• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
24°Bratislava

NaKA pri akcii zadržala 23 ľudí zo skupiny piťovcov

  • 16:50 16.06.2016
  • Bratislava
NaKA pri akcii zadržala 23 ľudí zo skupiny piťovcov

Medzi zadržanými by mal byť aj Martin Rehák, syn známeho podnikateľa a bývalého šéfa spoločnosti Orange Ladislava Reháka.

Národná kriminálna agentúra (NaKA) zadržala pri akcii s názvom Gondola v utorok 14. júna 23 ľudí zo zločineckej skupiny „piťovcov“. Ako ďalej povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave prezident Policajného zboru (SR) Tibor Gašpar, obvinených je však v celej akcii 28 ľudí, jeden z nich je obvinený z vraždy a nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Jeden člen je na úteku a vo výkone trestu boli počas akcie štyria členovia skupiny. Medzi zadržanými by mal byť aj Martin Rehák., syn známeho podnikateľa a bývalého šéfa spoločnosti Orange Ladislava Reháka.

„Uzatvára sa podľa mňa etapa tejto zločineckej skupiny, aj keď vývoj ide ďalej a nastupujú noví ľudia. Ešte by som to úplne neuzavrel, no podarilo sa nám väčšiu časť skupiny rozložiť a znefunkčniť, pričom časť je už právoplatne odsúdená,“ povedal policajný prezident.

V prípade člena skupiny, ktorý je obvinený z vraždy, sa polícii podarilo objasniť vraždu z roku 1999 v bratislavskom Irish Pube. Dve osoby vtedy zomreli, jedna bola zranená. „Dopracovali sme sa k reálnemu páchateľovi trestného činu. Predmetom vyšetrovania je aj manipulácia svedeckých výpovedí a dokazovania v tom období, a to preto, aby bol obvinený nesprávny človek alebo boli oslobodení ľudia v rámci predchádzajúceho konania,“ povedal policajný prezident s tým, že obvinený je Ľuboš Z.

Boj so zločineckými skupinami nie je podľa Gašpara beh na krátke trate, rozloženie skupiny piťovcov trvá desaťročie. V utorkovej akcii spravilo 418 policajtov 20 domových prehliadok a 17 prehliadok nebytových priestorov. Z 28 obvinených osôb bol v 15 prípadoch podaný prokurátorovi návrh na vzatie do väzby, čo prokurátor akceptoval.

Pri akcii polícia zaistila napríklad viac ako 20 strelných zbraní, granáty, rozbušky, viac ako tisíc nábojov rôzneho kalibru, viac ako 50 nožov, z ktorých jeden bol s hákovým krížom. Zadržať sa podarilo tiež slzotvorné spreje, nočné videnia, zelenú sušinu, šesť kilogramov čierneho prachu, policajnú pracovnú kombinézu či desať nášiviek s fašistickými motívmi. „Ešte však nie sme na konci. Predpokladáme, že ďalšie dokazovanie ako aj činnosť polície môžu priniesť nové poznatky,“ povedal Tibor Gašpar.

Policajnej akcii Národnej kriminálnej agentúry Gondola predchádzalo dlhodobé a rozsiahle dokumentovanie obzvlášť závažnej organizovanej trestnej činnosti členov zločineckej skupiny piťovci. Podľa prezidenta PZ išlo o tretiu, no rozsahom najväčšiu akciu zameranú na stíhanie a zadržiavanie členov skupiny. V prípade založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny hrozí jej členom tri až desať rokov za mrežami, za nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami dva až desať rokov, za krivú výpoveď, krivé svedectvo a krivú prísahu od troch do desať rokov, za drogovú trestnú činnosť od desať do 15 rokov a za vraždu od 12 do 15 rokov alebo výnimočný trest.

Zdroj: info.sk, SITA. Foto: info.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Matúš Šutaj Eštok: Vyšetruje sa aj verzia, že páchateľ nebol osamelý vlk

Matúš Šutaj Eštok: Vyšetruje sa aj verzia, že páchateľ nebol osamelý vlk

DNES - 17:14Domáce

Vyšetrovací tím atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa zaoberá aj možnosťou, že páchateľ nebol osamelým vlkom.

Hnutie Slovensko: Koalícia dokazuje, že nemá záujem riešiť napätú situáciu

Hnutie Slovensko: Koalícia dokazuje, že nemá záujem riešiť napätú situáciu

DNES - 16:02Domáce

Vládna koalícia zrušením účasti na okrúhlom stole v Prezidentskom paláci dokazuje, že nemá úprimný záujem riešiť napätú situáciu na Slovensku, tvrdí hnutie Slovensko.

Šimečka: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

Šimečka: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

DNES - 14:14Domáce

Predsedovi PS Michalovi Šimečkovi je ľúto, že niektoré strany odmietajú okrúhly stôl organizovaný Zuzanou Čaputovou a jej zvoleným nástupcom Petrom Pellegrinim.

SaS považuje možné zrušenie okrúhleho stola politických strán za chybu

SaS považuje možné zrušenie okrúhleho stola politických strán za chybu

DNES - 13:20Domáce

Strana SaS považuje možné zrušenie utorkového (21. 5.) okrúhleho stola politických strán v Prezidentskom paláci za chybu.

Andrej Danko očakával, že okrúhly stôl politických strán nebude

Andrej Danko očakával, že okrúhly stôl politických strán nebude

DNES - 13:17Domáce

Predseda SNS Andrej Danko očakával, že utorkový okrúhly stôl lídrov politických strán nebude.