• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.5.2024Meniny má Servác
18°Bratislava

Tender na elektronizáciu služieb v doprave bol diskriminačný

  • 15:29 12.06.2013
  • BRATISLAVA
Tender na elektronizáciu služieb v doprave bol diskriminačný

Viaceré podmienky účasti v užšej súťaži ministerstva dopravy na elektronizáciu služieb v cestnej doprave predbežne za 29,25 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) boli podľa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) diskriminačné a neprimerané.

Úrad preto nariadil spomínaný tender zrušiť, keď uznal niekoľko námietok. Vyplýva to z rozhodnutia úradu z 5. júna, zverejneného po nadobudnutí právoplatnosti vo Vestníku verejného obstarávania.

"Zásadný vplyv na výsledok predmetnej užšej súťaže mohlo mať aj obmedzenie zmlúv na také, kde odberateľom bola organizácia vo verejnej správe," uvádza sa ďalej v rozhodnutí. Ministerstvo dopravy podľa komisie úradu nepreukázalo opodstatnenosť tohto obmedzenia, čím diskriminovalo a mohlo odradiť potenciálnych a technicky, resp. odborne spôsobilých záujemcov od účasti vo verejnom obstarávaní.

"Týmto svojím konaním kontrolovaný bez relevantného zdôvodnenia obmedzil hospodársku súťaž a vylúčil možnosť účasti uchádzačov schopných plniť predmet zákazky, no nie schopných preukázať splnenie uvedených diskriminačných a neprimeraných podmienok účasti," dodal ÚVO.
Diskvalifikačná požiadavka obratu

Diskriminačná bola podľa úradu aj požiadavka obstarávateľa na predloženie obratu v oblasti týkajúcej sa zákazky za roky 2009 až 2011. Mohla mať totiž zásadný vplyv na výsledok verejného obstarávania, nakoľko diskvalifikovala záujemcov, ktorí disponujú obratom za rok 2012. Úrad označil za netransparentné to, že na preukázanie príslušného obratu boli potrebné doklady, z ktorých sa nedal jednoznačne zistiť.

Uchádzači mali podľa podmienok tendra preukázať, že za posledné tri hospodárske roky (2009, 2010 a 2011), resp. za roky, ktoré sú dostupné v závislosti od vzniku alebo začatia prevádzkovania činnosti, dosiahli v oblasti, ktorej sa týka predmet zákazky, obrat spolu vo výške aspoň 40 mil. eur. Výška požadovaného obratu bola podľa úradu primeraná k charakteru, náročnosti, významu a účelu zákazky, a to napriek tomu, že po prepočítaní na jeden rok je 3,19-násobne vyššia ako predpokladaná hodnota služby na vytvorenie a technickú podporu jednotného informačného systému v cestnej doprave.

Prepočítaný obrat predstavuje 13,33 mil. eur na rok a predpokladaná cena sedemročnej zákazky 4,179 mil. eur ročne. Úrad považuje za oprávnené aj požadované hodnoty referenčných zmlúv v objeme 10 mil. eur, resp. 2 mil. eur bez DPH na preukázanie technickej a odbornej spôsobilosti záujemcov.
Ministerstvo vráti predložené dokumenty

Ako už agentúra SITA v utorok informovala, súťaž na elektronizáciu služieb v cestnej doprave, ktorá začala vo februári, sa nachádzala v štádiu predkladania žiadostí o účasť. Ministerstvo dopravy uviedlo, že rozhodnutie ÚVO bude rešpektovať, tender zruší a vyhlási nový s upravenými podmienkami účasti.

Predložené dokumenty vráti uchádzačom v neporušenej forme. Elektronizáciu služieb chce rezort financovať z peňazí Európskej únie a zo štátneho rozpočtu v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti. Zámerom projektu je vytvoriť komplexný informačný systém, ktorý zabezpečí efektívne riadenie, evidenciu a kontrolu výkonu štátnej správy na úseku dopravy, konkrétne v oblasti správy autoškôl, technických služieb, napríklad STK, a v oblasti riadenia odborných spôsobilostí v cestnej doprave.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Szijjártó: Energetická politika EÚ sa stala obeťou ideológie

Szijjártó: Energetická politika EÚ sa stala obeťou ideológie

DNES - 17:36Ekonomické

Úlohou štátu je zabezpečiť stabilné dodávky energií, vyhlásil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

SPPK zásadne odmieta zavedenie dane zo sladených nealkoholických nápojov

SPPK zásadne odmieta zavedenie dane zo sladených nealkoholických nápojov

DNES - 15:34Ekonomické

Na základe skúseností z iných krajín komora nepredpokladá pozitívny vplyv na zníženie obezity a zlepšenie životného štýlu obyvateľstva.

Mercedes upustil od plánu úplného prechodu k elektromobilite

Mercedes upustil od plánu úplného prechodu k elektromobilite

DNES - 14:34Ekonomické

Výroba vozidiel so spaľovacím motorom bude pokračovať, oznámila spoločnosť v pondelok.

Premiér: Plánujeme presun eurofondov na rezort hospodárstva z iných rezortov

Premiér: Plánujeme presun eurofondov na rezort hospodárstva z iných rezortov

DNES - 13:47Ekonomické

Robert Fico ohlásil zvolanie mimoriadneho rokovania vlády.

Sociálna poisťovňa vyplatí v decembri plnohodnotný 13. dôchodok, takáto bude minimálna suma

Sociálna poisťovňa vyplatí v decembri plnohodnotný 13. dôchodok, takáto bude minimálna suma

DNES - 13:41Ekonomické

Poberatelia dôchodkových dávok dostanú tento rok v decembri nový plnohodnotný 13. dôchodok vo vyššej sume ako v minulosti.