• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
17°Bratislava

VIDEO: Zoznámte sa s obcou Runina, pútnickým miestom v národnom parku

  • 15:24 02.07.2016
  • Runina
VIDEO: Zoznámte sa s obcou Runina, pútnickým miestom v národnom parku

Pri Troch studničkách sa každoročne stretáva približne 200 veriacich z obce i okolia. Najbližšie tomu tak bude 23. júla.

Najvyššie položená obec v Národnom parku Poloniny láka turistov i miestnych svojím pútnickým miestom Tri studničky. Ako pre TASR uviedol starosta obce Marián Regula, každoročne sa v areáli vzdialenom od dediny približne dva kilometre stretávajú veriaci, aby si uctili pamiatku Panny Márie, ktorá sa údajne zjavila deväťročnému chlapcovi Jurajovi Regulovi v roku 1927 pri pasení kráv.

Spočiatku mu nik neveril, jeho slovám pridal váhu až miestny gréckokatolícky učiteľ Popovič, ktorý začal spolu so žiakmi cestu od dediny až po miesto zjavenia udržiavať a olemoval ju svätými obrázkami. Do druhej svetovej vojny sem chodievali ľudia z okolitých dedín na vodu zo studničiek, ktorá má liečivé účinky. Na dlhý čas ale zapadlo toto miesto do zabudnutia. Až v roku 1991 prinavrátil Trom studničkám hodnotu pravoslávny kňaz Mikuláš Rusič, za pomoci ktorého boli pri prameňoch vybudované drevené konštrukcie. Približne pred tromi rokmi dostali studničky súčasnú murovanú podobu.

Starosta obce tvrdí, že každá voda z Troch studničiek je chuťovo iná. „Spozná to iba ten, kto sem často chodí a má dobre vyvinuté chuťové zmysly,“ uviedol s tým, že voda má skutočne liečivé účinky. Podľa neho je ale najdôležitejšia viera v to, že voda z prameňov pomáha.


V roku 2012 povyše studničiek postavili kaplnku, ktorej zhotoviteľom bol Miroslav Kapraľ zo Stakčína. Pri jej realizácii pomáhali aj miestni obyvatelia. Vysvätená bola 22. septembra. O niečo neskôr tu vznikla z rovnakej iniciatívy aj zvonica. Podľa slov starostu v dedine takmer stále vedia, či je pri Troch studničkách nejaký turista. „Zvon totiž počuť až dole do obce,“ uviedol s tým, že miestnym dáva tiež znamenie, že vo výške približne 700 metrov nad morom fúka silný vietor.

K pútnickému miestu je možné dostať sa aj po tzv. ruskej ceste, vybudovanej počas druhej svetovej vojny. Využívajú ju aj zahraniční turisti. „Bol som svedkom, keď tu bol starší holandský pár, chodia sem turisti aj z Nemecka, ale najčastejšie sem prichádzajú Poliaci,“ vysvetlil Regula.

Pri Troch studničkách sa každoročne stretáva približne 200 veriacich z obce i okolia. Najbližšie tomu tak bude 23. júla. Slávnosti sa začnú tradične svätou liturgiou o 10.00 h za účasti viacerých pravoslávnych kňazov.

Názvy okolitých vrchov Runiny možno nájsť na panoramatickej mape Názvy okolitých vrchov Runiny si môžu turisti nájsť na jedinečných panoramatických mapách. Tie sú umiestnené v terénnom informačnom bode, ktorý sa nachádza na konci obce v nadmorskej výške 567 metrov. „Cieľom projektu bolo, aby sa vedel turista zorientovať,“ uviedol pre TASR starosta obce Marián Regula. Štyri segmenty sú presne zamerané na svetové strany.
Českí turisti, ktorí navštívili obec Runina na bicykloch, si prečítali na informačnej tabuli o vzniku kamenného monolitu, ktorý je venovaný padlým v prvej svetovej vojne. Foto: TASR/Michaela Zdražilová
Podľa starostových slov chceli touto akciou zachovať miestne názvy kopcov, ktoré na mape bádateľ bežne nenájde. Patria medzi ne napr. Douha luka, Roztoky či Hrun. Medzi tie zaujímavejšie, ktoré neuniknú pohľadu, patrí aj Saganovec. Najvyšším je zas Ďurkovec s nadmorskou výškou 1189 metrov.

Návštevníci tu tiež nájdu zobrazenie kaplnky pri pútnickom mieste Tri studničky. Podľa mapy môžu tiež vyhľadať prameň vody Valov, ktorý sa nachádza v obci, ale aj vojenský cintorín, kde sú pochovaní ruskí vojaci.

