• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
17°Bratislava

Dana Bleyová má v Bratislave výstavu po 30 rokoch

  • 10:55 15.06.2016
  • Bratislava
Dana Bleyová má v Bratislave výstavu po 30 rokoch

Podľa kurátorky Júlie Menclovej výstava odzrkadľuje jej tvorivý program, ktorým využíva kombinácie fotografického obrazu s grafickým dotvorením a farebnou štylizáciou.

S názvom Fotohranie prezentuje Dana Bleyová svoju fotografickú tvorbu v Kamennej sále bratislavskej galérie Umelka.

Podľa kurátorky Júlie Menclovej výstava odzrkadľuje jej tvorivý program, ktorým využíva kombinácie fotografického obrazu s grafickým dotvorením a farebnou štylizáciou. Výsledkom sú obrazy, obrázky, portréty, akty, zátišia a kompozície z prírodných motívov, kde hravý princíp povyšuje na vizuálne zrelé diela.

"Nie sú to čisté fotografie, každá je nejako dotvorená. Je to také hranie sa s fotografiou. Niektoré negatívy spred vyše 20 rokov som nedávno dopracovala do takejto výslednej obrazovej podoby," povedala autorka pre TASR na utorkovej (14. 6.) vernisáži výstavy.

Niektoré diela sú veľkoplošné. Obrazy Katka I.-II. majú rozmery 1,25 krát 1 meter, Mesiac a štvorséria Krajina 1,2 krát 0,9 metra. Výstavu spestrujú závesné idúce hodiny Pavúk a Rita na pozadí ženských aktov.

Dana Bleyová (1954) absolvovala v rodnej Bratislave štúdium propagačnej grafiky na Strednej škole umeleckého priemyslu a úžitkovú grafiku na Vysokej škole výtvarných umení. Potom vyštudovala fotografiu na Inštitúte výtvarnej fotografie pri Sliezskej univerzite v Opave, kde šesť rokov pôsobila ako pedagóg grafického dizajnu. Pochádza z umeleckej rodiny, otec Pavol Bley bol maliar a matka Oľga Bleyová fotografka. Ich dcéra od konca 70. rokov 20. storočia tvorila grafické návrhy divadelných a iných plagátov, bulletiny, knižné, gramofónové a iné obálky s vlastnými fotografiami či propagačné materiály na Agrokomplex v Nitre, Múzeum SNP v Banskej Bystrici a iné podujatia.

Vytvorila animovaný film Krídla ocenený za výtvarné riešenie Cenou Galérie hlavného mesta Praha (1984). Za návrh plagátu v medzinárodnej súťaži k Olympiáde 1980 získala bronzovú medailu (1979), neskôr zlatú medailu za fotografiu vo Vsetíne a niekoľko ďalších ocenení za grafické riešenia rôznych tlačovín. V Česku pôsobila od roku 1992, 10 rokov bola grafičkou časopisu Fotografie magazín. V roku 2009 sa vrátila na Slovensko.

Vystavovať začala po skončení štúdia na kolektívnych prezentáciách Zväzu slovenských výtvarných umelcov v Bratislave, spoločných výstavách grafikov a fotografov na Slovensku a neskôr v Čechách. Prvú samostatnú prezentáciu mala vo Filmovom klube v Bratislave (1982), neskôr v Ostrave, Žďári nad Sázavou, Benešove pri Prahe, Kladne a Mariánskych Lázňach. Poslednú výstavu s názvom "Fotoobrazy nad gauč aj ku kobercu" mala v októbri 2014 v stupavskej synagóge. Táto potrvá do 26. júna.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

DNES - 21:20Zaujímavosti

Jednoduché pravidlo dvoch sekúnd zachráni vaše auto pred drahými opravami v dôsledku jazdenia po poškodených cestách.

Tekutina na povrchu jogurtu: Je prospešná pre naše zdravie?

Tekutina na povrchu jogurtu: Je prospešná pre naše zdravie?

DNES - 19:36Zaujímavosti

Tekutina, ktorá sa niekedy skrýva pod viečkom jogurtu, v skutočnosti nie je voda. Čo s ňou robiť?

Najčastejšia chyba pri umývaní auta: Takto škodíte kľúčovým súčiastkam

Najčastejšia chyba pri umývaní auta: Takto škodíte kľúčovým súčiastkam

DNES - 7:18Zaujímavosti

Majitelia áut, ktorí využívajú výhody ručných autoumyvární, by si mali dať pozor na chybu, ktorá môže poškodiť dôležité komponenty vozidla.

Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

VČERA - 20:02Zaujímavosti

Ak dodržíte tieto rady, pri polievaní svojej záhrady ušetríte nielen čas, ale aj peniaze.

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

VČERA - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?