• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
12°Bratislava

Manningová, odsúdená v afére WikiLeaks, sa pokúsila o samovraždu

  • 9:34 07.07.2016
  • Washington
Manningová, odsúdená v afére WikiLeaks, sa pokúsila o samovraždu

Hovorca americkej armády Patrick Seiber potvrdil, že Manningovú hospitalizovali 5. júla. Po krátkom pobyte v nemocnici ju znova previezli do väznice, kde si odpykáva trest.

Bývalú vojačku americkej armády Chelsea Manningovú, ktorá si odpykáva trest väzenia v súvislosti so zverejnením utajovaných vládnych dokumentov, hospitalizovali po pokuse o samovraždu. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa na vlastné zdroje.

Hovorca americkej armády plukovník Patrick Seiber pre CNN potvrdil, že Manningovú hospitalizovali 5. júla. Po krátkom pobyte v nemocnici ju znova previezli do väznice na základni Fort Leavenworth v americkom štáte Kansas, kde si odpykáva trest. Príčinu hospitalizácie Seiber neuviedol. Väzenkyňu však naďalej monitorujú.

Advokáti odsúdenej uviedli, že vedenie väzenského zariadenia im odmieta podať informáciu o zdravotnom stave ich mandantky. Bez správ sú aj príbuzní.

Odsúdená - ešte ako Bradley Manning, pracujúci ako armádny spravodajský analytik v Bagdade - vyniesla viac ako 700.000 vojenských a diplomatických dokumentov, ako aj videomateriálov týkajúcich sa vojenskej operácie Spojených štátov v Iraku v rokoch 2009-10. Zverejnené boli na internetovom portáli WikiLeaks.

Manninga zatkli v roku 2010 v Iraku, odkiaľ ho neskôr previezli na americkú vojenskú základňu v Kuvajte. V roku 2013 ho odsúdili na 35 rokov väzenia za špionáž, neoprávnené nakladanie s utajovanými informáciami, predovšetkým americkými diplomatickými správami, a ich zverejňovanie na webe WikiLeaks.

V tom čase bol tento únik informácií považovaný za najväčší. Tento "rekord" neskôr prekonal Edward Snowden, ktorý z americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) vyniesol viac ako 1,7 milióna dokumentov.

Manning svoje konanie zdôvodnil tým, že chcel upozorniť verejnosť na "nečestnú" politiku Washingtonu a konanie amerických jednotiek, ktoré zapríčinilo smrť irackých civilistov.

V roku 2013 Manning oznámil svoj zámer podstúpiť operáciu na zmenu pohlavia a žiadal, aby ho oslovovali ženským menom Chelsea. Vlani vo februári náčelníčka vojenskej nemocnice Fort Leavenworth, plukovníčka Erika Nelsonová, Manningovi oficiálne povolila začať s hormonálnou liečbou zameranou na zmenu pohlavia.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia zasiahla voči demonštrantom na Kalifornskej univerzite v Irvine

Polícia zasiahla voči demonštrantom na Kalifornskej univerzite v Irvine

DNES - 6:40Zahraničné

Propalestínski demonštranti obsadili v stredu jednu z budov Kalifornskej univerzite v Irvine. Zasiahla proti nim polícia, ktorá zatkla viacero osôb.

Agentúry OSN na Slovensku rázne odsudzujú útok na premiéra SR Roberta Fica

Agentúry OSN na Slovensku rázne odsudzujú útok na premiéra SR Roberta Fica

DNES - 6:04Zahraničné

Zastúpenia viacerých úradov Organizácie Spojených národov na Slovensku v stredu rázne odsúdili útok na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorého postrelili po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej.

Slováci zvíťazili nad Poľskom 4:0, Hlavaj s čistým kontom

Slováci zvíťazili nad Poľskom 4:0, Hlavaj s čistým kontom

VČERA - 22:45Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v stredajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Poľskom 4:0.

Vladimir Putin je rozhorčený atentátom na Fica, hovorí o ohavnom zločine

Vladimir Putin je rozhorčený atentátom na Fica, hovorí o ohavnom zločine

VČERA - 18:46Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov "s rozhorčením" správu o stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej.

Zelenskyj: Útok na Fica je strašný

Zelenskyj: Útok na Fica je strašný

VČERA - 18:25Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil stredajší útok strelca v Handlovej na slovenského premiéra Roberta Fica a označil ho za "strašný" čin.