• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
23°Bratislava

V procese okolo škandálu Vatileaks II odsúdili iba dvoch obžalovaných

  • 20:01 07.07.2016
  • Vatikán
V procese okolo škandálu Vatileaks II odsúdili iba dvoch obžalovaných

Ide o dvoch členov medzičasom zrušenej komisie, ktorú pápež František vytvoril, aby mu radila v otázkach ekonomických a úradných reforiem.

Tribunál vo Vatikáne uznal dnes dvoch z piatich obžalovaných v súvislosti so škandálom okolo ilegálneho úniku dôverných dokumentov známom ako Vatileaks II za vinných a odsúdil ich na niekoľkomesačné tresty.

Ide o dvoch členov medzičasom zrušenej komisie, ktorú pápež František vytvoril, aby mu radila v otázkach ekonomických a úradných reforiem, a to vatikánskeho preláta, španielskeho monsignora Ángela Lucia Valleja Baldu a konzultantky pre komunikáciu s verejnosťou Francescu Chaouquiovú.

Prvý z nich dostal 18 mesiacov väzenia, kým spomínaná konzultantka desať mesiacov odňatia slobody podmienečne.

Ich asistenta Nicolu Maia tribunál zbavil obvinenia.

V prípade oboch novinárov, Emiliana Fittipaldiho a Gianluigiho Nuzziho, sa tribunál necítil kompetentný rozhodnúť o trestoch. Obaja minulý rok vydali knihy založené na dokumentoch, ktoré podľa vatikánskych predstaviteľov dostali od troch ostávajúcich obžalovaných.

Informácie priniesli tlačové agentúry APA a AP.
Na archívnej snímke talianski novinári Gianluigi Nuzzi (vpravo) a Emiliano Fittipaldi prichádzajú na súd 4. júla 2016 vo Vatikáne. Vatikánski prokurátori žiadajú nepodmienečné tresty odňatia slobody pre štyroch z piatich obžalovaných v súvislosti so škandálom okolo ilegálneho úniku dôverných dokumentov známom ako Vatileaks II. Jedinou osobou, ktorej sa požiadavka väzenského trestu netýka, je novinár Emiliano Fittipaldi, voči ktorému obžaloba nezhromaždila dostatok dôkazov. Pre jeho kolegu Gianluigiho Nuzziho, spoluautora knihy opierajúcej sa o obsah spomínaných dokumentov, žiadajú prokurátori na záver procesu 12 mesiacov väzenia. FOTO TASR/AP Foto: TASR AP

Pre Nuzziho žiadali vatikánski prokurátori 12 mesiacov väzenia, pre Maia o mesiac viac, kým pre Valleja Baldu 37 mesiacov za mrežami a pre Francescu Chaouquiovú 45 mesiacov väzenia. Jedinou osobou, ktorej sa ich požiadavky netýkali, bol novinár Emiliano Fittipaldi, voči ktorému obžaloba nezhromaždila dostatok dôkazov.

Obhajoba poukázala následne na nedostatočnosť dôkazov o úniku informácií, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Nuzzi sa dnes v súdnej sieni objavil s kópiou talianskej ústavy v rukách, aby zdôraznil zakotvenie princípu, že médiá v Taliansku nesmú podliehať cenzúre. Na jednej zo sociálnych sietí upozornil, že po prvý raz v histórii cirkvi vatikánsky súd vynesie rozsudok nad novinárom, ktorý je obžalovaný iba preto, že si robil svoju prácu. Celý proces označil za "absurdný".

Po vynesení rozsudku hovoril Nuzzi o historickom dni nielen pre novinárov, ale aj pre Vatikán. "Vatikánsky súd preukázal odvahu a uznal, že sme si plnili iba svoju povinnosť," dodal Nuzzi.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom

Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom

DNES - 13:20Zahraničné

Pápež František viedol v nedeľu bohoslužbu na Námestí sv. Marka v Benátkach a varoval pritom pred poškodzovaním životného prostredia a nadmerným cestovným ruchom.

Pápež sa stretol s väzenkyňami v Benátkach

Pápež sa stretol s väzenkyňami v Benátkach

DNES - 10:37Zahraničné

Pápež František navštívil v nedeľu ženskú väznicu v talianskych Benátkach v rámci svojej prvej cesty mimo Ríma za uplynulých sedem mesiacov.

Zo zabitia dvoch Ukrajincov v Nemecku podozrieva polícia ruského občana

Zo zabitia dvoch Ukrajincov v Nemecku podozrieva polícia ruského občana

DNES - 10:12Zahraničné

Dvaja muži z Ukrajiny boli v sobotu večer zabití v areáli nákupného strediska v nemeckom meste Murnau v spolkovej krajine Bavorsko, informuje agentúra DPA.

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

DNES - 6:07Zahraničné

Za 1,175 milióna libier (približne 1,4 milióna eur) vydražili v sobotu na aukcii vo Veľkej Británii zlaté vreckové hodinky.

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

VČERA - 23:05Zahraničné

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty.