• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
14°Bratislava

Japonská vláda vysiela letecký špeciál po pozostalých z Bangladéšu

  • 12:29 03.07.2016
  • Tokio
Japonská vláda vysiela letecký špeciál po pozostalých z Bangladéšu

Japonský premiér Šinzó Abe deklaroval, že Japonsko bude v spolupráci s medzinárodným spoločenstvom podnikať všetky dostupné kroky na vykorenenie terorizmu.

Japonská vláda dnes vyšle svoj letecký špeciál do Bangladéša, aby odtiaľ evakuoval rodinných príslušníkov siedmich japonských občanov, ktorí sa uplynulý piatok stali obeťou teroristického útoku na reštauráciu v Dháke.

Po mimoriadnom zasadnutí bezpečnostného kabinetu o tom dnes v Tokiu informoval šéf japonskej diplomacie Fumio Kišida.

Japonský premiér Šinzó Abe na schôdzke deklaroval, že Japonsko bude v "spolupráci s medzinárodným spoločenstvom podnikať všetky dostupné kroky na vykorenenie terorizmu".

Pripravenosť podporiť Bangladéš v jeho snahách zabrániť šíreniu násilného extrémizmu v noci nadnes vyjadril aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Panovo vyhlásenie vyjadruje nádej, že "tí, ktorí stoja za týmto zločinom, budú identifikovaní a potrestaní". Zdôraznil tiež nutnosť zosilniť regionálne a medzinárodné opatrenia v oblasti boja s terorizmom.

Prepad obľúbenej reštaurácie v Dháke si vyžiadal životy 20 rukojemníkov a dvoch policajtov. Zastrelených bolo aj šesť útočníkov. Očití svedkovia informovali, že útočníkov mohlo byť päť až osem.

Smrť svojich občanov medzičasom potvrdili Taliansko, Japonsko, India i USA.

Japonský premiér odsúdil teroristický útok

Japonský premiér Šinzó Abe vyjadril dnes pobúrenie nad piatkovým teroristickým útokom islamistov v bangladéšskom hlavnom meste Dháka, ktorý si vyžiadal životy 20 civilistov vrátane siedmich Japoncov.

"Išlo o odporný terorizmus a cítim obrovský hnev. Pri pomyslení na obete nenachádzam slov," vyhlásil Abe, ktorého cituje agentúra DPA. Premiér zároveň vyslal do Dháky zástupcu ministra zahraničných vecí. "Poveril som ho, aby prijal rodiny pozostalých a v čo najširšej miere im vyšiel v súčinnosti s bangladéšskymi úradmi v ústrety," dodal premiér.

Šesť ozbrojených teroristov v piatok večer obsadilo reštauráciu Holey Artisan Bakery v Gulšáne, diplomatickej štvrti Dháky, a zadržiavalo v nej niekoľko desiatok rukojemníkov. Pred zásahom vojakov teroristi zavraždili 20 osôb a dvoch zasahujúcich policajtov. Všetkých ozbrojencov sa podarilo zabiť a oslobodiť ďalších 13 zadržiavaných ľudí.

Smrť svojich občanov medzičasom okrem Japonska potvrdili aj Taliansko (9), Bangladéš (2), India (1) a USA (1). Rukojemnícka dráma podľa stanice BBC trvala približne 12 hodín.

Bangladéšsky minister vnútra dnes vyhlásil, že útočníci neboli zo samozvaného Islamského štátu (IS), ale patrili k miestnej militantnej skupine, ktorej činnosť je v krajine zakázaná už vyše desať rokov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Podvodníci ponúkajú neexistujúci tovar, pozor na tento online obchod!

Podvodníci ponúkajú neexistujúci tovar, pozor na tento online obchod!

DNES - 20:45Zahraničné

Internetoví podvodníci našli ďalší spôsob, ako vás obrať o peniaze. Pomocou umelej inteligencie predávajú tovar, ktorý v skutočnosti neexistuje.

Propalestínsky symbol na ruke švédskeho speváka poznačil semifinále Eurovízie

Propalestínsky symbol na ruke švédskeho speváka poznačil semifinále Eurovízie

DNES - 13:43Zahraničné

Organizátori piesňovej súťaže Eurovízie sa ospravedlnili za porušenie zákazu používať politické symboly.

Moskva: Ak Francúzsko vyšle vojakov na Ukrajinu, Rusi na nich budú cieliť

Moskva: Ak Francúzsko vyšle vojakov na Ukrajinu, Rusi na nich budú cieliť

DNES - 12:20Zahraničné

Rusko v stredu varovalo Francúzsko pred nasadením svojich jednotiek na Ukrajine.

Princ Harry prišiel do Londýna. S chorým otcom Karolom III. sa však nestretne

Princ Harry prišiel do Londýna. S chorým otcom Karolom III. sa však nestretne

DNES - 8:59Zahraničné

Britský princ Harry pricestoval v utorok do Spojeného kráľovstva na podujatia pri príležitosti konania športového podujatia Invictus Games.

USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael

USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael

DNES - 7:25Zahraničné

Spojené štáty minulý týždeň pozastavili dodávku bômb Izraelu pre obavy z následkov jeho plánovanej invázie do mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy.