• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
21°Bratislava

Slovensko podporuje Bosnu a Hercegovinu, no úlohy za ňu neurobí

  • 10:36 17.06.2016
  • Bratislava
Slovensko podporuje Bosnu a Hercegovinu, no úlohy za ňu neurobí

Slovensko má záujem, aby Európska komisia už počas nášho predsedníctva vypracovala posudok k žiadosti Bosny a Hercegoviny o prijatie.

Jednou z priorít počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ je aj agenda rozširovania, ktorá sa dotýka Bosny a Hercegoviny, keďže krajina si vo februári podala prihlášku na členstvo v EÚ. Brusel by sa k nej mal v nasledujúcom období vyjadriť. "Máme záujem, aby Európska komisia už počas nášho predsedníctva vypracovala posudok k žiadosti Bosny a Hercegoviny o prijatie, a aby tak táto krajina mohla postúpiť o krok ďalej vo svojom integračnom procese,“ uviedol na stretnutí s predsedom Rady ministrov Bosny a Hercegoviny Denisom Zvizdičom vo štvrtok (16. júna) slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Šéf exekutívy Bosny a Hercegoviny prišiel na návštevu Slovenska na pozvanie premiéra Roberta Fica práve v kontexte slovenského predsedníctva.

Lajčák však upozornil, že na pokrok v integračnom procese je potrebné, aby krajina splnila aktuálne podmienky v rámci prístupového procesu. "Predstavitelia Bosny a Hercegoviny musia zmobilizovať úsilie a konkrétnymi krokmi presvedčiť európsku dvadsaťosmičku o potrebnom pokroku a nezvratnosti reformného procesu," zdôraznil.

Dosiahnutie pokroku v reformách a zmena politickej klímy by výrazne pomohli pri dosahovaní potrebných vnútropolitických kompromisov, ktoré sú nevyhnutné pri splnení prioritných úloh. Lajčák partnerovi pripomenul, že Slovensko je naďalej pripravené podporovať Bosnu a Hercegovinu v jej európskych ambíciách a pomáhať jej s reformami, no domáce úlohy za krajinu neurobí nikto z jej priateľov. Zodpovednosť je na pleciach domácich politikov.

Slovenský minister v diskusii o bilaterálnych vzťahoch zdôraznil ich dobrú kvalitu. Obe krajiny sú otvorené možnosti zintenzívnenia kontaktov a spolupráce ekonomických subjektov a podnikateľov. Slovenskí podnikatelia majú skúsenosti s procesmi transformácie, čo môže byť užitočné aj pre Bosnu a Hercegovinu. Počas rokovania sa dotkli i problematiky migrácie, extrémizmu a tzv. zahraničných bojovníkov, ktorí po návrate z bojov v Iraku a Sýrii predstavujú riziko aj v Bosne a Hercegovine.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo veku 78 rokov zomrel podnikateľ Jozef Majský

Vo veku 78 rokov zomrel podnikateľ Jozef Majský

DNES - 21:07Domáce

Vo veku 78 rokov zomrel podnikateľ Jozef Majský.

Muž, ktorý pred nemocnicou kričal a schvaľoval atentát, dostal tri mesiace

Muž, ktorý pred nemocnicou kričal a schvaľoval atentát, dostal tri mesiace

DNES - 19:09Domáce

Na nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch mesiacov odsúdil v nedeľu Okresný súd v Banskej Bystrici v tzv. superrýchlom konaní Ivana Č.

Polícia eviduje skoro 50 prípadov schvaľovania trestného činu

Polícia eviduje skoro 50 prípadov schvaľovania trestného činu

DNES - 18:54Domáce

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu alebo jeho páchateľa.

K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor

K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor

DNES - 17:44Domáce

Situáciou po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa má v stredu (22. 5.) pred rokovaním vlády zaoberať bezpečnostná rada štátu.

Eštok: Výkon policajtov je navýšený o 30 až 40 percent

Eštok: Výkon policajtov je navýšený o 30 až 40 percent

DNES - 17:38Domáce

Výkon policajtov je po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) navýšený zhruba o 30 až 40 percent.