Nad obcou Runina sa nachádza terénny informačný bod s panoramatickou mapou runinskej kotliny. Na snímke starosta obce Marián Regula. Foto: TASR/Michaela Zdražilová
Zastavili sa pri ňom aj študenti z Ostravy, ktorí do Runiny prichádzajú každoročne na terénny pobyt. V okolitých lesoch pozorujú medvede či vlky, ktoré sa tu vyskytujú. Jeden z nich má jasno, kde nesmie vysokoškolskú výpravu zaviesť. „Pozrieť sa zájdeme aj do miestnej krčmičky, ktorá je preslávená aj na druhom konci Európy tým, ako legendárne sa tu vždy pije,“ uviedol Petr Pyszko. Českí študenti navštevujú Runinu od roku 1995. „Zatiaľ sme tu deň, čiže sme mali možnosť navštíviť len krčmičku a obchod, ktorý je pre nás, ľudí z veľkého mesta, taktiež zaujímavý,“ dodal.

Študenti majú k dispozícii na pozorovanie aj bohatú faunu a flóru. Obec Runina totiž leží na území Národného parku Poloniny, v ktorom sa vyskytujú významné rastlinné druhy.

Turisti i rodáci si k Runine razia cestu ponad vodárenskú nádrž Starina, kde môžu pri lepšej pozornosti vidieť okrem krásnych kusov vysokej zveri tiež zubra hrivnatého, ktorý sa v tejto oblasti pohybuje voľne.

Pri vstupe do obce nájdu turisti monolit, židovský cintorín i vodopády Pri vstupe do obce Runina nájdu turisti kamenný monolit, židovský cintorín i flyšové vodopády. Pamiatky prinášajúce svedectvo aj o vojnových udalostiach, ktoré postihli a významne ovplyvnili tunajšiu oblasť.

Monolit, ktorého história siaha do roku 1905, je pamiatkou na padlých v prvej svetovej vojne. Jeho vznik je spojený s úpravami ciest v doline rieky Uličky na začiatku 20. storočia, kedy bola vybudovaná nová cesta medzi Topoľou a Runinou.

Svedkom týchto prác je aj cestný kameň uložený v tomto areáli. "Nápis na monolite je preto otočený od cesty, pretože tá bola kedysi na druhej strane," uviedol pre TASR starosta obce Marián Regula. V roku 2013 prešiel areál kompletnou rekonštrukciou, pri ktorej bola použitá aj ťažká technika. Národná kultúrna pamiatka (NKP) slúži v súčasnosti aj ako vstupná brána do obce.

Okolie obce Runina je známe bohatým výskytom húb. Medzi najväčšiu pochúťku patrí ľudovo nazývaná barania hlava. Na snímke miestny hubár. Foto: TASR/Michaela Zdražilová
Bližšie k nej sa v lesnom poraste nachádza ďalšia NKP židovský cintorín, na ktorom sa zachovalo ešte 11 náhrobných kameňov. Podľa slov starostu ich tu bolo viac. "Vidíme, že tento cintorín je navštevovaný, čoho dôkazom sú kamienky uložené na náhrobných kameňoch," vysvetlil.

Jedna z vecí, ktoré starostu trápia, je, že tento cintorín nie je označený smerovou tabuľou. "Ale dúfam, že v blízkej budúcnosti sa nám to podarí," dodal s tým, že turisti ho takmer vždy nájdu vďaka panoramatickej mape nad obcou, kde sú vyznačené runinské vodopády flyšového pôvodu, ktoré sa nachádzajú hneď vedľa cintorína. "Jedinečné sú tým, že v okolí sa podobné nenachádzajú," vysvetlil Regula. Vysoké sú zhruba päť metrov.

V tejto časti dediny sa nachádza množstvo borievkových ohnísk. Okolie obce Runina je známe bohatým výskytom húb. Medzi najväčšiu pochúťku patrí ľudovo nazývaná barania hlava.

Protipožiarna nádrž slúži aj na čerpanie vody pre helikoptéruProtipožiarna nádrž v Runine slúži aj na čerpanie vody pre helikoptéru v prípade požiaru v Národnom parku Poloniny. Jej objem predstavuje približne 2500 metrov kubických. Vznikla v roku 1974 a je súčasťou relaxačno-športového areálu. Pre TASR to uviedol starosta obce Marián Regula. Podľa jeho slov nádrž koncom 80. rokov zanikla po pretrhnutí hrádze. "Tak to zarástlo náletovými drevinami, taktiež nánosmi bahna," dodal.

