rezort obrany v súčasnosti jednou z priorít. Slovenský minister sa na stretnutí zároveň poďakoval za vyslanie britskej expertky na Ministerstvo obrany SR, ktorá tam bude pôsobiť počas slovenského predsedníctva.

Čítajte viac : Začal sa varšavský summit NATO, USA pošlú do Poľska asi 1000 vojakov

Fallon na stretnutí ubezpečil Gajdoša, že brexit nebude mať žiadny vplyv na záväzky Spojeného kráľovstva voči Severoatlantickej aliancii.

Okrem oficiálnych rokovaní na summite NATO má Gajdoš dnes a v sobotu (9.7.) naplánované ďalšie stretnutia. Nemeckej ministerke obrany Ursule von der Leyenovej chce okrem iného poďakovať aj za podporu slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Okrem toho sa stretne s macedónskym ministrom obrany Zoranom Jolevským a srbským ministrom obrany Zoranom Djordjevičom.

Na dvojdňovom summite NATO Slovensko zastupujú prezident Andrej Kiska, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister obrany Peter Gajdoš, náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim a stály predstaviteľ SR pri NATO Tomáš Valášek.

Kľúčovou témou schôdzky je posilnenie bezpečnosti aliancie rozmiestnením mnohonárodných práporov do pobaltských krajín a do Poľska. Účastníci summitu budú hovoriť aj o zlepšení kybernetickej obrany, pripravenosti na útoky balistickými raketami z územia mimo členských krajín NATO či o rozšírení úlohy aliancie v centrálnom Stredomorí. Očakáva sa aj dohoda o pokračovaní vojenskej a finančnej podpory pre Afganistan a o posilnení spolupráce s Ukrajinou, Gruzínskom a Moldavskom.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo veku 78 rokov zomrel podnikateľ Jozef Majský

Vo veku 78 rokov zomrel podnikateľ Jozef Majský

DNES - 21:07Domáce

Vo veku 78 rokov zomrel podnikateľ Jozef Majský.

Muž, ktorý pred nemocnicou kričal a schvaľoval atentát, dostal tri mesiace

Muž, ktorý pred nemocnicou kričal a schvaľoval atentát, dostal tri mesiace

DNES - 19:09Domáce

Na nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch mesiacov odsúdil v nedeľu Okresný súd v Banskej Bystrici v tzv. superrýchlom konaní Ivana Č.

Polícia eviduje skoro 50 prípadov schvaľovania trestného činu

Polícia eviduje skoro 50 prípadov schvaľovania trestného činu

DNES - 18:54Domáce

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu alebo jeho páchateľa.

K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor

K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor

DNES - 17:44Domáce

Situáciou po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa má v stredu (22. 5.) pred rokovaním vlády zaoberať bezpečnostná rada štátu.

Eštok: Výkon policajtov je navýšený o 30 až 40 percent

Eštok: Výkon policajtov je navýšený o 30 až 40 percent

DNES - 17:38Domáce

Výkon policajtov je po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) navýšený zhruba o 30 až 40 percent.