V roku 2011 sa nádrž obnovila. Vybagrovalo sa vtedy približne 400 metrov kubických bahna, odstránili sa nečistoty. Rybári, ktorí tu lovia štýlom "chyť a pusť", nájdu v priehrade kapra, lieňa a pstruha dúhového.

Voda, ktorá sem priteká, pramení na Troch studničkách a pripája sa k nej Priečny potok. Ústia do runinských vodopádov flyšového pôvodu.

V letnom období navštevujú areál podľa slov starostu aj turisti, ktorí si tu prečítajú dobrú knihu alebo len tak oddýchnu. "Je tu zákaz kúpania, ale v letných horúcich dňoch ťažko niekomu zabrániť, aby neskočil do tej vody," vysvetlil s úsmevom Regula. Pod tunajším altánkom si miestni i turisti radi posedia, neraz sa tu koná grilovačka.

Obec plánuje v areáli uskutočniť symbolicky hasičskú súťaž. Dobrovoľný hasičský zbor v Runine má osem členov, ktorí sa vždy poctivo pripravovali na súťaže. Dva roky už nikde neboli, tak by možno chceli vyskúšať svoje sily a schopnosti.

V blízkosti nádrže sa nachádza volejbalové ihrisko, ktoré je už takmer pripravené na letnú sezónu. Podľa slov starostu je potrebné už len natiahnuť sieť a začať športovať. O okolie sa totiž starajú chlapci, ktorí sú zamestnaní na obecnom úrade.

Neďaleko priehrady sa nachádza vojenský cintorín z prvej svetovej, ktorý turisti takmer nikdy neobídu. "V 60 jednotlivých hroboch a siedmich šachtách je pochovaných 90 ruských vojakov. Zriadený bol v roku 1917," uviedol Regula s tým, že v minulom roku sa ho za pomoci Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku podarilo obnoviť.

Obec Runina je najvyššie položenou obcou v Národnom parku Poloniny. Od okresného mesta je vzdialená viac ako 30 kilometrov. Kedysi tu žilo aj vyše 500 obyvateľov. V súčasnosti ich je tu 80. Podľa slov starostu Mariána Regulu majú ľudia o bývanie v Runine záujem. Problémom je ale práca. Foto: TASR/Michaela Zdražilová
Kedysi žilo v obci vyše 500 obyvateľov, dnes ich je tu 80 Runinu vyhľadávajú ľudia aj pre jej okolitú prírodu a pokojnú atmosféru. Pre TASR to uviedol starosta obce Marián Regula. Podľa jeho slov je práve toto dôvodom, že ľudia majú záujem o život v obci. Problémom je ale práca.

V roku 1921, keď sa v obci pomaly rozbiehala priemyselná výroba, tu žilo 564 obyvateľov. Runina bola v širokom okolí známa vodnou i parnou pílou, tehelňou, liehovarom, raritnou vodnou výrobňou šindľov či sklárskou hutou. V súčasnosti tu žije 80 obyvateľov prevažne rusínskej národnosti. Najmladšou z nich je 15-ročná Lucia Regulová, úctyhodných 90 rokov prednedávnom oslávila Anna Oriničová.

Školopovinných detí už v obci niet. Brány miestnej školy, ktorá je v súčasnosti v havarijnom stave, opustili poslední žiaci v roku 1974. Na celej doline je iba jedna základná škola, a to v Uliči.

Miestny obyvateľ Vasiľ býval dlhé roky v meste. Do Runiny sa vrátil práve pre pokoj. Občas má ale problémy s divou zverou. "Už päť rokov mi chodí do záhrady ako do reštaurácie jeden a ten istý jeleň. No ešte ani raz mi nezaplatil," zasmial sa.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

DNES - 9:14Domáce

Vstupom do EÚ Slovensko získalo významnú podporu eurofondov, pripomína minister zahraničných vecí.

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

DNES - 8:39Domáce

Expremiér Mikuláš Dzurinda, ktorý pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie, nevidí najmenší dôvod zvažovať v súčasnosti alternatívu k EÚ.

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

DNES - 8:05Domáce

Na Slovensko sa v časoch po mečiarizme pozeralo cez prsty, spomína na obdobie svojho príchodu do Európskeho parlamentu Anna Záborská, ktorá bola europoslankyňou 15 rokov.

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

DNES - 7:30Domáce

Polícia sa obracia na verejnosť so žiadosťou o pomoc pri pátraní.

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

VČERA - 17:55Domáce

Strechu jedného z hotelov v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar.